Nr. 63 (1 decembrie 2005)

 Investigatii

Biserica prorusa din R. Moldova in serviciul FSB–ului
Patriarhul Moscovei a fost la Chisinau intr–o misiune a serviciilor secrete din Federatia Rusa Continuare 

Pe strada Hipodromului a venit anul 1917
"Nici Papa de la Roma n–o sa va faca dreptate, unde stapan este Voronin si Tarlev" Continuare 

Biserica prorusa din R. Moldova in serviciul FSB–ului

Invrednicirea Arhimandritului Petru (Musteata) in calitate de Episcop de Nisporeni si de Vicar al Mitropolitului Chisinaului si al Intregii Moldove a constituit tinta vizitei sale, asigurandu–se astfel controlul FSB–ului asupra activitatii preotilor din R. Moldova.

Povestea "mierlei"

Colaborarea ierarhilor Bisericii Ortodoxe Ruse cu KGB–ul, in perioada URSS, este una dintre cele mai mediatizate teme in presa postsovietica, chiar daca nimeni inca nu a raspuns clar la intrebarea: cum de se intampla ca agenti ai KGB–ului sa–si continue, si dupa deconspirarea calitatii lor de agenti KGB, activitatea in inalte cinuri ierarhice? Desi, dupa destramarea URSS, arhivele KGB–ului, in mare parte, au fost distruse sau camuflate in locuri sigure, gratie transparentei vietii publice din Tarile Baltice, a fost, totusi, dezvaluita activitatea unor inalte fete bisericesti care, in dosarele secrete, figurau cu numele conspirative "Drozdov", "Adaman", "Sveatoslav", "Mihailov", "Topaz" etc.

Din arhiva fostului Minister al Securitatii din Estonia a fost descoperit si dosarul fostului agent KGB "Drozdov" (mierla), actualul patriarh al Bisericii Ruse Alexei al II–lea. Dosarul dezvaluie colaborarea stransa dintre serviciile secrete ale URSS si Alexei Ridigher (numele laic al actualului patriarh).

Dosarul a fost descoperit in 1998, in cadrul Departamentului IV al KGB din fosta Republica Sovietica Estona. Documentele contineau numeroase date din activitatea mai multor agenti de securitate, din randul slujitorilor bisericii. Dosarul era prefatat de un "Referat cu privire la activitatea agenturii operative in anul 1958". Apropo, tot anul 1958 (28 februarie) este perioada in care fusese racolat agentul "Drozdov". In referat se mentioneaza ca acesta a fost selectat gratie "sentimentelor patriotice pe care le manifesta". Misiunea principala a sa fiind descoperirea si manipularea elementelor antisovietice din randul clerului bisericesc. Cu timpul, dupa ce fusese instruit si insusise limba germana, "Drozdov" a indeplinit si altfel de misiuni, fiind incadrat in calitate de agent de influenta in afara granitelor URSS. Acest lucru devenise posibil dupa ce ierarhul fusese incadrat in mai multe comitete religioase internationale. Anume in cadrul unor astfel de structuri, agentul "Drozdov" avea grija sa sprijine ideile liderilor sovietici, cum ca in URSS ar exista o libertate religioasa sigura si ca drepturile omului nu ar fi suprimate. Aceste misiuni erau indeplinite de inaltul ierarh in timp ce puterea sovietica surghiunea sau condamna la moarte sute de preoti si crestini.

"Pentru servicii deosebite aduse securitatii statului"

Cariera fulminanta a parintelui Alexei, promovarea sa in functie de episcop al Tallinnului si al Intregii Estonii, precum si avansarile ulterioare, spun biografii, au fost posibile doar gratie colaborarii sale stranse cu serviciile rusesti de securitate.

Superiorii sai din cadrul KGB il caracterizau drept o persoana deosebit de "interesata de propunerile Komitetului". Abilitatile acestuia in cadrul KGB–ului, potrivit unor analisti ai biografiei actualului patriarh, au si determinat avansarea sa in cea mai inalta functie de ierarh al Bisericii Ortodoxe Ruse. Astfel, la 7 iunie 1990, episcopul de Tallinn este uns in calitate de patriarh, noul sau nume duhovnicesc fiind Alexei al II–lea. Aceiasi analisti nu pun la indoiala ca intai statatorul Bisericii Ruse, desi e la o varsta inaintata si sufera de mai multe boli cronice, continua sa fie deosebit de util serviciilor rusesti de securitate. Un argument in acest sens este manifestarea de catre acesta a unei simpatii constante fata de regimul comunist, cunoscut drept unul represiv si anticrestin. Meritele agentului "Drozdov" au fost rasplatite, printr–un ordin din 1988 al ultimului sef al KGB–ului, Vladimir Krucikov, cu o medalie de merit "pentru servicii deosebite aduse securitatii statului". Pe atunci, eroul nostru era Mitropolit al Sankt Petersburgului, adica era o binecunoscuta fata bisericeasca care nu a ezitat, insa, acceptarea unei astfel de distinctii.

Analistii biografiei patriarhului afirma ca, si dupa caderea regimului comunist, Alexei al II–lea a ramas fidel deprinderilor sale de colaborare cu serviciile secrete. Astfel, una dintre misiunile sale a fost promovarea, in cadrul unor inalte foruri, a spiritului anti–european. In anul 2004, bunaoara, la deschiderea celui de–al VIII–lea Conciliu al Bisericii Ruse, patriarhul s–a adresat tuturor credinciosilor ortodocsi, chemandu–i sa se opuna integrarii europene a fostelor state baltice si sovietice, declarandu–se, totodata, impotriva extinderii europene la hotarele Federatiei Ruse.

"Mierla" la Chisinau

Aceasta succinta trecere in revista a biografiei patriarhului Rusiei, dar si alte informatii complementare, dezvaluie adevarata misiune a acestuia, pe care a avut–o in recenta sa vizita in R. Moldova. Un element important al vizitei patriarhului Alexei al II–lea, si anume, invrednicirea Arhimandritului Petru (Musteata) in calitate de Episcop de Nisporeni si de Vicar al Mitropolitului Chisinaului si al Intregii Moldove, a si constituit una dintre misiunile speciale ale acestuia in R. Moldova. Eforturile Moscovei de a–l invrednici pe Arhimandritul Petru de aceasta inalta functie continua de mai multi ani. Nu atat Episcopia de Nisporeni intereseaza Moscova, cat plasarea acestui personaj special in imediata apropiere a mitropolitului si instituirea, prin intermediul acestuia, a unui control si mai riguros asupra vietii bisericesti din R. Moldova. Inca din 1997, preoti ai Mitropoliei Chisinaului si ai Intregii Moldove incearca sa convinga Patriarhia rusa ca o persoana cu "pacate strigatoare la cer nu poate fi numita in aceasta functie", iata ca, la 13 noiembrie 2005, acest lucru devine posibil. De ce episcopul Petru? Este important aici sa amintim cu cine prefera sa lucreze serviciile secrete. De obicei, persoane compromise, cu dosare grele in arhivele securitatii, devin carti de joc in mainile serviciilor de securitate.

Preoti ai Mitropoliei Chisinaului si ai Intregii Moldove sustin:

Inca in 1997, am semnalat despre pacatele strigatoare la cer ale parintelui Petru Musteata. Atunci fusese realizat chiar un film documentar, in care figurau si argumentele unor importanti specialisti de la Catedra de psihiatrie, care avertizau despre pericolele grave la care ii supune parintele pe unii crestini carora le insufla ca sunt "indraciti". Medicii si–au spus verdictul dupa ce au constatat ca acei crestini au nevoie de tratament serios psihiatric si nu de lovituri cu picioarele sau cu crucea in cap, elemente ale exorcizare practicate de acest preot la Manastirea Hancu. Atunci, in 1997, am sesizat si Mitropolia, si Patriarhia, adresand documente oficiale, ce contineau argumente importante. Era anul cand Patriarhia Moscovei incerca sa–l promoveze pe parintele Petru Musteata in cin de episcop. Tot ce fusese transmis la Patriarhie era suficient pentru caterisirea acestui preot. Nu s–a intamplat insa nimic mai mult decat faptul ca i s–a sugerat "sa–si ceara iertare si sa recunoasca faptul ca a pacatuit". Atunci, ungerea parintelui in functie de episcop a fost amanata. Ulterior, au fost depuse alte argumente. Acestea contineau 10 puncte in care era dezvaluita activitatea parintelui Petru Musteata indreptata impotriva Bisericii si a credintei. Nici acestea nu au avut vreun impact asupra deciziei Moscovei, mai mult decat atat, toate demersurile noastre au disparut si din arhive. Ne intrebam: de ce? Cine a avut nevoie ca anume aceasta persoana sa devina al doilea om in Mitropolie, adica functionarul care oricand il poate dobori pe Inaltul Vladimir? Raspunsul e simplu. Patriarhia de la Moscova isi alege fete bisericesti care si aici, in Moldova, ar sluji fostului imperiu, partidului de la guvernare care ravneste revenirea la Rusia, atacand, totodata, pe orice cale, Mitropolia Basarabiei.

Exista mai multe concluzii, destul de periculoase, facute in temeiul comportamentului acestui om. Mai multe confirmari au fost depuse la institutiile abilitate. Nu s–a intreprins insa nimic, de parca Patriarhia ar avea nevoie anume de astfel de persoane.

Patriarhul si–a incheiat vizita, iar razbunarile noului episcop abia incep sa se manifeste cu o putere de nedescris. Preotii care au incercat sa se opuna avansarii sale in functie sunt persecutati acum. Ei sunt amenintati cu caterisirea si cu destituirea din functii de profesori de la Academia Teologica. Razbunarile vor continua pentru ca acesta a platit prea mult, la propriu si la figurat, ca sa–i admita acum pe cei care sunt in opozitie cu el. Mai trist e ca astazi nimeni nu–i apara, pentru ca Inaltul Vladimir stie ca poate fi urmatorul!

Ziarul de Garda a insistat sa afle de la Mitropolia Chisinaului si a Intregii Moldove din ce cauza nu au fost, totusi, respectate cerintele preotilor care argumenteaza activitatea nedemna de un inalt ierarh a noului episcop si cum de au disparut, din arhive, toate demersurile acestora. Parintele secretar, Victor Cheibas, ne–a reprosat: "Ce fel de investigatii? Sunteti de la politie sau ce?", sugerandu–ne sa–i trimitem pe fax tot ce am vrea sa aflam despre parintele Petru Musteata. Parintele Cheibas a refuzat sa ne ofere coordonatele vicarului Mitropoliei, explicandu–ne ca acesta este foarte ocupat, fara a preciza daca "ocupatia" vicarului este legata de persecutarea preotilor care au riscat sa semnaleze Patriarhia Moscovei despre riscurile care se abat asupra comunitatii crestine din R. Moldova odata cu promovarea in functie a arhimandritului Petru.

Echipa de Garda


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com