Cetatenii ce nu fac parte din Uniunea Europeana au obtinut, de la inceputul acestei saptamani, un acces mai larg pe piata muncii din Occident. Ei sunt privilegiati chiar in raport cu cei care vin din noile state membre ale UE. Asta pentru ca, din 23 ianuarie 2006, este aplicata directiva UE din anul 2003, care le ofera emigrantilor ce locuiesc, de cel putin 5 ani, in uniune acces egal la educatie si la instruire profesionala. Directiva este aplicata in 22 din cele 25 state membre. Cele trei state care fac exceptie de la aceasta regula sunt Marea Britanie, Irlanda si Danemarca. Potrivit calculelor Comisiei europene aceasta lege va afecta circa zece milioane de persoane care locuiesc din Europa.
Concomitent, o parte din statele membre UE intentioneaza, pana in 2009, sasi inchida frontierele pentru muncitorii din cadrul noilor state membre, facand trimitere la "acordurile tranzitionale" din cadrul tratatelor de aderare ale acestor state.
In aceste circumstante, pe 8 februarie 2006, Comisia Europeana intentioneaza sa prezinte un raport prin care ar cere vechilor membri UE sasi schimbe atitudinea fata de cetatenii noilor state membre.
Cel putin sase cetateni ai Moldovei au murit zilele trecute in tragedia de la Mina, Arabia Saudita. Zeci de mii de pelegrini sau adunat la mijlocul lunii ianuarie in preajma orasului Mina, pentru un ritual religios special. In rezultatul supraaglomerarii podului Jamrat de la intrarea in orasul Mina, cateva sute de oameni au fost omorati in imbulzeala si alte mii ranite.
Reprezentantii Ministerului Sanatatii din Arabia Saudita au declarat pentru presa ca au fost inregsitrati 212 morti. Printre pelegriniii din Pakistan, India, Egipt, Yemen, Sudan, Turcia, Irak, Afganistan si alte state majoritar musulmane, sau aflat si cetateni ai Moldovei. Sase dintre ei au fost identificati, dupa ce au fost gasiti morti. Nu se stie cati dintre ei au fost raniti si cati au revenit acasa sanatosi si cu marele vis religios indeplinit.
Duminica, 22 ianuarie, la Istanbul a fost arestat un grup de imigranti straini pentru sedere si activitate de munca ilegala.
Din cei 18 arestati, 15 dintre ei erau cetateni ai R. Moldova. Ei au fost ridicati dintro parcare din Istanbul, pe care o foloseau pe post de agentie de angajare in campul muncii. Reprezentantii Departamentului cetateni straini ai Politiei turce au declarat pentru massmedia ca dupa verificarea actelor, sa stabilit ca cei 18 intrasera in Turcia cu viza turistica, cu valabilitatea de trei luni, desfasurand activitate de munca in afara legii. Majoritatea dintre ei lucrau in cartierul Aksaray din Istanbul, indeplinind munci necalificate, cum ar fi ingrijitori, spalatori sau dereticatori. Agentia turca de presa "Anadolu" mai arata ca 15 dintre cele 18 persoane retinute sunt femei si ca din cauza incalcarilor vor fi extradati in tarile din care provin.
Tineri din Moldova au completat in 2005 numarul in crestere al studentilor straini inscrisi la Dubai Knowledge Village una dintre cele mai cunoscute institutii de invatamant superior din Emiratele Arabe Unite. Cei mai multi tineri provin din India, Pakistan si Iran, dar in ultimul an numarul studentilor sa dublat si datorita celor proveniti din statele europene, cum ar fi Bulgaria si Moldova. Dubai Knowledge Village reprezinta filiale a 15 universitati straine din Australia, India, Pakistan, Belgia, Irlanda si Marea Britanie.
In ultimii ani, presa locala si internationala a scris doar despre tinerele din Moldova traficate in Emiratele Arabe Unite, aceasta fiind una dintre primele stiri care arata ca tinerii de la noi pleaca in Dubai si pentru studii.