Nr. 96 (7 septembrie 2006)


De–a traficul de fiinte umane

Istoria unor functionari de stat si a traficantului lor

In ultimii ani, MAI a primit mai multe milioane de dolari din donatii straine pentru prinderea traficantilor. Combaterea traficului de fiinte umane a fost timp de mai multi ani la cheremul lui Ion Bejan, seful Departamentului MAI pentru combaterea traficului de oameni. Exact atata timp, cel mai mare traficant de femei din Moldova, Alexandr Covali, nu a fost deranjat de politie, iar ministrul de Interne, Gheorghe Papuc, e acuzat ca are "treaba" prin bordeluri. Se presupune ca din acest motiv presedintele Voronin l–ar fi numit in aceasta functie. Recent, Covali a fost prins, Bejan — eliberat, iar Papuc i–a scris lui Voronin. Iata cronologia acestei situatii.

28 noiembrie 2003, "Jurnal de Chisinau"

"Potrivit surselor noastre, SIS ar detine o caseta video pe care este inregistrat ministrul Papuc si ortacul sau, in compania catorva fete de la bordelul virtual, care se relaxeaza intr–o sauna din Chisinau. Despre asta stie si presedintele Vladimir Voronin. Cu toate acestea, l–a promovat pe Papuc, acordandu–i si gradul de general."

19 mai 2004, "Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatii"

"Ion Bejan, seful Departamentului pentru Combaterea Traficului de Fiinte Umane, a declarat ca nu poate spune exact cati oficiali de stat sunt implicati in retele de trafic de oameni, si nici nu poate spune cat de extins este acest fenomen." (...)

10 iulie 2004, BBC news

"Ion Bejan a declarat ca politia din Moldova este o adevarata forta impotriva retelelor de traficanti."

19 mai 2004, "Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatii"

"Bejan a blamat insa activitatea altora "In Moldova au fost create foarte multe ONG–uri care spun ca lupta impotriva traficului de oameni, dar de fapt acestea doar obtin bani de la donatori si nu fac nimic pentru a combate fenomenul. ONG–urile doar tiparesc niste buclete, care sunt foarte scumpe, dar nu sunt folositoare, pentru ca nu ajung in sate si in orasele Moldovei."

24 iulie 2006, Postul american CBN

"Ion Bejan este seful Centrului de Combatere a Traficului in Moldova si a primit 5 milioane de dolari de la Guvernul SUA."

29 iunie 2006, Ziarul de Garda

Z.G.: - Dle Zubic, presa a scris despre asa–numitul Salun, alias Alexandr Covali, care ani la rand a fost implicat in traficul de fiinte umane. Desi aceste activitati ale lui Salun au fost elucidate in presa din 2004, MAI nu a intervenit niciodata, iar el a continuat sa traficheze fete, pe unele aruncandu–le in Nistru. Abia acum, se spune ca cei cinci politisti, arestati in Transnistria, il urmareau pe Salun. De ce l–ati lasat in pace atatia ani pe acest fost coleg al Dvs.?

V.Z.: - Salun n–a fost coleg cu noi niciodata. Procuratura Generala a comis o inexactitate intr–un comunicat de presa, unde s–a scris ca a fost politist - el a fost lucrator al organelor de interne din Uniunea Sovietica.

Z.G.: - In presa au fost indicate adresele barurilor din Chisinau in care el activa nestingherit, de la domiciliu. Cine il proteja?

V.Z.: - Dosarul cu Salun e in stadiu initial, sunt luate masuri oficiale de urmarire penala. Au fost luate masuri de investigatie in ultimele 6 luni, presupun ca in 3 luni persoanele implicate vor fi dezvaluite. Cred ca o sa fie un caz, domnule procuror...

Valeriu Balaban, procurorul general, catre presa: - Va rugam sa nu ne incurcati.

Z.G.: - Dar din 2000 se scrie despre Salun, si ziceti ca dosarul a fost deschis cu 6 luni in urma, de ce atat de tarziu?

V.Z.: - O sa ajungeti si o sa vedeti.

20 iunie 2006, Comunicat de presa al MAI

"Ofiterii Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane au anihilat, la finele saptamanii trecute, o vasta filiera de trafic de fiinte umane. Aceasta activa de cativa ani pe teritoriul R. Moldova si a autoproclamatei republici nistrene, specializandu–se in racolarea si traficarea peste hotare a fetelor si femeilor tinere, pentru exploatare sexuala

Drept urmare a investigatiilor efectuate de ofiterii CCTP, s–a stabilit ca organizatorul acestei grupari criminale este bine cunoscutul Alexandru Covali, alias "SALUN"."

20 iunie 2006, Comunicat de presa al MAI

"Alexandr Covali se face vinovat de intretinerea unei enorme filiere de fete tinere, intre care si minore, racolate pentru prostitutie preponderent din regiunea transnistreana. In cadrul aceleiasi anchete au fost supuse perchezitiei sase imobile — din str. Drumul Taberei 25 (imobil de tip hotelier cu multiple sali si incaperi de agrement), str. Vovinteni 9, str. Alba Iulia 200/1, ap.75, str. Nicolae Costin 61/1, ap.65, Soseaua Balcani 4, ap.43 si din str. Renasterii 1 — toate aflandu–se in proprietatea lui Covali. In timpul verificarilor, in apartamentele vizate au fost depistate 18 tinere, cu varste cuprinse intre 16 si 27 de ani

De asemenea, ca urmare a perchezitiilor, de la domiciliile lui "Salun" au fost ridicate diverse arme si munitii: 6 pistoale cu gaze, 2 pistoale cu aerozol, 2 pistoale cu glont, 6 arme cu teava lisa, 60 de cutite, 20 de palose si sabii de diferite dimensiuni, 127 de cartuse de calibru 762 mm, 75 — de calibrul 9 mm si 19 cartuse de diferit calibru. Actualmente, fortele de ordine cerceteaza cazul pentru a stabili persoanele implicate in aceasta retea, anuntandu–l in cautare pe liderul acesteia — Alexandru Covali."

30 iunie 2006, Comunicat de presa al MAI

"Gruparea criminala "Salun" se banuieste in savarsirea infractiunilor, prevazute de articolele 220 "Proxenetism", 165 "Traficul de fiinte umane", 206 "Traficul de copii" si 290 "Purtarea, pastrarea, procurarea, fabricarea, repararea sau comercializarea ilegala a armelor si munitiilor" ale Codului Penal al R. Moldova."

18 august 2006, INFOTAG

"Trei angajati ai Centrului pentru Combaterea Traficului cu fiinte umane, inclusiv seful adjunct al centrului, Bejan, au fost eliberati din functie si disponibilizati din organele Ministerului Afacerilor Interne. Cei trei sunt suspectati de colaborare cu conducatorul unei grupari criminale, Alexandru Covali, zis "Salun"."

"Solicitat de JURNAL, Ion Bejan a negat cele incriminate, calificandu–le drept "prostii". "N–a fost asa ceva si nici nu putea sa fie. Chipurile, eu, ca sef, trebuia sa tin sub control si a trebuit sa stiu de aceasta eliberare", a explicat Bejan rugandu–ne "sa asteptam sa vedem ce–o sa iasa" pana la urma."

5 septembrie 2006, Gheorghe Papuc catre Vladimir Voronin:

"Va informez ca in perioada anilor 2000–2006, Alexandru Covali si alte persoane neidentificate recrutau minore din Ucraina, regiunea transnistreana si diferite localitati ale R. Moldova. Victimele erau transportate in Chisinau, unde, deposedate de actele de identitate, erau impuse sa presteze servicii intime contra plata.

Insa, de la inceputul urmaririi penale si pana in prezent, persoane concrete creeaza obstacole artificiale pentru a tergiversa, sub diferite pretexte, urmarirea penala, Alexandru Covali eschivandu–se, astfel, de la raspundere penala.

Pe 25.07.2006, la Judecatoria Buiucani, termenul de detinere sub arest a invinuitilor Alexandru Covali si Irina Kalosina a fost prelungit. La 31.07.06, prin Ordonanta Procurorului General, din cauza implicarii in dosar a unor lucratori de politie, ancheta penala a fost transmisa Procuraturii Anticoruptie, care examineaza cazul pana in prezent.

In ciuda faptului, avocatii invinuitilor, cu sustinerea judecatorilor de la Judecatoria Buiucani, intreprind tentative de eliberare de sub arest a lui Alexandru Covali si ai membrilor gruparii conduse de acesta prin amanarea sedintelor de judecata.

Astfel, la 13.07.06, judecatorul de instructie a Judecatoriei Buiucani, M. Drosu, a eliberat–o de sub arest pe Marina Covali, aplicandu–i masura de reprimare declaratie de neparasire a localitatii.

Pe 3 august, acelasi judecator a satisfacut cererea avocatilor lui Alexandru Covali de a fi eliberat de sub arest sub cautiune in valoare de 80 mii de lei. In aceeasi zi, Covali a fost retinut din nou de Procuratura Anticoruptie, iar, la 4 august, Curtea de Apel Chisinau a anulat decizia Judecatoriei Buiucani, punandu–l pe Alexandru Covali sub arest prevenitv.

La 17.07.06, a fost stabilita prima sedinta de judecata pe invinuirea principalului complice al lui Covali, Victor Turcanu, insa, deoarece membrii completului de judecata Buiucani au plecat in concediu, sedinta a fost amanata. Pe 17 august, in timpul primei sedinte, completul de judecata sub presedintia judecatorului Mihai Leanca, a modificat masura de reprimare in privinta lui Victor Turcanu din arest in declaratie de neparasire a locului de trai. In aceeasi zi, Procuratura Anticoruptie a fost nevoita sa–l retina din nou pe Turcanu. Tot pe 17 august a fost stabilita o alta sedinta de judecata, in cadrul careia urmau a fi audiati martorii si patimitele, insa, din cauza neprezentarii avocatilor, sedinta a fost amanata pentru 23 august. Si pe 23 august sedinta a fost amanata pe motivul neprezentarii unuia dintre avocati, aceasta fiind amanata pentru 1 septembrie.

Persoane cointeresate, influenteaza, prin interemediul avocatilor, judecatorii, ajutandu–l astfel pe Alexandru Covali sa ramana in libertate sau sa fie pedepsit altfel decat prevede legea. Totodata, neprezentarea avocatilor la sedintele de judecata si amanarea acestora nu poate fi apreciata decat o presiune psihica asupra martorilor si victimelor.

Adresarea catre Ministerul Justitiei de a urgenta audierea, de catre judecatorul de instructie, a victimelor, nu a avut nici un rezultat.

In contextul celor descrise, rog implicarea Dvs. in solutionarea problemei.

Cu respect,

Ministru al Afacerilor Interne, Gheorghe PAPUC, general–locotenent de politie"

5 septembrie 2006, Ziarul de Garda

La Judecatoria Buiucani ni s–a spus ca judecatorul de instructie M. Dorsu este in concediu.

Despre judecatorul Mihai Leanca ni s–a comunicat ca tocmai a suportat o interventie chirurgicala, prin urmare este in imposibilitatea de a oferi careva detalii asupra acuzatiilor ministrului Papuc.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com