Politia austriaca investigheaza vanzarea a cel putin 2500 de vize unor "oameni de afaceri" din R. Moldova, in timp ce autoritatile de la Chisinau nu au intreprins nici un fel de actiuni pe marginea acestui caz.
Sectia consulara a Ambasadei Austriei la Budapesta a devenit epicentrul unui scandal international diplomatic, din cauza unor acuzatii inimaginabile de coruptie. O intreaga retea de comercianti cu vize a scos la iveala "marele targ al deplasarilor in Uniunea Europeana". Filiera porneste de la consulul (arestat recent) Austriei in Ungaria, care vindea vizele contra sumei de 150250 de euro si se termina la Chisinau, unde mii de cetateni platesc pentru o viza Schengen de la 2500 de euro in sus.
In urma acestor descoperiri, consulul austriac a fost rechemat de urgenta de catre autoritatile de la Viena, in timp ce colaboratorii consulatului au fost pusi sub arest preliminar, fiind anchetati pentru vanzarea ilegala a 4100 de vize.
Potrivit unui articol publicat in ziarul "The Sunday Herald", in Budapesta, o viza pentru Austria se vindea cu 150250 de euro, bani care erau varsati direct in buzunarul oficialilor Ambasadei. Sa stabilit ca unul dintre clientii fideli ai consulului era un om de afaceri care poseda firme austriece de importexport. Acesta ar fi procurat cel putin 2500 de vize, pe care lea revandut la preturi exagerate, printrun gest prietenesc, unor parteneri de business din R. Moldova.
Autoritatile de la Viena sau aratat extrem de alertate de acest caz. Potrivit presei, dupa arestarea consulului si a adjunctului sau, au urmat "clarificari de pozitii" in cadrul politiei vieneze. In consecinta, cel putin trei sefi ai politiei din Viena au fost suspendati din functie, sub acuzarea de coruptie. Ei sunt invinuiti ca ar fi solicitat bani sau cadouri in schimbul urgentarii procedurilor de eliberare a vizelor sau a permiselor de sedere. Despre acest caz a scris recent si ziarul austriac "Kronen Zeitung", adaugand ca politistii au abuzat de functiile publice in interes personal, nivelul de coruptie in domeniul Departamentului Imigratie al Politiei din Viena fiind calificat drept ingrijorator.
Scandalul vizelor din Austria a alertat alte cateva state din cadrul Uniunii Europene. Sa stabilit ca printre persoanele care "siau procurat vize" figureaza nume care aveau interdictia de a intra in spatiul Schengen din cauza unor incalcari anterioare. Presa semnaleaza si despre o inflatie a pasapoartelor diplomatice din statele nonUE care fac uz de diverse facilitati la trecerea in spatiul european. Sa stabilit ca multi dintre detinatorii acestor pasapoarte diplomatice nu au si deseori nici nu au avut vreo interferenta cu lumea diplomatica, fiind vorba doar de vanzarea acestora unor persoane care au dorit si au putut sa le cumpere contra unor sume mari, contrar legislatiei.
Colonelul de Politie Sandor Orodan, de la frontiera maghiara, a declarat presei ca politistii de frontiera nu pot verifica statutul fiecarui posesor de pasaport diplomatic care solicita trecerea spre Austria, de aceea apartenenta acestora la lumea diplomatica ar trebui verificata in alt mod.
Scandalul vizelor si al pasapoartelor diplomatice a alertat atat autoritatile, cat si presa din Austria si statele vecine. Este readusa in atentie legislatia penala austriaca, care indica amenzi de 500 de euro pe zi pentru 360 de zile in caz de oferire de mita si cel putin 5 ani de detentie pentru cel care accepta mita.
La Transparency International Moldova am fost informati ca problematica acestui sector al coruptiei a aparut in vizor in timpul sondajului efectuat in 2005. Printre lideri, in contextul marimii mitei, sa plasat sectorul "eliberarea vizelor". Organizatia a informat CCCEC si MAE despre rezultatele ingrijoratoare ale acestui sondaj, ulterior, insa, nu a fost descoperita nici o retea concreta, concluziile fiind trase doar in temeiul sondajelor.
Surse confidentiale din cadrul CCCEC neau declarat ca astrfel de "sectoare" nici nu vor fi descoperite in timpul apropiat in R. Moldova, deoarece domeniul respectiv "se bucura" de acoperirea unor inalti functionari de stat. "Imaginativa ca o persoana "fara protectie" reuseste sa "procure" 4100 de vize Schengen", explica sursa noastra, precizand ca, spre deosebire de Viena, la Chisinau subiectul ar putea fi "ingropat" de viu.
Presedintele Comisiei parlamentare pentru Politica Externa si Integrare Europeana, deputatul comunist Sergiu Stati nea declarat ca "nu crede in posibilitatea existentei unui astfel de targ", precizand ca, fiind sesizati de autoritatile austriece, demnitarii de la Chisinau ar trebui sa demareze o investigatie proprie a acestui caz. "E de competenta autoritatilor austriece. Daca au depistat consulul ce sia permis depasirea atributiilor sale de serviciu, daca politia austriaca a demarat o ancheta, atunci ar trebui ca datele obtinute de specialisti sa fie transmise la Chisinau pentru investigatii ulterioare. "Noi suntem transparenti si deschisi pentru colaborare in depistrarea acestei retele ", afirma presedintele Comisiei parlamentare, explicand ca, totusi, nu crede in existenta unei astfel de mafii.
Reporter de Garda
Sondaj | Cat costa, de fapt, o viza Schengen pentru cetatenii R. Moldova?
Cristina Raileanu, jurnalista: Nu am nici o ruda plecata peste hotare cu viza cumparata. Un prieten de familie, insa, este implicat in astfel de afaceri. Stiu sigur ca persoanele care au nevoie de o viza Schengen trebuie sa scoata din buzunar cel putin 2500 de euro. El nu ascunde acest lucru. Bineinteles, aceasta suma este impartita cu mai multi functionari implicati in perfectarea unor astfel de vize. Ecaterina Mardarovici, exdeputat in Parlamenul R. Moldova: Cand eram internata in spital, aveam o colega de salon care vroia foarte mult sa plece in Europa. Tin minte ca sia cerut permisiunea sa paraseasca spitalul pentru asi putea lua viza. Scopul ei era sa plece la munca peste hotare. Am mai auzit astfel de cazuri. Se stie ca oamenii platesc bani grei pentru a pleca clandestin. Colega despre care va vorbeam la inceput trebuia sa plateasca 3000 de euro pentru acea viza. Ilie Zacon, student: Cunosc foarte bine intreaga procedura de obtinere a vizei, deoarece am legaturi cu astfel de oameni. Daca ai cunostinte "speciale", poti plati mai putini bani. Am ajutat pe cineva sa plece in Italia cu 1500 de euro. Aceasta suma, pentru cei implicati in astfel de activitati, este o adevarata afacere. Desigur sunt si cazuri in care persoanele care pleaca ilegal sunt prinse de politie. Atunci nu ii mai putem ajuta cu nimic. |