Aproape jumatate de an a trecut de la aversele de ploaie din luna august, ce au cauzat spargerea barajului celor doua lacuri din comuna Gratiesti. In urma inundatiilor, peste 60 de case de pe str. Hipodromului fusesera, practic, sterse de pe fata pamantului, zeci de familii ramanand saracite, pana la piele, intro singura noapte. Localnicii suportasera doua valuri a cate patru metri de apa, care le inghitise averile. Guvernul se angajase sa le repare prejudiciile materiale prin reconstructii si acordarea unor fonduri banesti.
La fata locului constatam ca doar o parte din familii au fost despagubite asa cum se duce cu presul in presa guvernamentala. Unii localnici considera ca au fost inselati si pagubiti exact ca in 1917: celor care nu au avut li sa dat, iar cei care au avut ce pierde, au fost marginalizati de catre functionarii responsabili de repararea prejudiciilor cauzate.
Preelectorala comunista a lui Vasile Ursu, mediatizata din Posta Veche
Conform unei decizii guvernamentale, problemele sinistratilor urmau sa fie solutionate pana la 10 octombrie. Intradevar, o suita prezidentiala si guvernamentala, insotita de numerosi functionari abilitati cu reconstructiile si amenajarea unei zone moderne la Posta Veche, sau dat intrun spectacol televizat pe cinste. Preelectorala lui Vasile Ursu a mizat in mare parte pe discursurile sale mediatice de "abureala" a alegatorilor, iar uneori, in lipsa presei, decazute uneori in obraznicie crasa, in fata localnicilor disperati din str. Hipodromului.
Presa afiliata puterii a aratat, intradevar, imaginile unui nou cartier dotat cu toate utilitatile, cu fete zambitoare, imobile bine dotate, fara sa informeze si despre mersul vreunei anchete, menita sa stabileasca lista vinovatilor de aceste mari prejudicii, cum ar fi, de exemplu, descoperirea celor care poarta raspundere pentru proasta consolidare a barajurilor de la Gratiesti. Or, principalii vinovati de prabusirea caselor, in opinia sefilor Agentiei pentru Dezvoltare Regionala, au fost cei care au autorizat aceste constructii acum cateva zeci de ani cu grave incalcari, inclusiv cele referitor la amplasarea lor. Cu toate acestea, localnicii nu au fost stramutati intro alta zona a capitalei, in aceleasi locuri, fiind inaltate si noile imobile.
Localnicii spun ca nevoia a prins nepregatite autoritatile. A fost greu de gasit cel putin niste sisteme de pompare. Cel mai mare sprijin, fiindule acordat de rude.
In mod paradoxal, dupa tamtamul inaugural, aflam si despre neregulile din zona sinistratilor. Sa iscat chiar si un scandal in urma repartitiei ajutoarelor guvernamentale. Unii localnici sustin ca au fost comise numeroase ilegalitati in procesul de reparare a prejudiciilor materiale.
Familia Carbune, bunaoara, a devenit tinta atacurilor unor functionari certati cu legea, care au refuzat sa aplice Decizia Guvernului privind lichidarea consecintelor calamitatilor din august 2005, neglijand aceasta familie.
La 10 octombrie, cand Voronin si suita sia facut aparitia pe str. Hipodromului, doi tineri in civil si unul in uniforma au pazit membrii familiei Carbune ca acestia sa nu iasa din curte. ""Daca deschizi gura cand vine Voronin, te var la puscarie", am fost amenintata de catre un functionar de la Departamentul situatii exceptionale", sustine dna Ludmila.
Dna Carbune avea jumatate de casa veche, din lut, cumparata in 1947. In 2000, fiica sa, impreuna cu sotul, au construit o casa noua in curte. Inundatiile au "spalat" imobilul vechi. Conform actului guvernamental, statul trebuia sa investeasca in casa veche demolata si sa realizeze reparatia capitala a noului imobil al tinerei familii, ajunsa peste noapte intro saracie lucie. Aceasta nu sa intamplat, deoarece functionarii au decis ca familia in cauza dispune de mijloace financiare suficiente.
"Tuturor vecinilor care au avut case, de fapt, mai mult niste bordeie, li sau construit case noi, cu sisteme de canalizare, alimentare cu apa si gaz natural in mod gratuit. Trei familii mai instarite din zona nu au fost despagubite, conform deciziei adoptate de premierul Tarlev. Dupa ce am muncit enorm in tara si in strainatate pentru a ne aduna o mica avere, suntem imbranciti si amenintati de autoritatile care nu doresc sa respecte legea. Familia noastra a fost ajutata doar la reconstructia casei parintilor, in care au mai investit inca doua familii. Casa noua, care potrivit deciziei primului ministru trebuia reparata capital, a ramas de izbeliste, functionarii motivand ca dispunem de bani", a relatat dna Carbune.
Este una dintre putinele familii de pe str. Hipodromului, care a avut o situatie financiara mai buna decat a celorlalti, pana la 18 august avand cel mai mare si frumos imobil, zidit intro mare de flori. Nivelul de viata al familiei se datora sotului care muncea din greu in strainatate. Doamna Carbune povesteste ca a fost refuzata in repetate randuri in beneficierea acelorasi conditii stabilite de Guvern pentru toti sinistratii.
Familia ia adresat o petitie lui Vasile Tarlev, revendicandusi dreptul la reparatia prejudiciilor materiale suportate, fapt prevazut de chiar propria sa hotarare, destinata tuturor sinistratilor. La solicitarea Executivului, Directia Generala LocativComunala si Amenajare a examinat petitia cu iesire la fata locului. Institutia, in persoana lui Vasile Soroceanu, sef directie de gestionare a fondului locativ, a raspuns urmatoarele: "Directia Generala LocativComunala si Amenajare impreuna cu Agentia pentru Dezvoltare Regionala informeaza ca Dvs. aveti posibilitati materiale de a executa anumite lucrari de reparatii esentiale inclusiv reglarea usilor si ferestrelor."
Carbune sustine ca functionarii au acordat sprijin inechitabil familiilor sinistrate. "Doar sotul lucreaza, mama este la pensie, fratele somer, copilul student, ea casnica.
Din pacate, la noi dreptul la proprietate este tratat exact ca in anul 1917. Celor care nu au avut nimic, li sa dat, iar proprietarii mai gospodari si mai avuti au ramas cersetori peste noapte. Gravele pagube materiale leam suportat din cauza unor iresponsabili si nu e corect sa le platim tot noi. Pentru o familie vecina autoritatile au dispus executarea reparatiei capitale si constructia unei case noi. Nu am pretentii la acesti oameni. Ma nemultumeste ca aceste lucrari sau realizat ca la loterie", spune aceasta.
Si familia Rosco e in aceeasi situatie. Pentru ca imobilul a fost construit temeinic, a rezistat. Conform aceleiasi decizii, casa urma sa fie demolata si reconstruita. Ea nu a fost nici macar reparata, in pofida demersurilor familiei Rosco, adresate premierului Tarlev si altor demnitari. Domnii Coscodan si Hristev, de la agentie, promiteau readucerea casei in starea initiala. Promisiunile au finalizat prin ignorarea deciziei Guvernului, lasand gospodaria fara usi, geamuri, tencuiala, teracota, garaj, beci.
Oamenii se plang ca autoritatile nu au estimat pagubele suferite de fiecare familie in parte si costurile lucrarilor necesare pentru fiecare dintre acestea. Functionarii au decis demolarea mai multor case ce necesitau doar reconstructii.
Sotul Ludmilei a salvat mai multe vieti omenesti si a primit o diploma pentru vitejie, barbatie si eroism din partea Consiliului Municipal si Preturii Sectorului Rascani, insa casa nu ia fost reparata.
Functionarii cu painea si cutitul nu se tem nici de o eventuala actionare in judecata de catre familiile pagubite. Reprezentantii agentiei au declarat ca nici Papa de la Roma no sa le faca dreptate, unde stapan este Voronin si Tarlev. "Au spus ca au cheltuit 22 de milioane de lei, de ce pentru casa mea nu sau gasit cateva mii de lei pentru usi si ferestre?"
Angelina OLARU