Rezultatele sondajului de opinie publica privind coruptia in sistemul de ocrotire a sanatatii, realizat de organizatia Transparency International (TI), dezvaluie dovezi ale fraudelor si coruptiei in acest domeniu de la furturi si estorcari mici, pana la abuzuri si deturnari masive de fonduri.
Potrivit schemelor elaborate de TI, tarile care indica un grad scazut de coruptie in domeniul sanatatii, au si cel mai ridicat nivel al sperantei de viata. Din pacate R. Moldova incheie lista clasamentului alaturi de Kenia si Nigeria.
Directorul executiv al TI, Lilia Carasciuc, a mentionat ca unul dintre principalele obstacole in accesul la serviciile institutiilor medicale publice este cererea de mita. Accesul la serviciile medicale mai este complicat si din cauza costurilor inalte ale politei de asigurare, precum si din cauza supraaglomerarii institutiilor medicale.
Sectoarele sau structurile in care se plateste "neoficial" cel mai frecvent sunt spitalele, policlinicile si urgenta toate institutii de stat. Printre specialistii cei mai corupti sunt considerati medicii de familie, chirurgii si ginecologii. Solicitat sa comenteze rezultatele acestui sondaj, Ghenadie Turcanu, seful Directiei Analiza si Comunicare in Domeniul Sanatatii si Protectiei Sociale, a mentionat ca una dintre cauzele principale ar fi salariile mici pe care le primesc medicii. Salariul unei asistente medicale este de 900 de lei, in timp ce un medic primeste 1300 de lei. Solicitat sa spuna cati medici au fost trasi la raspundere pentru faptul ca au luat mita, Ghenadie Turcanu a spus ca aceasta problema nu tine de competenta lui si ca de multe ori, ei nici nu cunosc care sunt rezultatele urmaririlor penale asupra anumitor medici.
Cu toate ca majoritatea respondentilor sau aratat nemultumiti pentru faptul ca trebuie sa dea mita, potrivit sondajului fiecare a treia persoana ar da spaga cu siguranta, iar fiecare a doua, in dependenta de situatie.
Diana Railean