Neam obisnuit ca, in fiecare an, in ajun de mari sarbatori, sa devenim martori tacuti ai actiunilor de caritate, organizate de guvernanti in cadrul institutiilor destinate persoanelor defavorizate.
Deseori ne surprindem captivati de aceste gesturi caritabile, dorind sa credem ca avem guvernanti care ar ceda si painea de la gura pentru bunastarea poporului, guvernanti care ar jertfi o parte din banii pe care ii au pentru binele unui batran singur sau a unui copil institutionalizat, pentru alimentarea caruia se aloca zilnic doar 3,5 lei. Realitatile, insa, ne determina sa intelegem ca, in spatele acestor "campanii publicitare" prin care comunistii isi lustruiesc imaginea in fata poporului, stau agenti economici concreti care le sponsorizeaza generos misiunile de binefacere.
La 6 decembrie 2005, Guvernul R. Moldova a prezentat Parlamentului spre examinare Proiectul de lege privind anularea penalitatilor pentru nevirarea in termen a contributiilor de asigurari sociale de stat obligatorii, calculate si neachitate conform situatiei de la 1 ianuarie 2003, unor contribuabili care nu au datorii la plata salariului si contributiilor la asigurari sociale de stat. Potrivit legislatiei in vigoare, venitul obtinut in urma anularii penalitatii, se considera venit neimpozitabil.
Agentii economici care beneficiaza de anularea penalitatilor sunt 74 la numar. Potrivit unei note informative, oferita de exministrul Muncii si Protectiei Sociale Valerian Revenco, acestia au virat in bugetul asigurarilor sociale de stat 77 645,7 lei. Din acelasi document aflam ca scopul acestui proiect de lege ar fi "redresarea situatiei socialeconomice a contribuabililor, cat si majorarea veniturilor la bugetul asigurarilor de stat". Constatam ca printre contribuabili se numara si agenti economici care, potrivit situatiei de care beneficiaza pe piata economica de la noi, nu ar avea nevoie de sprijin pentru redresare. Spre exemplu, Societatea pe Actiuni "Aroma", poate beneficia de o anulare a penalitatii in suma de 179 403 lei, Societatea pe Actiuni "Floare Carpet" 1 245 300 lei, Procuratura Generala 37 685 lei. Desigur, nu toti agentii economici sunt "iertati" de sume atat de mari. Bunaoara, Intreprinderea Individuala "Paparschi" poate fi scutita de suma de 199 lei, SRL "Ventur" din Ocnita 329 lei, SRL "Pozator" 282 lei.
In total, insa, suma penalitatilor propusa spre anulare constituie 19 876 782 lei, bani care, potrivit expertilor, ar trebui sa fie virati in bugetul de stat pentru pensii si alocatii sociale.
Am putea crede ca singurul motiv care sta la baza aprobarii Proiectului de lege privind anularea penalitatilor la bugetul asigurarilor sociale de stat unor contribuabili care nu au datorii la plata salariilor si contributiilor de asigurari sociale de stat obligatorii este majorarea veniturilor la bugetul asigurarilor sociale si redresarea situatiei socialeconomice a contribuabilor, daca nu neam da seama ca PCRM are nevoie de bani pentru sponsorizarea numeroaselor sale misiuni de caritate.
Acest lucru il recunosc, direct sau indirect, chiar deputatii carora lea fost propus spre votare acest proiect.
Valentina Golban, deputata PSL, vicepresedinta a Comisiei parlamentare pentru Protectie Sociala, Sanatate si Familie, nu exclude ca si pe astfel de cai guvernantii isi "cuceresc" sponsorii. "Actiunile de caritate pe care le initiaza guvernantii presupun cheltuieli foarte mari. Din ce fonduri? ne intrebam. Raspunsul poate fi gasit, analizand cu atentie lista agentilor economici propusi pentru scutirea penalitatilor".
Valentina Serpul, deputata PPCD, membra a Comisiei parlamentare pentru Protectie Sociala, Sanatate si Familie sustine ca "e o practica vicioasa anularea penalitatilor unor agenti economici. Am fost impotriva irosirii banilor in acest mod. Trebuie gasite solutii si modalitati pentru completarea bugetului de stat al asigurarilor sociale si nicidecum nu ar trebui admisa irosirea unor impresionante sume de bani publici, sub diverse pretexte. Banii din acest fond ar putea fi folositi pentru majorarea pensiilor. In general, in momentul examinarii acestui proiect nu am avut lista agentilor economici, tocmai de aceea am refuzat sa ne pronuntam si am propus ca acesta sa mai fie examinat o data, in momentul in care vom avea informatia exhaustiva, pentru a sti care sunt agentii economici si care sunt sumele propuse spre anulare, vom putea adopta o pozitie mai clara."
Ion Gutu, deputat AMN, membru al Comisiei pentru Politica Economica, Buget si Finante sustine ca "in cazul in care agentii economici achita datoriile curente pe care le au fata de stat, acestia beneficiaza de inlesniri sub forma de anulare a penalitatilor. Sumele acestor penalitati sunt foarte mari, multe intreprinderi nu le pot suporta. Aici intervine statul pentru a sustine agentii economici si pentru ai stimula sa achite toate datoriile curente la bugetul de stat. Inteleg ca de acesti bani ar trebui sa beneficieze batranii si copiii orfani, dar conform legislatiei in vigoare, agentii economici care intra intrun ritm normal de lucru au dreptul sa solicite anularea datoriilor vechi si mai ales a penalitatilor."
Am incercat sa aflam care este reactia unor contribuabili vizavi de anularea penalitatilor.
SA "Franzeluta": "Asteptam. La sigur, anularea penalitatilor ar redresa situatia financiara a societatii."
SA "Aroma": "Suma de care va beneficia compania in urma anularii penalitatilor ar putea fi considerata drept un venit suplimentar. De asemenea, am putea folosi acesti bani pentru achitarea salariilor sau a altor plati la bugetul de stat."
La intrebarea daca anularea penalitatilor iar determina sa devina eventuali sponsori ai PCRM, reprezentantii ambelor companii au raspuns: "La asa intrebare nu va putem raspunde."
Diana RAILEANU