La 22 iunie, Transparency International (TI), in colaborare cu Procuratura Generala, a lansat doua ghiduri anticoruptie precum si un Centru de asistenta juridica anticoruptie. La manifestare au fost prezenti procurorul general, Valeriu Balaban, directorul CCCEC, Valentin Mejinschi, Victor Puscas, presedintele Curtii Constitutionale, Valentin Zubic, viceministrul MAI, Valentin Crudu, viceministrul Educatiei, procurori, politisti, reprezentanti ai institutiilor diplomatice, ai societatii civile, ai presei.
Exponentii TI au relatat despre problemele cauzate de coruptie in Moldova si in lume. Au fost rostite fraze de genul:
Coruptia e o amenintare la adresa statului de drept, a democratiei, a drepturilor omului.
Fenomenul denatureaza concurenta, pericliteaza fundamentul moral al societatii.
Acest flagel infloreste in obscuritatea totalitarismului, regimurilor dictatoriale, a autoritarismului. Coruptia se dezvolta acolo unde puterea apartine unui grup restrans de oameni.
Ea apare in tari sarace ca R.Moldova, unde abunda mizeria si inechitatea sociala, iar coruptia oficialilor publici este in continua crestere.
Fara libertatea de a pune intrebari cetatenii nu au nici o putere.
Oficialii, alesi sau numiti, sunt singurii vinovati de coruptie.
Coruptia este cauza majora a saraciei.
Inaltii demnitari de stat au ascultat in liniste aceste mesaje. In final au fost rezervate cateva minute pentru intrebari si raspunsuri. Iata ce au raspuns cei mai importanti functionari publici, responsabili de combaterea coruptiei, la intrebarile puse de Ziarul de Garda:
Procuratura Generala: Numaidecat presa se implica.
Z.G.: Din activitatea Procuraturii lipsesc in fond cazurile de ancheta a functionarilor de stat de rang inalt. De ce?
Valeriu Balaban, procuror general al R.Moldova: — Eu cred ca in memoria tuturor sunt dosarele impotriva deputatilor, a judecatorilor, a procurorilor, a fostilor ministri. Insa aceste dosare sunt pe rol pe o durata mai indelungata de timp, iar de partea celor care stau in vizorul dosarelor de coruptie, numaidecat se implica presa. Aceasta lupta in ultimul timp este cu atat mai insistenta si eficienta, poate la capitolul eficienta mai avem de lucrat, dar se implica motive politice, care nu au nimic cu aceasta. Va asiguram ca vom continua aceasta activitate pe viitor.
CCCEC: Cand esti in opozitie, incepe politica.
Z.G.: Dle Mejinschi, presa a spus in repetate randuri ca dosarele la CCCEC sunt deschise la comanda, puteti confirma sau infirma acest lucru?
Valentin Mejinschi, seful CCCEC: — Centrul nu actioneaza la comanda, dar cu regret nimeni nu socoate ca atunci cand nimereste in opozitie se primeste indata ca se incepe politica. Si nimeni nu socoate cati functionari publici au fost demascati.
Z.G.: Cum ii cheama?
V.M.: Luati statisticile.
Z.G.: In statistici nu sunt scrise numele acestora.
V.M.: Eu vreau sa spun una, a fost data darea de seama si bilantul, eu nu vreau sa nominalizez.
Dvs. ati nominalizat cazul Morev, numai pe parcursul a doi ani au fost demascate si dosarele au fost trimise in judecata in privinta a doi exministri, 7 sefi de departamente, 20 sefi de directii.
Numai in contextul conferintei de azi, in anul acesta in Ministerul Agriculturii aproximativ 7 conducatori de rang mediu sunt trasi la raspundere penala pentru fapte de coruptie. As spune ca in comun cu conducerea ministerului au fost demascate faptele respective. Iar in administratia publica locala aproximartiv 40 de primari, 20 viceprimari au fost depistati si dosarele se afla pe rol. Astai doar o mica statistica.
Z.G.: Cati dintre acestia sunt reprezentantii partidului comunistilor?
V.M.: Eu vam numit numeric. Noi nu socotim pe componenta partidelor.
Valeriu Balaban: Peste o suta de primari reprezentanti ai Partidului Comunist din cauza conflictului de interese dupa alegerile locale au fost sesizati si au fost nevoiti sa decida in favoarea unui post sau altui post, primar sau conducator al unui agent economic. Am fost foarte insistenti la depistare, am sesizat si pe parcursul anilor 20032004 acesti primari au ales.
Presedintia: Fiti pe pace, democratia nu va suferi.
Z.G.: Dle Morei, recent la Presedintie a avut loc o sedinta unde sa decis despre o conlucrare mai stransa a SISului cu CCCECul. Nu credeti ca aceasta colaborare va simplifica procedurile de rafuiala politica?
Ion Morei, secretarul Consiliului suprem de securitate: Prejudecati pot sa existe la cine doriti, dar menirea acestei masuri ar fi de a eficientiza lucrul in combaterea coruptiei. Nicidecum nu va fi afectata democratia, fiti pe pace. Daca ar fi fost, eu nu stiu in care minte presupusul scop, societatea ar gasi rezolvarea.
Politia: O sa ajungeti si o sa vedeti.
Z.G.: Dle Zubic, presa a scris despre asanumitul Salun, alias Alexandr Kovali, care ani la rand a fost implicat in traficul de fiinte umane. Desi aceste activitati ale lui Salun au fost elucidate in presa din 2004, MAI nu a intervenit niciodata, iar Salun a continuat sa traficheze fete, pe unele aruncandule in Nistru. Abia acum, se spune ca cei cinci politisti, arestati in Transnistria, il urmareau pe Salun. De ce lati lasat in pace atatia ani pe acest fost coleg al Dvs.?
V.Z.: Salun na fost coleg cu noi niciodata. Procuratura Generala a comis o inexactitate intrun comunicat de presa, unde sa scris ca a fost politist el a fost lucrator al organelor de interne din Uniunea Sovietica.
Z.G.: In presa au fost indicate adresele barurilor din Chisinau in care el activa nestingherit, de la domiciliu. Cine il proteja?
V.Z.: Dosarul cu Salun e in stadiu initial, sunt luate masuri oficiale de urmarire penala. Au fost luate masuri de investigatie in ultimele 6 luni, cred ci in 3 luni persoanele implicate vor fi dezvaluite. Cred ca o sa fie un caz, domnule procuror...
Valeriu Balaban catre presa: Va rugam sa nu ne incurcati.
Z.G.: Dar din 2000 se scrie despre Salun, si ziceti ca dosarul a fost deschis cu 6 luni in urma, de ce atat de tarziu?
V.Z.: O sa ajungeti si o sa vedeti.
In cadrul aceleiasi conferinte a fost anuntat numarul liniei telefonice pentru cetatenii care au nevoie de consultanta anticoruptie. La 203485 un jurist calificat poate oferi sfaturi pentru cetateni.
Echipa de Garda