Nr. 90 (29 iunie 2006)

antiEXOD

SUA Ai nostri la Harvard, cea mai prestigioasa universitate americana

Este perioada admiterii. Mii de tineri din Moldova sunt in cautarea unor burse de studii in strainatate. Pentru aceasta ei trebuie sa demonstreze nu doar cunostinte excelente, ci si o multime de alte abilitati care ar convinge conducerea universitatilor straine ca acesti tineri, veniti dintr–o tara mica si saraca, stiu sa comunice cu lumea intreaga, cunosc la perfectie limbile straine, sunt gata sa munceasca pentru a se intretine si sunt capabili sa se descurce singuri intr–o tara foarte diferita de a lor.

Multi tineri din Moldova reusesc acest lucru. In fiecare an, unii sunt admisi chiar la cele mai prestigioase universitati din Marea Britanie, Franta, Austria, Germania, SUA.

Universitatea Harvard este una dintre cele mai prestigioase institutii de invatamant si in acelasi timp si cea mai veche din SUA, fondata cu 140 de ani inaintea declaratiei de independenta a Statelor Unite. Zilele trecute, doua ziare americane au scris despre doua tinere din Moldova, care au fost acceptate in acest an la Harvard. Reproducem mai jos articolele publicate in "Daytona Beach News–Journal" si "Charlotte Observer".

Daniela Nemerenco a visat din copilaria sa, petrecuta in Moldova, sa studieze la Harvard. Acum visul ei s–a realizat, dar pentru aceasta a trebuit sa munceasca mult.

A inceput cu un colegiu din SUA, Daytona Beach Community College. Si dupa doi ani de studii asidue, ea a fost admisa in acest an la Harvard. Desi in SUA e tot mai greu sa ajungi dintr–un colegiu comunitar in aceasta institutie de inalt prestigiu.

Chiar daca mai mult de jumatate din tinerii americani studiaza la colegii comunitare, tot mai putini dintre acestia sunt admisi la cele mai selecte 122 de universitati americane. Din 1000 de studenti din universitatile elitare doar unul singur vine din colegiile locale, arata un studiu efectuat de Universitatea din Massachusetts.

Totodata, aceste institutii de invatamant superior accepta tot mai putini studenti prin transfer. In ultimii 20 de ani, procentul de studenti acceptati prin transfer de la alte universitati a scazut de la 10 la 5 la suta.

Expertii considera ca aceste conditii pun studentii de la colegiile comunitare intr–o competitie complicata. Astfel, pentru a ajunge sa fie inscrisi la facultati prestigioase, ei trebuie sa depuna eforturi inimaginabile.

Daniela Nemerenco, de 20 de ani, are o experienta bogata in domeniul persistentei. A tins spre cele mai bune institutii de invatamant inca de pe bancile scolii, de la Chisinau. De acolo ea a si incercat sa ajunga intr–o scoala prestigioasa din SUA. "Am depus actele la 5 scoli de elita din SUA, dar nu am avut noroc din prima", a declarat Daniela.

Ea a fost insa acceptata la acea etapa la Daytona Beach Community College, care nu i–a oferit doar bursa si oportunitate de studii in SUA, ci si consultanta pentru realizarea visului sau. In final, insusi presedintele acestui colegiu, Kent Sharples, i–a scris scrisoarea de recomandare pentru institutiile de prestigiu. Daniela a fost laudata pentru asiduitate si implicare in viata institutiei.

Acum tanara din Moldova are un loc asigurat in cea mai prestigioasa universitate din SUA, beneficiind si de o bursa. "Deja ma obisnuisem cu un mod de viata foarte matur, cand trebuia sa studiez si sa muncesc pentru a ma intretine. Acum cand am o bursa care imi va acoperi toate cheltuielile, mi–e putin frica sa revin la modelul studentilor care au totul asigurat si trebuie sa se ocupe doar de studii, nefiind obligati si sa munceasca."

O alta tanara din Moldova, inscrisa de curand la Harvard, este Irina Perjar. Ea declara ca nu va uita niciodata ziua de 14 decembrie 2005. Nu pentru ca atunci fusesera inchise scolile din cauza unui viscol violent, ci pentru ca in acea zi, fiind acasa, a deschis e–mailul si a gasit o scrisoare prin care era anuntata ca a fost acceptata la Universitatea Harvard.

"Am stat tot restul acelei zile in casa, gandindu–ma la un singur lucru: cat de minunat este", spune Irina. Ea are 19 ani, este din Moldova si a studiat pana atunci intr–un colegiu american. Harvard nu a fost unul dintre scopurile ei, deoarece credea ca e greu sa ajungi acolo fiind dintr–o tara, fara un suport financiar serios. Totusi, cineva dintre prieteni i–a zis vara trecuta: "Tu esti una dintre cei care trebuie sa depuna cerere pentru Harvard." Ea si–a dat seama ca nu face nimic rau daca va incerca si a depus actele. "Sincer, nu asteptam sa fiu acceptata, de aceea eram destul de pregatita de un raspuns negativ. Atunci cand am primit un raspuns pozitiv, a trebuit sa ma acomodez o perioada cu acest adevar", afirma Irina.

Acum ea spera sa termine cu succes studiile in aceasta universitate si sa revina in Moldova, ca sa faca ceva pentru tara ei natala. "Parintii mei s–au mutat in SUA cand aveam noua ani si cred ca au facut asta doar pentru a oferi o sansa mie si fratelui meu. Le voi fi recunoscatoare intotdeauna parintilor mei", a conchis Irina.

 

Thailanda In Asia se vand vize false pentru Moldova

Trei barbati din Thailanda au fost arestati duminica trecuta, avand asupra lor mii de pasapoarte si vize false pentru tari de pe patru continente. Tot la ei au mai fost gasite cateva sute de buletine de identitate false si 100 de bilete de avion contrafacute, care erau tinute in apartamentele inculpatilor. Aceste apartamente din Bangkok erau considerate in lumea interlopa drept "centru mondial pentru acte contrafacute". Chiar si analistii internationali numesc Thailanda ca pe cel mai potrivit loc de a obtine acte de calatorie false.

Circa 1500 de vize falsificate, ridicate de autoritati, erau destinate pentru Moldova, UE, SUA, Japonia, Australia, Malta, Canada si Africa de Sud. Cele cateva mii de pasapoarte "reprezentau" Australia, Hong Kong, Coreea de Sud, Singapore, China, Malaiezia, Thailanda, Taiwan, Olanda, Franta, Japonia, Germania si SUA.

Cei trei barbati arestati, au varste de 32,27 si 50 de ani si nu munceau impreuna. In jurul fiecaruia dintre ei era creata o structura care aduna clientii si promova ofertele.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com