Presa britanica a descris recent o retea de traficanti de femei din Scopje, Macedonia, care racola si vindea fete din tarile Europei de Est. "Intrun beci rece, fara lumina si incalzire, era tinuta marfa fete, de 1824 de ani, care erau vandute in sclavie sexuala", scriu ziarele britanice si macedonene. Tinerele erau inchise in acest beci, de unde erau scoase pe rand de catre membrii retelei de traficanti, atunci cand erau duse sa deserveasca clientii. Beciuri asemanatoare au fost gasite nu numai in Scopje, ci si la Gostivar, Tetovo, Struga si alte orase aflate la hotar cu Albania. Aceasta zona este considerata de experti, drept centrul de trafic al Europei.
Presa britanica a scris ca traficantii din acest spatiu au traversat demult hotarele si acum chiar si cluburile de noapte din Marea Britanie sunt sub controlul gangsterilor balcanici. O investigatie jurnalistica, publicata recent in "Sunday Telegraph", prezinta activitatea unor atare retele, demonstrand cum fetele care au plecat in strainatate benevol, sunt batute, violate si vandute in state europene bogate, cum ar fi Marea Britanie, Grecia,, Italia, Germania, Spania.
Presa straina mai comenteaza abuzul criminal fata de saracia si conditiile umilitoare in care sa pomenit populatia statelor exsovietice, factori care favorizeaza sclavia. Ziarul "Sunday Telegraph" descrie in acest context conditiile inumane din beciurile macedonene, unde victimele sunt ascunse de autoritati, dar si pedepsite pentru ca nu trateaza generos clientii. Politia macedoaneana a descoperit intrun hotel pasapoartele fetelor , arme si alte utilitati ale gangsterilor. Totodata, victimele au relatat politiei atat despre grozaviile la care au fost supuse in aceste beciuri, cat si despre disperarea in care au locuit acasa, unde nu au reusit sa isi gaseasca un loc de munca. Majoritatea dintre fete au declarat ca au fost mintite ca vor avea un serviciu decent si au acceptat sa plece doar pentru ca cel care lea traficat era de fapt vreo ruda sau vreo cunostinta despre care nu sar fi gandit niciodata ca le poate face vreun rau.
Helga Konrad, sefa sectiei Antitrafic a OSCE, a declarat recent ca aceasta organizatie care lucreaza cu 55 de state va pune in discutie aplicarea unor masuri unice in aceste state pentru a descuraja traficul de oameni, care a luat proportii in ultimii ani.
Experti ai organizatiei "La Strada" din Moldova au participat la antrenarea reprezentantilor ONGurilor si factorilor guvernamentali din Kazahstan in vederea protectiei victimelor traficului de fiinte umane. Acest program este destinat imbunatatirii cooperarii dintre Guvern si organizatiile care combat traficul sau ingrijesc de victimele acestui fenomen. Participantii la intrunire au pus in dezbatere problema ameliorarii programelor de asistenta pentru persoanele traficate.
"Se estimeaza ca traficantii reusesc anual sa racoleze in sclavie circa 4 milioane de oameni si un numar si mai mare prezinta oamenii care se folosesc de serviciile lor pentru a imigra ilegal", a scris recent ziarul american "New York Times". Presa americana a preluat si a comentat aceste date cu privire la sclavia moderna, acuzand nu doar traficantii, ci si consumatorii de sclavi. "Daca exista o cerere atat de mare, oferta nu are cum sa nu apara, este o lege a economiei mondiale", relateaza ziarele, sugerand politiei sa descurajeze aceasta cerere de carne vie in statele dezvoltate ale lumii.
Uniunea Europeana deschide un punct de control al frontierei la Odesa, transmite agentia chineza "Xinhuanet". Aceasta misiune este destinata activitatilor de prevenire a traficului de fiinte. In acest context Xavier Solana a declarat presei ca aceasta unitate va ajuta autoritatile din Ucraina si Moldova la ocrotirea hotarului in aceasta zona, deoarece conducerea ambelor state sia exprimat anterior dorinta de a avea un asemenea post vamal.