Mita, cerută doar în EURO: „Ea la direct nu lucrează cu nimeni”
„Eu de aici tre să închid gura şi lui (procurorului, n.r.), ca să nu atace. E treaba mea, eu am zis că rezolv… Veniţi la mine, daţi banii şi eu vă aduc sentinţă de achitare”. Este doar una dintre afirmaţiile avocatei Tatiana Mostovoi-Filimancov (foto, prima din dreapta) din dosarul în care aceasta şi judecătoarea Elena Roibu (foto stânga) sunt acuzate că au primit mită în valoare de două mii de euro. Investigaţiile organelor de drept din acest dosar scot în vileag lucruri incredibile despre felul în care se negociază şi se dă mita în justiţie.
Săptămâna trecută, la Judecătoria Ciocana, un complet din trei judecători, condus de Ion Bulhac, au continuat examinarea dosarului penal în privinţa judecătoarei Elena Roibu, de la Criuleni, şi a avocatei Tatiana Mostovoi-Filimancov, învinuite că au cerut şi primit două mii de euro de la familiile a doi băieţi, Andrian Chetruşca şi Vasile Pogriban, pentru a-i achita. Banii au fost transmişi avocatei de către cele două familii sub controlul ofiţerilor Centrului Naţional Anticorupţie (CNA). În şedinţa trecută au fost discutate probele deţinute de acuzare, inclusiv imaginile video cu momentul transmiterii banilor. Ca de obicei, Mostovoi-Filimancov şi Roibu au stat una lângă alta şi şi-au ascuns feţele de obiectivele aparatului de fotografiat. „Vă băgaţi în sufletul oamenilor”, ne-a reproşat avocata.
„Două mii. Nu lei, nu dolari, ci E…”
Primul episod analizat a fost o discuţie dintre Margareta Chetruşca, mama lui Andrian Chetruşca, şi Tatiana Mostovoi-Filimancov, pe 1 octombrie 2013. Dialogul a fost despre valuta în care urmau să-i fie oferiţi banii avocatei. Iniţial, Margareta Chetruşca credea că urmează să-i dea avocatei două mii USD, doar că Mostovoi-Filimancov a menţionat că a cerut două mii de euro. Avocata a insistat ca banii să-i fie daţi anume în această valută, nu în dolari. „Din start am spus. Două mii. Nu lei, nu dolari, ci E…. De parcă mă îmbogăţeşte pe mine. Eu nu am de la asta nimic. Băieţii sunt de treabă. Mie îmi este jale de ei…”, îşi motiva solicitarea Mostovoi-Filimancov. Aceasta l-a sunat în Rusia pe tatăl unuia dintre cei doi băieţi, pentru a-i explica că i-a spus anterior că trebuie să-i dea banii în euro şi nu în dolari. „Am grăit moldoveneşte, dar ne-am înţeles bulgăreşte”, i-a reproşat aceasta.
Mostovoi-Filimancov a mai menţionat în cadrul discuţiei că „numai eu ştiu prin ce trec ca să fac să fie bine” şi că „ceea ce a depins de mine, eu fac”. Margareta Chetruşca a întrebat-o pe inculpată ce se va întâmpla cu procurorul şi dacă acesta nu are nimic din această sumă. „Are şi procurorul. Eu de aici tre să închid gura şi lui, ca să nu atace. E treaba mea, eu am zis că rezolv… Veniţi la mine, daţi banii şi eu vă aduc sentinţă de achitare”, a mai spus aceasta. Menţionăm că procurorul care a participat pe acest dosar în instanţa de judecată se numeşte Ivan Rapeşco. Anterior, acesta declara pentru ZdG că „de mine nimeni nu s-a apropiat să-mi propună ceva”. După examinarea imaginilor video avocatul judecătoarei, Alexandru Ursachi, a avut o obiecţie. Acesta a remarcat că plicul în care era discul nu era sigilat cu ştampilă şi a cerut instanţei să atragă atenţia la acest fapt.
„Când e colb mare, nimeni nu vrea să se bage”
Al doilea episod analizat a fost discuţia de a doua zi dintre Margareta Chetruşca, fiul ei, Andrian Chetruşca, şi Tatiana Mostovoi-Filimancov. Cei doi i-au spus ultimei că încă nu au banii. „Voi umblaţi cu mâţa-n sac…”, le-a zis avocata, precizând că judecătoarea cere bani şi că, dacă nu îi dă, băieţii pot sta la puşcărie. Pentru că şedinţa de judecată era a doua zi, iar dosarul era aproape de final, Mostovoi-Filimancov le-a recomandat celor doi să-i facă unuia dintre băieţi un certificat medical şi să nu vină la şedinţă, pentru ca aceasta să fie amânată. „Judecătoarea e în Chişinău. Eu am s-o iau mâine dimineaţă, că ea nu are maşină. Am să încerc până la 11 să mai rezolvăm…. Voi, dacă nu aveţi banii, faceţi certificat. Mă tem ca judecătoarea să nu schimbe măsura de reprimare…. Of, mă simt ca o poştăriţă”, zicea Mostovoi-Filimancov.
A doua zi, şedinţa de judecată a fost, într-adevăr, amânată, din cauza lipsei lui Andrian Chetruşca, care „se îmbolnăvise”. „Aţi văzut, s-a amânat… Dar, nu mai pot. Până data viitoare trebuie să găsiţi. Nu mai pot amâna. Dacă nu, spuneţi nu, şi gata. Eu vă fac bine vouă. Ea (judecătoarea, n.r.) la direct nu lucrează cu nimeni”, preciza avocata. Ea a recomandat familiei Chetruşca să nu vorbească despre caz cu alte persoane. „Cu cât mai mult colb faceţi, cu atât mai rău pentru voi. Când e colb mare, nimeni nu vrea să se bage, nici banul banilor, nici 2, nici 10, nici 5 mii… Mai bine taci, dar ştii că ţi-ai rezolvat întrebarea. Dacă nu, la urmă o să-mi fie jale de voi… Mă sunaţi când aveţi. Eu nu fac din capul meu. Vă fac vouă bine”, spunea Mostovoi-Filimancov.
Avocata, acasă la judecătoare
Pe al treilea disc al procurorului anticorupţie Victor Muntean erau imagini video cu momentul în care au fost, în final, pe 24 octombrie 2013, transmişi avocatei cei două mii de euro. Margareta Chetruşca a anunţat-o pe aceasta în dimineaţa acelei zile că a adus banii şi a întrebat dacă îi va da tot atunci hotărârea de achitare. „Vedem ce aduc ăştia. Noi suntem însă liniştiţi, că băieţii se achită. Numai eu ştiu cum am ajuns la un numitor comun. Ea a început deja a scrie hotărârea. Eu-s gata de susţineri, dar dacă ei nu sunt gata… Eh, lucrurile astea la noi nu se prea fac. Ne vedem la 10, poate pe la 9”, a precizat Mostovoi-Filimancov. De remarcat că în acea zi nu a fost emisă o sentinţă, pe motiv că procurorul (!) a declarat că nu este gata pentru susţinerile verbale. Şi după examinarea acestor imagini, Alexandru Ursachi, avocatul judecătoarei, a avut o obiecţie. Acesta a menţionat că pe imaginile video nu este indicată ora şi data când a avut loc transmiterea banilor, dar şi că din imagini nu se vede clar cum au fost transmişi aceştia. „E întuneric. Nu s-au numărat…”, a obiectat apărătorul.
Ulterior, după câteva ore, oamenii legii au percheziţionat maşina avocatei, un Opel, fiind găsiţi 950 de euro din cei două mii, transmişi sub control. Între timp, conform informaţiilor prezentate în instanţă de procurorul Victor Muntean, avocata a fost urmărită vizual pe parcursul a trei zile. Astfel, pe 24 octombrie 2013, în ziua reţinerii celor două de către CNA, avocata s-a întâlnit iniţial cu nişte oameni necunoscuţi, iar mai apoi a plecat la casa judecătoarei Roibu din Boşcana. Aceasta a ieşit la poartă cu o capcană pentru şoareci în mână, apoi a revenit şi a urcat în maşina lui Mostovoi-Filimancov. Muntean a prezentat instanţei şi poze cu momentele în care avocata a fost urmărită. Avocatul Ursachi a obiectat din nou, precizând că nici pe fotografii nu este indicată data când au fost făcute, lucru confirmat şi de procuror.
50 de euro din mită au dispărut
În urma percheziţiilor ofiţerilor şi procurorilor anticorupţie în casa din Boşcana a judecătoarei Elena Roibu, din 24 octombrie 2013, pe o poliţă din camera mamei magistratei au fost găsiţi 1350 de euro, dintre care o mie erau dintr-acei transmişi avocatei în dimineaţa acelei zile sub controlul oamenilor legii. Procurorul a precizat că 50 de euro nu au fost găsiţi (950 de euro au fost găsiţi la avocată, iar 1000 la judecătoare), iar în scopul recuperării lor, a fost pus sechestru şi pe cei 350 de euro pe care judecătoarea îi avea în casă. În timpul discutării acestui subiect, judecătoarea a dorit să precizeze că, de fapt, casa în care au avut loc percheziţiile ofiţerilor şi procurorilor nu-i aparţine ei, ci mamei sale. Totodată, judecătoarea a solicitat o mică pauză pentru a lua o pastilă, menţionând că se simte rău.
Printre probele deţinute de procurori se numără şi descifrarea discuţiilor telefonice şi a mesajelor dintre judecătoarea Elena Roibu şi avocata Tatiana Mostovoi-Filimancov în perioada în care acestea s-au aflat sub lupa organelor de drept. Menţionăm că, după ce apărătorii inculpatelor au avut unele obiecţii referitoare la percheziţii, s-a ajuns la concluzia ca în şedinţa următoare să fie vizionate şi imaginile video din timpul acestora. Următoarea şedinţă de judecată în acest dosar va avea loc pe 24 martie 2014.