Nr. 78 (30 martie 2006)

 Cultura

Piesa unui premiant Nobel pe scena Teatrului National
Astazi, 30 martie, la Teatrul National «Mihai Eminescu» va avea loc premiera piesei «Henric al IV–lea» de Luigi Pirandello Continuare 

Rapsozii si lautarii
la «Ion Creanga»
La finele saptamanii trecute, la Chisinau a avut loc o manifestare culturala de omagiere a marilor lautari si rapsozi ai muzicii populare... Continuare 

Rapsozii si lautarii la «Ion Creangă»

La finele saptamanii trecute, la Chisinau a avut loc o manifestare culturala de omagiere a marilor lautari si rapsozi ai muzicii populare. Festivitatea s–a desfasurat la Liceul «Ion Creanga», una dintre institutiile de invatamant vestite pentru actiunile culturale pe care le promoveaza.

De aceasta data au fost sterse de pe lista uitarii numele celor mai mari rapsozi ai Moldovei. Reprezentanti din toate zonele R. Moldova, dar si din Romania au venit la acest festival cu imagini, cantece si relatari despre patrimoniul imaterial, dar deosebit de valoros, pe care l–au lasat marii lautari — nume si piese de valoare care constituie mostenirea acestui popor. In timp ce holurile liceului au fost transformate in sali de muzeu cu imagini si relatari din viata rapsozilor, in sala de festivitati au fost readuse chiar vocile si chipurile autentice ale lor. Fragmentele video derulate in cadrul festivitatii au reinviat imaginea Mariei Dragan, a Angelei Paduraru, a lui Ignat Bratu, Valeriu Hanganu, Petru Zaharia, Serghei Lunchevici. "Aceste imagini constituie un manual de istorie adevarata, precum si piesele lor care sunt acum interpretate de tineri", a declarat Ion Scutaru, directorul adjunct pentru educatie muzicala la acest liceu. El a mai afirmat ca la aceasta festivitate au reusit sa vina reprezentanti ai tuturor zonelor culturale din Moldova, care au interpretat piese de la rapsozii locului. Astfel, a fost readusa in scena opera "rapsodului Nordului", Dumitru Ciobanu, de la care a invatat a vraji la vioara insusi Nicolae Botgros, de la Causeni au venit urmasii vestitilor frati Moga, ai lui Petrica Zaharia din Calarasi, ai lui Dumitru Botgros din Cahul, au venit continuatori ai rapsozilor de la Mihaileni, Rascani — satul lui Eugen Coseriu, lor li s–au alaturat Mihaita Batranu–junior, fiul rapsodului Filip Toderascu din Ialoveni, Sofiica Serbusca, fiica interpretei Ioana Capraru, a cantat sarba lui Nicolae Blajinu, rapsodul si tatal maestrului Dumitru Blajinu. Liceul "Ion Creanga" are o multime de prieteni–artisti in Romania, de aceea la acest festival dedicat memoriei rapsozilor Adelina Cioclei de la Matasari, Gorj, a adus in scena piesele nemuritoarei Maria Lataretu, sub privirea atenta a compozitorului Constantin Arvinte, un mare cunoscator al rapsozilor de peste Prut.

Preotul Anatol Goncear a tinut o rugaciune in memoria lautarilor si rapsozilor de pe ambele maluri ale Prutului. "Suntem obligati sa pastram vie amintirea celor care au descoperit si ne–au adus cantece si balade nemuritoare", a mentionat parintele Anatol.

Organizatorul spectacolului, ansamblul liceului "Dor–dorulet", conducator artistic Ion Scutaru, au interpretat cantece ale celor mai de vaza interpreti de muzica populara: Angela Paduraru, Dumitru Ciobanu (Ciocarlia) etc.

Pe scena a evoluat taraful constituit din profesorii liceului. Ion Scutaru a declarat ca o asemenea festivitate de valorificare a mostenirii rapsozilor si lautarilor romani va fi organizata in fiecare an.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com