Nimic nu poate fi mai tragic ca incertitudinea. Atunci cand soldatul este dat disparut fara veste, incertitudinea ii scoate din minti pe cei care lau iubit, continua sal iubeasca si nusi pierd speranta ca intro buna zi...
In cadrul unei conferinte, comunitatii internationale i sa inaintat propunerea ca, anual, la 30 august sa fie omagiata Ziua internationala a persoanelor disparute fara veste. Sute de mii de familii din intreaga lume nu stiu nimic despre soarta celor apropiati, multi dintre ei disparuti fara urma. Acum cativa ani, Comitetul International al Crucii Rosii a vizitat 570 mii de detinuti, 29 mii fiind inregistrati pentru prima data! Pentru multe familii din tarile pe teritoriul carora sunt conflicte armate, printre care si R. Moldova, mesajele Crucii Rosii sunt unica posibilitate de a primi informatii despre cei apropiati, de a afla daca ei sunt sau nu in viata. In 2004, spre exemplu, au fost adunate si distribuite 1,3 mil. de mesaje in toata lumea si a fost stabilit locul aflarii a mai mult de 6100 de persoane.
Problema este actuala si pentru R. Moldova, tara trecuta prin iuresul multor razboaie. In 1992 in cadrul Comisiei Unificate de Control a fost creata o subdiviziune pentru localizarea persoanelor disparute. Combatantii tin bine minte primavara vara anului 1992. Zilnic din raul Nistru erau scoase cadavre cu semne de moarte violenta, multe neidentificate pana in prezent. Situatia data are si o explicatie. Tiraspolul ne tine permanent intro incordare neplacuta. Datele de de atunci ne indica ca erau date disparute 41 de persoane. 28 din localitatile controlate de regimul Smirnov, 10 din R. Moldova, din Federatia Rusa 2 si (ce ciudatenie !) din Letonia 1. Au fost exhumate 228 de morminte. Zece dintre acestea au ramas neidentificate, patru la Tiraspol si sase la cimitirul de la Dubasari.
Onorurile militarilor cazuti la datorie este un lucru crestinesc si o datorie omeneasca. Din pacate realitatea de la noi din tara ne demonstreaza ca nu este asa. Constructia Cimitirului Eroilor situat in sectorul Botanica al capitalei a fost inceput in 1914 de catre autoritatile tariste. Aici au fost inmormantati militari rusi, romani, francezi, in total peste 869 eroi. Alti 876 de militari au ramas neidentificati. In 1959 pe timpurile sovietice peste Cimitirul Eroilor sa mers cu buldozerul, iar in prezent pe osemintele eroilor a fost construit supermarketul "JUMBO".
Lipseste o lege referitor la persoanele disparute nu doar in urma conflictelor armate, dar si pe timp de pace. Spre exemplu, in Franta au fost luate la evidenta 62 mii de persoane disparute fara veste, anul trecut la ei sau mai adaugat inca douazeci de mii. Printre cei disparuti sunt mii de cetateni ucraineni, din tarile Asiei Mijlocii si... sute din R. Moldova. Cred ca e nevoie de o structura interdepartamentala responsabila de acest lucru. O structura asemanatoare a existat in Federatia Rusa, direct subordonata presedintelui tarii. In rezultat a fost gasite informatii despre 200 000 de cetateni din Rusia, disparuti in urma conflictelor armate, dar si pierduti pe timp de pace.
Andrei Covrig, colonel (r),
Asociatia de Drept Umanitar