Nr. 96 (7 septembrie 2006)


Cetatenii simpli sunt neputinciosi in fata coruptiei

In R. Moldova se implinesc 10 ani de la implementarea unui nou sistem judiciar.
Ce garantii ofera acest sistem cetatenilor simpli?


Sondaj    

Ion Plesca, deputat AMN, vicepresedinte al Comisiei Juridice pentru Numiri si Imunitati din Parlamentul R. Moldova:

Sistemul judiciar nu poate oferi siguranta sau garantii cetatenilor. Pentru o buna functionare, acest sistem trebuie sa fie unul independent. Cu ceva timp in urma, functiona Curtea Suprema a URSS. In prezent, cetatenii R. Moldova pot apela la CEDO. Noul sistem judiciar este unul benefic, de tip european. Mai sunt insa cazuri cand unii judecatori nu respecta buchea legii, adoptand hotarari la comanda. Subliniez, unii, pentru ca marea majoritate a judecatorilor lucreaza cinstit. Cetatenii simpli, atunci cand se adreseaza in judecata, ar trebui sa aiba o oarecare siguranta in acest sistem, fiind convinsi ca instanta va adopta o hotarare corecta. Sigur ca multi cetateni raman nemultumiti si se revolta in legatura cu anumite hotarari judecatoresti. Mi se pare normal, pentru ca intotdeauna exista cel putin doua persoane care se judeca, de aici rezulta ca unul pierde, iar altul castiga...

Leonid Bujor, deputat AMN, membru al Comisiei parlamentare pentru Drepturile Omului:

R. Moldova se confrunta cu o problema serioasa in domeniul respectarii drepturilor omului. In ultimul an, au fost adoptate un sir de modificari la diverse legi care au ca scop realizarea si implementarea planului de actiuni R. Moldova — UE. Daca ne amintim ca in R. Moldova justitia nu este independenta, rareori aceste legi se aplica corect. In asemenea conditii, multi cetateni sunt nevoiti sa–si caute dreptatea in afara tarii, la CEDO. Numarul mare de procese castigate de catre cetatenii nostri la CEDO, confirma faptul ca se impune aplicarea unor actiuni concrete, nu doar emiterea unor declaratii. Aceste actiuni ne–ar putea ajuta sa edificam o justitie cu adevarat independenta. Nu putem vorbi de realizari serioase in acesti ani, pentru ca instantele de judecata ar trebui sa respecte legislatia in vigoare si sa nu activeze dupa legea telefonului, a indicatiilor facute din diverse birouri ale Puterii.

Gheorghe Ulianovschi, doctor in drept, conferentiar universitar, judecator in demisie, presedintele Asociatiei Obstesti "Comitetul pentru independenta puterii judecatoresti":

Imi este greu sa vorbesc despre situatia sistemului judiciar de la noi. Timp de 10 ani, acest sistem a fost supus mai multor reforme, restructurari si reorganizari. Aceste actiuni fiind intreprinse in scopul crearii unei justitii care ar apara valorile sociale inerente unei societati democratice si ar asigura suprematia legii in stat. Cu parere de rau, deseori aceste masuri nu au condus la optimizarea acestui sistem. Din 2001, justitia a tot fost criticata si verificata nu doar de opinia publica de la noi, dar si de organizatiile internationale, deoarece justitia in R. Moldova se afla mai mult in serviciul politicii decat a legii. Este imbucurator ca, in ultima perioada, s–a incercat corectarea greselilor admise in cadrul sistemului judecatoresc in anii 2001–2003. Au fost adoptate mai multe legi, care din punct de vedere juridic asigura independenta instantelor judecatoresti si da speranta cetatenilor, facand ca acestia sa–si schimbe atitudinea fata de acest sistem si sa obtina o mai mare credibilitate. Vreau sa subliniez ca aceste schimbari sunt doar la nivel de lege. Ar mai trebui ca organele de justitie, Consiliul Suprem al Magistraturii, sa–si manifeste vointa de a apara independenta justitiei. In randul cetatenilor continua sa persiste o dezamagire fata de functionarea instantelor judecatoresti. Functionarea eficienta a justitiei mai depinde si de vointa clasei politice de la noi, si de masurile luate pentru o buna functionare a lor. Cetatenii sunt neputinciosi in fata coruptiei din orice domeniu. Tot ce ar putea ei face este sa nu ofere mita. Pentru existenta unei justitii independente este nevoie de vointa celor 3 puteri ale statului. Numarul mare de procese pierdute de catre R. Moldova la CEDO semnifica necunoasterea drepturilor si a jurisprudentei, profesionalismul nu prea inalt a judecatorilor si desigur ca si indiferenta judecatorilor fata de obiectivitatea in cazul dosarelor.

Un sondaj de Diana Grosu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com