Nr. 90 (29 iunie 2006)

 Investigatii

Justitia in carbune
Premierul — traficant de influenta Continuare 

Tarlev: "Va avertizez!", Ministrul Tvircun: "Pana acuma zero!"
De un an, 15 hotarari judiciare zac pe masa ministrului Educatiei Continuare 

Coruptia infloreste in totalitarism
La 22 iunie, Transparency International (TI), in colaborare cu Procuratura Generala, a lansat doua ghiduri anticoruptie precum si un Centru de asistenta juridica anticoruptie. Continuare 

Statul–ureche (II)
Victimele filajului telefonic in R. Moldova Continuare 

Tarlev: «Va avertizez!»
Ministrul Tvircun: «Pana acuma zero!»

Cu doua saptamani in urma, Ziarul de Garda a scris despre refuzul Ministerului Educatiei de a indeplini 15 hotarari definitive ale instantelor judiciare din Moldova. Parlamentul a sesizat Procuratura, declarand ca executorii judiciari nu sunt admisi la minister. Procuratura a remis interpelarea la... executoriii judiciari care au spus ca nu au acces la acest ministru. Cercul s–a inchis, iar titularii celor 15 decizii judiciare au luat–o spre CEDO.

Am incercat sa vedem care e situatia curenta a celor 15 decizii judiciare si am aflat ca si Guvernul cunoaste acest caz. Insusi premierul Tarlev a remis recent o scrisoare la Ministerul Educatiei din care citam: "Va avertizez asupra nerespectarii legislatiei in vigoare, precum si neexecutarii hotararilor judecatoresti mentionate. Termen — 5 zile."

Ieri, acest termen, dat de presedintele Executivului, fusese depasit de vreo trei ori, dar carul nu s–a prea urnit din loc. Cele 15 hotarari judiciare erau inca in asteptare. La Sectia resurse umane a Ministerului Educatiei am fost informati ca s–au facut unii pasi de restabilire in functie a persoanelor care aveau asemenea decizii judiciare, fiind numit doar cazul Capatana. Pentru alte informatii ni s–a sugerat sa–l contactam pe dl Ghenciu, seful Directiei juridice. Tot la Ghenciu a facut referinta si Valeriu Nani, din cadrul Guvernului, responsabil de scrisoarea adresata de Vasile Tarlev catre minister. "Pana acuma zero! Chiar ieri am vorbit iar cu ministrul Tvircun si parca zice ca indeplineste. Dar de executarea acestora trebuie sa se ocupe nemijlocit dl Ghenciu. Dar cand vorbesc cu Ghenciu, nu merge", ne–a relatat Valeriu Nani. Alte surse din cadrul Ministerului Educatiei ne–au facut aluzie la faptul ca seful Directiei juridice nu s–ar supune ministrului. Am incercat sa il contactam pe domnul Ghenciu, am format numarul lui de la birou si de mobil, dar nu a raspuns. Cu toate acestea, expertii spun ca responsabilitatea juridica pentru nerespectarea acestor decizii revine totusi ministrului Tvircun si daca exista o veriga in cadrul acestui minister care nu respecta legea, ar trebui ca insusi ministrul s–o elimine.

Procuratura (nu) poate pedepsi un ministru

Problema sfidarii justitiei in cadrul Ministerului lui Victor Tvircun a fost discutata si in plenul Parlamentului. Deputatul PPCD Gheorghe Susarenco, judecator cu stagiu, a sesizat oficial Procuratura Generala asupra acestui caz.

Zilele trecute, in cadrul unei conferinte anticoruptie, am reusit sa luam opinia procurorului general Valeriu Balaban referitor la aceasta situatie. Iata cum a decurs acest dialog, in prezenta mai multor jurnalisti, a unor experti in drept din Moldova si din strainatate:

Z.G.: Ar putea Procuratura sa se implice in anchetarea acestui caz, in care un membru al Guvernului sfideaza legea si demoralizeaza cetatenii, care nu mai pot crede in justitie?

V.B.: Noi am examinat deja aceasta interpelare care a fost expusa in Parlament, sper ca in cel mai apropiat timp sa poata fi restabilita situatia.

Z.G.: Ar putea fi pedepsit penal un ministru care comite asemenea fapte?

V.B.: Noi nu examinam in ordinea daca e ministru sau cetatean de rand, toti sunt examinati in acelasi mod.

Z.G.: Deci un cetatean de rand poate fi pedepsit penal pentru neexecutarea a 15 decizii judiciare?

V.B.: Pentru neindeplinirea intentionata a hotararilor judecatoresti este pasibil de pedeapsa penala si administrativa.

Peste doar cateva zile de la emiterea acestei declaratii, Gheorghe Susarenco a si primit raspunsul de la Procuratura. "Am primit un raspuns deplorabil. Sovieticii l–ar fi numit "otpiska". Or, in sesizarea noastra faceam referinta la imposibilitatea Departamentului Executare al Ministerului Justitiei de a intra cel putin in acest minister pentru a verifica indeplinirea hotararii, iar Procuratura ne–a retrimis tocmai la acest Departament lipsit de orice parghii", a declarat Gheorghe Susarenco. El a remarcat ca in interpelarea adresata Procuraturii a facut apel tocmai la Constitutie, art.120 al Legii Supreme, spunand ca respectarea hotararilor judiciare e obligatorie. "Procuratura a primit toata informatia despre aceasta incalcare si avea toate instrumentele sa porneasca o cercetare penala asupra acestui ministru care ingradeste accesul executorilor judiciari la indeplinirea deciziilor judiciare, un ministru care a jurat sa respecte Constitutia!", a mai afirmat deputatul Susarenco, adaugand ca va reveni asupra acestui caz, deoarece "daca un deputat primeste asa raspunsuri formale de la Procuratura, cum sa isi caute dreptatea un om de rand?"

Unii dintre pedagogii nedreptatiti de acest minister au si facut apel la CEDO, Moldova riscand sa fie impovarata cu dosare noi si plati suplimentare.

Alina Radu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com