Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Prezență la vot fără…

VIDEO Prezență la vot fără precedent a cetățenilor din stânga Nistrului. Responsabilitate civică sau vot „organizat”?

Sute de cetățeni din regiunea transnistreană au fost transportați organizat, cu autocare și microbuze, la mai multe secții de votare deschise pe malul drept al Nistrului. Reporterii ZdG au surprins cazuri de transportare organizată a cetățenilor în localitățile Doroțcaia și Coșnița din raionul Dubăsari, în Varnița din raionul Anenii Noi și în orașul Anenii Noi, acolo unde sunt deschise secții de votare în cadrul circumscripției nr. 47. Totodată, pe rețelele de socializare au fost publicat imagini foto și  video care denotă că oamenii au fost transportați în mod organizat și la secțiile de votare din Rezina și Șoldănești, deschise în cadrul circumscriției nr. 47 , dar și la cele din Căușeni și Ștefan Vodă, deschise în circumscripția nr. 48.

Imaginile video au fost însoțite de acuzații precum că oamenii ar fi fost aduși de PDM și PSRM, iar pentru voturile lor ar fi remunerați cu câte 20 USD. Abordate, persoanele au refuzat să spună cine a organizat transportul.

 Până la ora 15.20, în circumscripțiile nr. 47 și nr. 48, formate pentru cetățenii din regiunea transnistreană, au votat peste 24 000 de persoane care locuiesc în stânga Nistrului.  Numărul este semnificativ mai mare decât numărul total al alegătorilor din stânga Nistrului care au participat la alegerile din 30 noiembrie 2014 sau care au votat la alegerile prezidențiale din 13 noiembrie 2016.

Spre exemplu, la precedentul scrutin parlamentar au votat în total 9 261 de cetățeni din regiunea transnistreană, iar la turul II al alegerilor prezidențiale au participat 16 728 de persoane.

Comisia Electorală Centrală anunță într-un comunicat de presă că legislația națională nu prevede careva interdicții privind transportarea cetățenilor către secțiile de votare.

„Aceste cazuri urmează a fi documentate în modul corespunzător și examinate inclusiv prin prisma fenomenului de corupere a alegătorilor. Inspectoratul General de Poliție a fost sesizat despre aceste fapte”, se arată în comunicatul CEC.

Și șeful Inspectoratului Național de Patrulare (INP), Marin Maxian, a declarat astăzi că transportarea organizată a cetățenilor nu constituie o încălcare.

Urmăriți live pe ZdG toate evenimentele din ziua alegerilor parlamentare:

LIVE/ Moldova alege Parlamentul. Câte persoane s-au prezentat la urnele de vot până la această oră

Accesați harta interactivă pentru a vedea toate circumscripțiile uninominale deschise în țară și peste hotare, adresele secțiilor de votare și a găsi informații despre toți candidații care aspiră la un mandat de parlamentar.