Nr. 63 (1 decembrie 2005)

 Social

Crestinii au ales Mitropolia Basarabiei
Biserica "Sfintii Mai marii voievozi Mihail si Gavriil" din satul Nisporenii de Jos a aderat la Mitropolia Basarabiei  Continuare 

Datorii primejdioase
Sumele mari de bani pe care agentii economici si persoanele fizice le datoreaza SA Apa–Canal "Chisinau" pentru consumul de apa pot provoca falimentul intreprinderii sau privatizarea acesteia in conditii dezavantajoase Continuare 

De ce barbatii bat femeile in Moldova?
La 25 noiembrie, a fost marcata Ziua Mondiala a combaterii violentei fata de femei Continuare 

Crestinii au ales Mitropolia Basarabiei

Biserica "Sfintii Mai marii voievozi Mihail si Gavriil" din satul Nisporenii de Jos, r–nul Nisporeni, printr–un demers adresat IPS Petru, Mitropolit al Basarabiei si Exarh al Plaiurilor, semnat de enoriasi, a aderat la Mitropolia Basarabiei, fapt confirmat de adeverinta eliberata la 22 noiembrie 2005.

"Va aducem la cunostinta hotararea sincera, libera si neclatinata de a adera canonic la sfanta si de Dumnezeu pazita Mitropolie a Basarabiei si va adresam rugamintea sa primiti comunitatea noastra sub omoforul Inalt Prea Sfintiei Voastre, pentru a se putea bucura de acum inainte de toate drepturile si privilegiile rezervate comunitatilor locale (parohiilor) prin statutul de organizare si functionare a Mitropoliei Basarabiei, inregistrat de autoritatile competente ale R. Moldova".

Acest demers a fost semnat de aproximativ 150 de crestini din Nisporenii de Jos, iar duminica, 27 noiembrie, la biserica "Sfintii Mai marii voievozi Mihail si Gavriil" a fost prezent un grup de preoti de la biserica "Sfanta Teodora de la Sihla". Dupa o incursiune in istorie, protopopul, Ioan Ciuntu, a initiat un dialog deschis cu enoriasii prezenti la slujba.

Stil vechi sau stil nou?

Cele mai multe neclaritati ale crestinilor tineau de stilul vechi sau stilul nou in care se vor oficia sarbatorile religioase. Dupa mai multe explicatii, venite din partea preotilor, a fost data citirii adeverinta din 22 noiembrie 2005, care confirma: "Mentionam ca parohia "Sfintii Mai marii voievozi Mihail si Gavriil" va ramane pe stil vechi". "Calendarul e facut de oameni. Ei au impartit timpul in zile si ore", a spus protopopul Ioan Ciuntu.

"Singura diferenta va fi ca, din punct de vedere administrativ, biserica va apartine Mitropoliei Basarabiei. Au ramas aceiasi sfinti, aceiasi preoti, aceeasi slujba si aceeasi traire", le–a mai spus crestinilor Ioan Ciuntu. El a explicat faptul ca Mitropolia Basarabiei activeaza in cadrul Patriarhiei romane, dar, din anul 1918, ea este autonoma.

Taxe pentru Mitropolia Moldovei

"De cel putin patru ori pe an trebuie sa achitam sume de bani la Mitropolia Moldovei. Daca vrem sa vorbim cu mitropolitul, nu–l putem gasi, pentru ca e mereu preocupat de alte nevoi. Trebuie sa plecam capul chiar daca ceva nu ne convine. Bisericile s–au inmultit, dar nu si credinta", a marturisit preotul paroh de la biserica "Sfintii Mai marii voievozi Mihail si Gavriil", Ioan Prescura. "Mitropolia Basarabiei nu prevede colectarea de taxe. Nu am venit aici cu forta. Initiativa apartine preotului Ioan Prescura si unui grup de crestini din sat", a spus Ioan Ciuntu.

Votarea

Crestinii prezenti la slujba au avut posibilitatea de a se pronunta pro sau contra pentru ca biserica "Sfintii Mai marii voievozi Mihail si Gavriil" sa adere la Mitropolia Basarabiei.

"Suntem un suflet, avem o limba!", sustine matusa Tatiana Artiunova din Nisporenii de Jos.

Doar doi enoriasi din cei prezenti la slujba nu au fost de acord cu aceasta schimbare.

"Toate drepturile parohiei vor fi exercitate potrivit statutului de organizare si functionare a Mitropoliei Basarabiei si in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

Adeverinta este document justificativ in fata oricaror instante si echivaleaza ca valoare cu alte acte similare eliberate de autoritatile civile", confirma adeverinta din 22 noiembrie 2005, semnata de IPS Petru.

P.S. Fapte mai putin sfinte din partea fetelor bisericesti

Luni, 28 noiembrie, in jurul orelor 16, Episcopul Petru Musteata, secretarul sau Vadim Cheibas si cativa tineri, dupa o predica de o ora, au taiat lacatele bisericii cu hramul "Sfintii Mai marii voievozi Mihail si Gavriil". Cu toate ca Primaria Nisporenii de Jos a autorizat trecerea bisericii la Mitropolia Basarabiei, aceasta decizie a fost anulata, luni, de consiliul raional. "M–a mirat faptul ca in biroul presedintelui Consiliului raional era atarnat steagul Uniunii Sovietice. Este oare normal acest lucru intr–o societate democrata? ", se intreaba protopopul Ioan Ciuntu.

In prezent, preotul Ioan Prescura este in afara bisericii.

Dupa vizita de duminica a protopopului Ioan Ciuntu, preotii promoscoviti de la celelalte doua biserici din Nisporenii de Jos au raspandit zvonul ca acesta ar fi sectant si, respectiv, biserica cu hramul "Sfintii Mai marii voievozi Mihail si Gavriil" urmeaza sa fie transformata in una sectara.

"Aceste schimbari ar trebui sa se faca doar cu permisiunea crestinilor", spune Ioan Ciuntu.

Anastasia NANI


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com