SENTINŢĂ! Judecătoarea şi avocata prinse cu două mii de euro condamnate la 15,5 ani de închisoare cu executare
Examinarea dosarului penal pe numele judecătoarei Elena Roibu şi a avocatei Tatiana Mostovoi-Filimancov a ajuns la final. Joi noaptea, cele două au fost condamnate la 8 şi respectiv 7,5 ani de închisoare cu executare. Sentinţa este executorie imediat, doar că, ambele inculpate au plecat din sală după ultimul cuvânt. Ball Gown Wedding Dresses
Luni, 24 iunie, după o pauză de aproape o lună, la Judecătoria sect. Ciocana din Chişinău a continuat examinarea dosarului penal intentat pe numele avocatei Tatiana Mostovoi-Filimancov şi a judecătoarei Elena Roibu, magistrata suspendată din funcţie a Judecătoriei Criuleni, ambele fiind învinuite că au primit şi împărţit o mită de două mii de euro, pentru a-i achita pe doi tineri, Andrian Chetruşca şi Vasile Pogriban, judecaţi de magistrată şi reprezentaţi în instanţă de către avocată.
Dosarele judecătorilor:
- Tactica apărării: Cei 1000 de euro din mită, găsiţi acasă la judecătoare, erau un împrumut
- Noi mărturii în dosarele judecătorilor
- Acasă la judecătorul Popa: „Dacă se vrea în Europa cu jertfe, cu sânge, eu sunt gata să întind mâinile, pentru cătuşe, iar copiii cred că ne vor urma”
- De ce a fost condamnat judecătorul Popa
- Judecătorul Popa, ultimul cuvânt: „Ce a făcut CNA este o provocare. Cer să fiu achitat”
- Judecătorul Gheorghe Popa, între şapte ani de puşcărie, provocare şi lipsa infracţiunii
- Mita, cerută doar în EURO: „Ea la direct nu lucrează cu nimeni”
- Cine şi cum a dat mita la Judecătoria Căuşeni
- „Ni s-a spus că, dacă nu dăm banii, băieţii chică la puşcărie”
- Lacrimile judecătoarei şi glumele martorului
- Dosarul judecătorului Popa: „Mohoriciul” cine l-a pus?
- Dosarele judecătorilor: „Din gest am înţeles că e vorba de 200 USD”
- Cinci magistraţi judecaţi
- Mărturia judecătorului: „E o înscenare. Nu ştiu cât de bine gândită”
Judecătorii au întrebat despre autosesizare
În această şedinţă urma să fie practic finalizată examinarea dosarului, după ce, în precedenta, de la finele lunii mai, au fost audiate ambele inculptate. La începutul şedinţei, judecătorii l-au întrebat pe procurorul anticorupţie, Victor Muntean, dacă instituţia pe care o reprezintă s-a autosesizat în urma declaraţiilor acuzatoare la adresa instituţiei date în instanţă de către avocata Tatiana Mostovoi-Filimancov. Acuzatorul de stat a spus că Procuratura nu s-a autosesizat, precizând că nu era nevoie de acest lucru, pentru că probele ar combate declaraţiile avocatei-inculpate.
Amintim că Mostovoi-Filimancov a declarat în cadrul audierilor că a fost forţată să-şi recunoască vina de către angajaţii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) şi ai Procuraturii Anticorupţie (PA), iar declaraţia prin care şi-a recunoscut faptele a fost scrisă sub dictarea şefului PA, Eduard Harunjen. „Acele mărturii au fost obţinute prin ameninţări şi constrângeri. Mi s-a spus că dacă nu dau declaraţii calomnioase la adresa mea şi a judecătoarei, nu-mi voi mai vedea fata şi voi sta mult timp la puşcărie. Ameninţările au venit atât de la Harunjen, cât şi de la ofiţerii CNA, inclusiv de la ofiţerul Gheorghe Scoropat”, ataca avocata.
Dovezile judecătoarei Roibu
Au urmat cererile şi demersurile părţilor. Judecătoarea Elena Roibu a prezentat instanţei, pentru a le anexa ca probe la dosar, o copie a tabelului de termene pe care aceasta susţine că grefiera l-a adus de la avocata Mostovoi-Filimancov pe 2 sau 3 octombrie 2013, cu câteva săptămâni înainte de reţinerea celor două de către oamenii legii. Această probă a fost prezentată după ce în materialele dosarului există probe care demonstrează că grefiera magistratei Roibu a fost în biroul avocatei Mostovoi-Filimancov în timp ce aceasta examina dosarul celor doi tineri. Ambele inculpate au declarat că grefiera a fost în biroul avocatei pentru a lua foaia cu acel tabel.
Elena Roibu a mai prezentat instanţei un titlu provizoriu, eliberat de către Primăria din Boşcana, care ar confirma faptul că imobilul în care au fost găsiţi cei 1000 de euro este al mamei judecătoarei. Totodată, ea a prezentat şi două extrase medicale care ar confirma faptul că mama sa a fost internată în spital în aprilie 2013 şi a fost la sanatoriu între 16 octombrie şi începutul lunii noiembrie, perioadă în care judecătoarea şi avocata au fost reţinute în flagrant, iar o parte din bani găsiţi acasă la magistrată. Tot Roibu a mai prezentat copia unui contract de vânzare-cumpărare a unui teren care aparţinea mamei sale. Terenul ar fi fost vândut cu 17 mii de lei, echivalentul a 1000 de euro.
A cerut excluderea probelor
Şi Ion Gavriliuc, avocatul inculpatei Tatianei Mostovoi-Filimancov, a avut mai multe solicitări. Acesta a cerut ca mai multe probe din dosar să fie declarate nule, inclusiv textele stenogramelor convorbirilor dintre Margareta Chetruşca, cea care s-a plâns la CNA că i se solicită bani, şi avocata Mostovoi-Filimancov, dar şi procesul-verbal de audiere a avocatei, care, pe 26 octombrie 2013, fiind în detenţie, îşi recunoştea vina.
Totodată, Ion Gavriliuc a prezentat completului de judecători un răspuns al Poliţiei de Frontieră, care arată că soţul avocatei ar fi plecat din ţară încă în 2011. Documentul a fost anexat după ce, în şedinţa de judecată, s-a vorbit despre faptul că soţul ei ar fi fost în ţară şi chiar în apartamentul unde locuieşte avocata, în perioada în care aceasta a fost reţinută. Amintim aici că avocata a spus că, pe 26 octombrie 2013, când şi-a recunoscut vina, a făcut-o pentru a merge acasă la fetiţa ei minoră, rămasă în grija unei persoane străine, pentru că fostul ei soţ nu doreşte să aibă grijă de ea. Procurorul a adus însă probe care arătau contrariul.
Procurorul, nepregătit de final
Odată cu solicitările lui Gavriliuc s-a pus capăt cercetării judecătoreşti pe acest dosar. Urmau susţinerile verbale. Procurorul Victor Muntean a spus însă că nu este pregătit cu discursul final, spre nemulţumirea completului de judecători, care au amintit că în şedinţa anterioară i-au atenţionat pe participanţii la proces să vină pregătiţi în acest sens. Muntean a motivat cu faptul că a fost în concediu şi a spus că mai are nevoie de o zi pentru a pregăti discursul final. Avocatul Ion Gavriliuc a atenţionat că procurorul nu ar proceda corect. La rândul său, acesta a amintit apărării faptul că anterior, când se audiau martorii apărării, se tergiversa procesul. După mai multe consultări, părţile au căzut de acord şi au fixat următoarea şedinţă de judecată pentru ziua de joi, 26 iunie. În această zi va fi pus punct examinării acestui dosar, iar completul de judecători va intra în deliberare. Ţinând cont de faptul că unul dintre judecători din compet merge începând cu săptămâna viitoare în concediu, sentinţa va fi disponibilă la finalul săptămânii viitoare.
Precizăm că Elena Roibu şi Tatiana Mostovoi-Filimancov au fost reţinute în flagrant pe 23 octombrie 2013 de către CNA cu circa două mii de euro marcaţi. 950 de euro transmişi sub control organelor de drept au fost găsiţi în maşina avocatei, 1000 la domiciliul judecătoarei, iar 50 de euro au dispărut. Fiind audiate în proces, ambele inculpate au respins acuzaţiile. Avocata a spus că a cerut banii de la rude pentru a se asigura că va fi plătită pentru serviciile juridice acordate, iar judecătoarea – că banii găsiţi la ea acasă erau o datorie mai veche pe care avocata o avea către ea.
UPDATE: Joi, aproape de ora 22.00, cele două au fost condamnate în total la 15,5 ani de închisoare.
Judecătoarea Elena Roibu a fost condamnată la 8 ani de detenţie cu executare şi achitarea unei amenzi de 40000 de lei. Avocata Tatiana Mostovoi-Filimancov a fost şi ea condamnată la un termen de detenţie de 7 ani şi 6 luni cu executare.
Deşi s-a eliberat mandat de arest, cele două au dispărut din sala de judecată întro direcţie necunoscută. Astăzi la judecătoria Ciocana a avut loc ultima şedinţă pe dosarul penal în care o judecătoare şi o avocată sunt acuzate de luare de mită. Şedinţa s-a prelungit mult după orele de program, finalizând aproape de ora 22 cu o sentinţă, care poate fi considerată o premieră pentru R.Moldova.
Judecătoarea Elena Roibu a fost condamnată la 8 ani de detenţie cu executare, urmând şi alţi 4 ani în care nu va avea dreptul să exercite funcţii publice, totodată fiind obligată să achite o amendă în sumă de 40.000 de lei. Avocata Tatiana Mostovoi-Filimancov a fost condamnată la un termen de detenţie cu 6 luni mai mic decât al judecătoarei, fiind obligată să plătească o amendă de asemenea de 40.000 de lei.
Deşi sentinţa pronunţată este cu executare imediată, cele două au dispărut din sala de şedinţă după ce au avut ultimul cuvânt, acum pe numele lor fiind eliberat mandat de arest. Procurorul care a condus cazul, Victor Muntean a declarat pentru ZdG că acum se efectuează măsuri de investigaţie în vederea depistării locului aflării lor.
Ziarul de gardă a fost singura instituţie media care a urmărit toate şedinţele de judecată în care sunt inculpaţi judecători pentru acte de corupţie.
Blue Prom Dresses
Materialele ZdG cu referire la cazul judecătoarei Elena Roibu pot fi revăzute AICI