Nr. 90 (29 iunie 2006)

 Investigatii

Justitia in carbune
Premierul — traficant de influenta Continuare 

Tarlev: "Va avertizez!", Ministrul Tvircun: "Pana acuma zero!"
De un an, 15 hotarari judiciare zac pe masa ministrului Educatiei Continuare 

Coruptia infloreste in totalitarism
La 22 iunie, Transparency International (TI), in colaborare cu Procuratura Generala, a lansat doua ghiduri anticoruptie precum si un Centru de asistenta juridica anticoruptie. Continuare 

Statul–ureche (II)
Victimele filajului telefonic in R. Moldova Continuare 

Justitia in carbune

Din numele Guvernului, premierul Vasile Tarlev exercita influenta asupra Ministerului Justitiei, Ministerului Industriei si Infrastructurii, Ministerului Finantelor, Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei, Agentiei Relatii Funciare si Cadastru, Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice, dar si asupra Procuraturii Generale si Procuraturii municipiului Chisinau, "rugand" sa examineze in comun problemele abordate de SA "Combustibil Solid", pe fiecare episod in parte si, in conformitate cu deciziile luate in cadrul sedintei operative la prim–ministru (proces–verbal nr. 0101–31 din 17.09.2005) sa contribuie la solutionarea lor definitiva, informand Guvernul despre rezultatele investigatiilor efectuate.

Preistorie: Carbune pentru social–vulnerabili

Calvarul oamenilor de afaceri care, in mod legal, au devenit stapani ai 26 de baze pentru comercializarea carbunelui a inceput acum 5 ani, dar preistoria acestei crize a demarat inca in 1998. Atunci, intre SA "Tirex Petrol", divizata in mai multe intreprinderi, una dintre ele fiind SA "Combustibil Solid", si cea din urma, au fost semnate cateva contracte de furnizare a carbunelui, in suma totala de 700 mii dolari. Ulterior, carbunele a fost livrat, la indicatia Guvernului R. Moldova, unor reprezentanti ai paturilor social–vulnerabile. Pana aici, schema afacerii pare una legitima si aproape umana. Problema, insa, e ca acea cantitate de carbune a ramas neachitata atat de Guvern catre SA "Combustibil Solid", cat si de catre "Combustibil Solid" furnizorului de carbune, companiei americane "Indiana Marketing Sales". Deoarece, ani in sir, firma moldoveneasca tergiversa achitarea sumelor catre furnizorul principal, in decembrie 1999, acesta a actionat–o in instanta de judecata. Instanta, in consecinta, a dispus incasarea sumei de 700 mii dolari in beneficiul furnizorului.

Desi au urmat numeroase adresari, facute de catre fostul director SA "Combustibil Solid", Gheorghe Hadjiu, catre fostii prim–ministri ai R. Moldova, Dumitru Braghis si, ulterior, Vasile Tarlev, referitor la situatia creata si la oportunitatea executarii fortate a hotararilor judiciare, prin comercializarea, la licitatie, a activelor intreprinderii, acestia nu au intreprins nici o actiune in vederea rambursarii litigioaselor sume. Din acest motiv, ulterior, executorii judiciari ai sectorului Rascani au purces la executarea silita a hotararii judecatoresti, evaluand si comercializand activele SA "Combustibil Solid". Astfel, la 22 mai 2000, prin hotararea Judecatoriei Rascani, s–a dispus transferul activelor SA "Combustibil Solid" in proprietatea firmei "Indiana Marketing Sales", fapt despre care au fost informati atat presedintele Voronin, premierul Tarlev, cat si Departamentul Privatizarii care, prin scrisorile lor ulterioare, au confirmat legalitatea acestei hotarari.

Ce putea face "Indiana Marketing Sales" cu activele deteriorate sau devastate?

In 2001, nedescoperind alte oportunitati pentru utilizarea activelor, firma americana a comercializat aceste baze de carbune unor oameni de afaceri din Moldova, interesate, la acea perioada, de achizitionarea acestor edificii. Noii proprietari, la randul lor, au investit sume mari de bani in reutilarea si reorganizarea acestor depozite, creand numeroase locuri si conditii de munca in urma initierii unor afaceri. Aceasta situatie a continuat pana in iulie 2004, cand, in mod abuziv, a fost eliberat din functie fostul director al SA "Combustibil Solid", Gheorghe Hadjiu. Atunci, fotoliul acestuia a fost ocupat de Ludmila Croitoru, cunoscuta gratie afacerilor sale din cadrul SRL "Comert Petrol". Apropo, surse din cadrul Procuraturii ne–au confirmat ca, in privinta acesteia, erau intentate, pe atunci, cel putin doua dosare penale, suspendate ulterior in urma implicarii unui ex–viceministru de Interne, disponibilizat mai tarziu din aceasta functie.

Adresarea la CEDO

Desi in urma adresarilor lui Hadjiu la CEDO Guvernul R. Moldova a restituit suma de circa 8 milioane de lei (costul estimativ al carbunelui oferit reprezentantilor paturilor social–vulnerabile), surse de la SA "Combustibil Solid" spun ca acesti bani au fost irositi in scopuri necunoscute, or, sumele de bani din rulajul intreprinderii, in perioada imediat urmatoare transferului, au constituit maxim 2 milioane de lei. Unde au ajuns cele 8 milioane? In scopul camuflarii delapidarilor acestor sume importante de bani, conducerea SA "Combustibil Solid" a expediat o serie de scrisori pe adresa organelor de resort: fostului Minister al Energeticii, presedintelui R. Moldova si Guvernului, solicitand sprijinul acestora in restituirea catre SA "Combustibil Solid" a bazelor "furate", reusind in acest fel ca, la sedinta operativa a Guvernului din 5 octombrie 2005 sa obtina rezolutia (nr. 0921–1498) si indicatiile categorice ale lui Vasile Tarlev. Documentul este adresat Ministerului Justitiei, Ministerului Industriei si Infrastructurii, Ministerului Finantelor, Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei, Agentiei Relatii Funciare si Cadastru, Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice, SA "Combustibil Solid", dar si Procuraturii Generale si Procuraturii municipiului Chisinau.

Premierul — traficant de influenta

Premierul "roaga" sa fie examinate in comun problemele abordate de SA "Combustibil Solid", pe fiecare episod in parte si, in conformitate cu deciziile luate in cadrul sedintei operative la prim–ministru (proces–verbal nr. 0101–31 din 17.09.2005) sa contribuiti la solutionarea lor definitiva, informand Guvernul despre rezultatele investigatiilor efectuate.

Se constata cu ingrijorare faptul tergiversarii inadmisibile a examinarii unui sir de cauze civile, aflate in proces de judecare in instantele judecatoresti din tara privind restituirea a 27 baze de carbune instrainate in anul 2000 cu incalcarea cerintelor legislatiei si a dosarului penal nr. 2004036463, intentat la 29.07.2004 de catre Procuratura Generala, pe faptul instrainarii nelegitime a patrimoniului intreprinderii in cauza.

Trezeste nedumerire, de asemenea, prudenta exagerata si timiditatea manifestata de organele de resort in aplicarea sechestrelor de bazele de carbune revendicate , fapt ce le permit rauvoitorilor sa le instraineze.

Rog sa contribuiti activ la urgentarea examinarii cauzelor civile mentionate si sa raportati despre masurile intreprinse intru restabilirea patrimoniului statului si despre sanctiunile aplicate tuturor persoanelor vinovate.

Totodata, reiesind din competentele functionale atribuite, veti elabora si veti prezenta un plan real si concret de dezvoltare si eficientizare a activitatii SA "Combustibil Solid" privind aprovizionarea tarii cu combustibil.

"Daca studiem cu atentie continutul acestui document, descoperim o mostra crasa de trafic de influenta, manifestat de premier asupra organelor de ancheta si de justitie", afirma experti in probleme de drept. Responsabili din cadrul CCCEC ne–au spus ca asemenea actiuni, intreprinse de factori cu functii inalte in stat, pot fi calificate drept trafic de influenta. Sa nu cunoasca premierul Tarlev ca, in conformitate cu articolul 326 al Codului Penal, traficul de influenta se pedepseste, in dependenta de circumstante, cu privatiune de libertate pe un termen de 5–7 ani?

Umarul Puterii

Sustinuta de pozitia inaltului oficial de stat, in decembrie 2005, administratia SA "Combustibil Solid" a inaintat Curtii de Apel a municipiului Chisinau o cerere privind anularea hotararii Judecatoriei Rascani din 22 mai 2000, solicitand trimiterea acesteia la reexaminare. Desi art. 116, Cod de Procedura Civila al R. Moldova, interzice restabilirea termenului procedural la expirarea a mai mult de 12 luni, Colegiul de Apel, bazandu–se, potrivit avocatilor, pe niste date false, prezentate de catre directoarea SA "Combustibil Solid", Ludmila Croitoru, admite, la interval de 4 ani, cererea de apel si anuleaza hotararea Judecatoriei Rascani din 22 mai 2000, cu trimiterea acesteia la rejudecare.

Proprietari ai bazelor de carbune, care risca sa–si piarda afacerile si investitiile, sustin ca toate aceste actiuni au fost si sunt dirijate de nanasi, rude, prieteni ai premierului Tarlev. Ei aduc drept exemplu cazul lui Sorin Raileanu, care e si vicepresedinte al SA "Combustibil Solid" si care ar fi proprietar al Bazei de carbune din Calarasi, cumparata conform aceleiasi proceduri, insa, fata de care SA "Combustibil Solid" nu are nici un fel de pretentii.

"Au fost sechestrate nu doar imobilele care au fost procurate, niste daramaturi, ci si tot ce s–a reutilat ulterior. Aceste actiuni nu pot fi calificate altfel decat abuz si hotie. In aceste conditii, este perturbata activitatea agentilor economici ajunsi in imposibilitatea depunerii bazelor in calitate de gaj, in scopul receptionarii unor credite bancare pentru dezvoltarea afacerilor. In lipsa mijloacelor circulante, volumele de afaceri s–au redus. Foarte multe baze nu au detinut niciodata acte de proprietate, primii proprietari ai acestora fiind "Indiana Marketing Sales", sustin proprietarii pagubiti. Ei mai afirma ca SA "Combustibil Solid" are interes ca, prin reintoarcere acestor baze sa compenseze banii primiti de la Guvern in urma deciziei CEDO, bani despre care nu se stie cum au fost irositi.

Conform ultimelor informatii, Agentia Privatizarii a pregatit din nou pentru vanzare pachetul de actiuni al SA "Combustibil Solid". Dat fiind interesul premierului Tarlev pentru "solutionarea definitiva" a problemelor legate de acest subiect, nu exista nici o indoiala ca, in spatele acestei "noi" achizitii, pregatite de Agentia de Privatizare, sunt ascunse interesele prim–ministrului actual. Apropo, acest fapt il confirma si adoptarea de catre Parlament, la 5 mai 2005, a Legii privind anularea unor penalitati si dobanzi ale intreprinderii "Combustibil Solid". Prin respectiva Lege au fost anulate dobanzi in suma de 11,3 mii dolari SUA si penalitati in marime de 182,1 mii dolari SUA, neachitate de SA "Combustibil Solid", pentru creditele acordate R. Moldova in scopul procurarii carbunelui catre o banca germana.

Explicatia oficiala a acestor scutiri se limiteaza la faptul ca Ministerul Finantelor nu a achitat obligatiile sale de plata fata de SA "Combustibil Solid" pentru carbunele livrat sferei sociale, acest lucru provocand neglijarea obligatiunilor de plata a intreprinderii mentionate pentru creditul acordat.

O alta hotarare legislativa permite scutirea SA "Combustibil Solid" de circa 2 mil. de lei, neplatite la timp sub forma de impozit la buget.

La examinarea acestor proiecte de legi, mai multi reprezentati ai opozitiei s–au expus impotriva lor, mentionand ca la comercializarea carbunelui contractat conform creditului in cauza au fost comise mai multe nereguli si incalcari, situatie care a prejudiciat bugetul de stat. Deputatii au subliniat ca scutirea facuta de Parlament poate genera si pe viitor fenomene similare.

Rapoarte de evaluare ilegale

Avand sprijinul premierului si a Legislativului, directoarea SA "Combustibil Solid" intenteaza o serie de actiuni in adresa tuturor proprietarilor de buna–credinta a bazelor de carbune, procurate de la "Indiana Marketing Sales". In cererile adresate instantelor de judecata se spune ca aceste baze ar fi fost "furate" si achizitionate la preturi subevaluate. Pentru a demonstra aceasta "neconcordanta" a preturilor, SA "Combustibil Solid" a comandat un raport de evaluare tehnico–stiintifica la Institutul de Expertize care, conform regulamentului, nu avea dreptul sa efectueze acest gen de evaluari la un interval prea mare de timp de la incheierea tranzactiei. Expertii, insa, au fost constransi sa efectueze un raport de evaluare a costului bazelor in perioada anului 2000. Ilegalitatea a fost "acoperita" prin oferirea pentru servicii a unor taxe de bani triple in raport cu tarifele stabilite. Cei prejudiciati dispun de probe care confirma valoarea exagerata a transferurilor de bani de la SA "Combustibil Solid" catre Institutul de expertize. Totodata, exista martori care confirma interventia reprezentantilor actualei administratii a SA "Combustibil Solid" care, prin holurile Institutului de Expertiza, exercitau presiuni asupra expertilor, determinandu–i sa execute "comanda" lor.

Intre timp, printr–o hotarare a Judecatoriei Economice de Circumscriptie si printr–o decizie a Curtii de Apel Economice unul dintre cei 26 cumparatori de baze a fost recunoscut ca dobanditor de buna–credinta, Curtea Suprema de Justitie (CSJ), fara a cita in modul stabilit de legislatie una dintre parti, a anulat aceste hotarari, invocand motive neintemeiate. Mai mult decat atat, prin scrisoarea nr. 882 m, din 15.09.05, Valeria Sterbet, de aceasta data pe rol de presedinta a Consiliului Superior al Magistraturii, le da indicatii directe subalternilor sai referitor la modul de examinare a acestor litigii. Citam din scrisoarea Valeriei Sterbet:

Xerox la fiecare judecator! Dii judecatori urgentati examinarea. La cine sunt dosarele? (n.r. ortografia si stilistica autoarei este respectata integral)

Tot in acel document, pe adresele Curtii de Apel Economice, a presedintelui Judecatoriei Economice de Circumscriptie si a presedintelui Judecatoriei Rascani, Valeria Sterbet expediaza urmatoarea scrisoare oficiala:

In legatura cu adresarile directoarei SA "Combustibil Solid", doamnei L. Croitor cu petitii privind tergiversarea de catre unele instante judecatoresti a examinarii cauzelor civile in care SA "Combustibil Solid" este parte Va propunem sa intreprindeti toate masurile prevazute de lege intru urgentarea examinarii acestor cauze.

Despre masurile intreprinse urmeaza sa fie informat Consiliul Superior al Magistraturii.

Scrisoarea este semnata de presedinta CSM, Valeria Sterbet.

Ce credeti ca au facut judecatorii? Au tinut cont intocmai de indicatiile presedintei CSM. In astfel de circumstante, specificul sistemului judiciar din R. Moldova, afectat de frica, i–a determinat pe proprietarii celor 26 de baze de carbune sa apeleze in alte instante, decat in cele nationale. Astfel, ei sunt decisi sa–si apere drepturile lor legitime de proprietate la CEDO, fapt care ar putea insemna pentru R. Moldova inca o condamnare rusinoasa, din cauza unor actiuni nesabuite si a unor interese personale, protejate de inalti demnitari.

Ziarul de Garda a solicitat opinia lui Vladimir Ungureanu, cel care "a pregatit" scandaloasa scrisoare adresata de premier celor 10 institutii de stat. Ungureanu a recunoscut: "Prin scrisoare am sesizat structurile abilitate, mai departe se ocupa juristii. Problema ramane in atentia prim–ministrului care este informat cu periodicitate. Problema e supravegheata."

La randul sau, vicedirectorul SA "Combustibil Solid", Sorin Raileanu, ne–a declarat: "Noi suntem stapani", sugerandu–ne sa revenim la incheierea vacantei de vara a doamnei directoare Croitoru.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com