Refugiat maltratat de militari
Recent, Judecatoria Militara Chisinau a amendat sase carabinieri, militari in termen, pentru ca iau fracturat o mana unui refugiat din Africa. Procurorul care a instrumentat cazul sustine ca barbatul lea provocat suspiciuni acestora, deoarece este "negru de culoare", iar in momentul retinerii ducea o geanta mare in spate.
In dimineata zilei de 16 martie a.c., in timp ce se deplasa pe str. Puskin din Chisinau, John Onoje, un refugiat din Republica Sierra Leone, a fost oprit de sase carabinieri, militari in termen, ai unitatii militare 1001 a Departamentului Trupelor de Carabinieri din cadrul Ministerului Afacerilor de Interne. Militarii, care lau suspectat de ceva pe refugiat, iau cerut acestuia sa le prezinte buletinul de identitate si sa le arate continutul gentii pe care acesta o ducea in spate. Cu toate ca, John Onoje sa conformat cerintelor reprezentantilor legii, el nu a putut sai convinga pe carabinieri de nevinovatia sa.
"Fara participarea reprezentantilor organelor de politie si fara probe intemeiate, militarii iau rasucit refugiatului mainile la spate si lau fortat sai insoteasca la sectia de politie din sector. In urma hartuielii, John Onoje a suferit o fractura a manii drepte", se mentioneaza intrun comunicat de presa al Procuraturii Generale.
Potrivit lui Gheorghe Cobzac, procuror militar in cadrul Procuraturii Militare din Chisinau, refugiatul a fost retinut de militari pe motiv ca lea provocat suspiciuni faptul ca este "negru de culoare", iar in spate ducea o geanta mare. Imediat ce a fost eliberat, John Onoje a depus o plangere la Ministerul Afacerilor Interne. In urma investigatiilor operative, celor sase carabinieri, sergentii inferiori Sergiu Bujac, Ruslan Uglea, caporalul Alexandru Enachi, soldatii Leonid Nacul, Ion Micusa si Sergiu Leva li sa intentat cate un dosar penal.
Recent, prin sentinta Judecatoriei Militare Chisinau militarii au fost recunoscuti culpabili de comiterea infractiunii prevazute de art. 377 alin.(1) Cod Penal al R. Moldova "incalcarea regulilor cu privire la mentinerea ordinii publice si la asigurarea securitatii publice", fiindule aplicata cate o amenda in suma de 1600 de lei pentru trei dintre ei si 1300 de lei pentru altii trei.
"Acest articol prevede o pedeapsa cu privatiune de libertate de pana la 2 ani. Insa, daca vinovatul a incalcat legea pentru prima data, atunci el poate fi scutit de pedeapsa penala, fiind amendat. In cazul dat militarii au semnat cu Procuratura militara un acord de recunoastere a vinovatiei si au colaborat cu organele de ancheta. Mai mult, John Onoje nu a avut pretentii fata de carabinieri si nu a cerut razbunare prin judecata. Anume si acest fapt lea "usurat" pedeapsa celor sase militari, fiindule aplicata doar amenda. Procuratura Militara Chisinau a cerut factorilor de decizie ai unitatii militare 1001 sa intreprinda masuri eficiente pentru a inlatura cauzele care au favorizat savarsirea infractiunii, precum si neadmiterea lor pe viitor", a mai spus procurorul militar.
Marcel Colun, jurist din cadrul Inaltului Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati, a mentionat ca acesta este primul caz cand un refugiat este maltratat in plina strada de catre reprezentanti ai organelor de drept. "Persoanelor refugiate li sa cerut actele, au mai fost hartuiti, dar niciodata nu li sa aplicat forta fizica. Motivul pentru care John Onoje a fost retinut este unul ridicol, dar eu consider ca toata procedura trebuia sa aiba loc intrun mod civilizat. Era suficient sai verifice actele de identitate si continutul din geanta", a mai spus Marcel Colun.
Irina CODREAN