Nr. 63 (1 decembrie 2005)

 Divers

«Oameni ai nimanui» din R. Moldova
Evenimentul cultural central, cel mai mediatizat saptamana trecuta, a fost premiera spectacolului "Oameni ai nimanui", montat de Teatrul "Eugene Ionesco" Continuare 

Din Tara Piramidelor
Interviu cu Excelenta Sa, Fawzi Mohamed El Saied Mohamed Gohar, Ambasadorul Republicii Arabe Egipt in R. Moldova Continuare 

Din Tara Piramidelor

Interviu cu Excelenta Sa, Fawzi Mohamed El Saied Mohamed Gohar, Ambasadorul Republicii Arabe Egipt in R. Moldova cu resedinta la Bucuresti

— Excelenta, sunteti pentru prima data la Chisinau, iar vizita este prilejuita de acreditarea Dvs. in calitate de Ambasador al Egiptului in R. Moldova. Cum apreciati aceasta noua misiune a Dvs.?

— Acreditarea mea in calitate de ambasador in R. Moldova reflecta importanta relatiilor bilaterale dintre tarile noastre si sunt decis sa contribui la fortificarea lor.

— Cum vor evolua aceste relatii?

— In cadrul discutiilor oficiale pe care le–am purtat la Chisinau am convenit sa promovam colaborarea in diferite domenii. Speram ca relatiile economice se vor dezvolta in paralel cu relatiile politice. Recunosc, totodata, ca miza noastra deosebita este pusa pe dezvoltarea relatiilor culturale si turistice. Cred ca si oficialii de la Chisinau, si cei de la Cairo sunt interesati in mod special de aceste evolutii.

— In acest context, ar exista niste oferte turistice speciale pentru aceasta zona din Sud–Estul Europei?

— Egiptul este una dintre tarile lumii cu cele mai vaste posibilitati turistice. Marele nostru regret e ca, pana in prezent, turistii egipteni viziteaza intr–un numar foarte mic R. Moldova. In tara noastra aproape ca nu exista publicitate a itinerarelor turistice de aici. In schimb, sunt destul de multi turisti moldoveni care viziteaza Egiptul. Urmeaza acum sa intreprindem actiuni pentru a facilita regimul acordarii vizelor turistice, astfel incat aceste calatorii sa aiba loc cu cele mai putine probleme. Apropo, chiar in prezent, 15 reprezentanti ai firmelor turistice din R. Moldova participa, la Cairo, in cadrul unui program, organizat si finantat de Fondul egiptean pentru colaborare. Apropo, acest Fond a acordat pe parcursul ultimului deceniu circa 600 de burse pentru pregatirea profesionista a cetatenilor R. Moldova, din sfere diferite. Fondul lucreaza permanent si se preconizeaza colaborarea continua in diverse domenii.

Cei care sunt acum la studii in Egipt, vor reveni pregatiti sa amplifice relatiile de schimb in domeniul turismului.

— In consecinta, credeti ca ar putea fi suspendate restrictiile potrivit carora femeile singure, necasatorite, nu pot pleca in turism in Egipt?

— Cred ca nu exista probleme in acest sens. Este o chestie de rutina. Este adevarat ca in astfel de cazuri se fac verificari mai minutioase, dar in actualele conditii politice, bulversate de numeroase riscuri, procedura de verificare nu ar trebui sa supere pe nimeni. Cat priveste calatoriile turistice ale domnisoarelor, nu exista o regula oficiala in acest sens, s–ar putea, insa, ca firmele de la Chisinau sa impuna niste conditii suplimentare, mai speciale.

— Ce obiective turistice le–ati recomanda Dvs. cetatenilor R. Moldova?

— Egiptul este o tara foarte bogata din punct de vedere istoric. Orice palma de pamant de acolo constituie o mostenire deosebit de pretioasa. Aceasta este tara faraonilor, este tara in care sunt impletite mai multe traditii si curente religioase. Pe de alta parte, din punct de vedere geografic, Egiptul este situat nespus de avantajos, astfel incat, pe parcursul intregului an, turistii se simt confortabil la noi. Piramidele, templele din Sudul Egiptului, muzeele, foarte multe in toate zonele tarii noastre, sunt obiective turistice inedite… Egiptul este o tara bogata si din punct de vedere al istoriei crestine. Pe intreg teritoriul sunt numeroase biserici foarte vechi, destul de bine pastrate. Ministerul Turismului de la noi a elaborat un program, un itinerar turistic pe urmele Sf. Maria care a efectuat un pelerinaj deosebit prin Egipt.

— Cum au afectat atacurile teroriste activitatea turistica din Egipt?

— Terorismul nu este o problema a Egiptului, in mod special. Este un fenomen international care face victime pretutindeni. Astazi nimeni nu poate spune cat de sigur este un loc sau altul de pe harta lumii. Chiar eu personal am fost la SHARM EL SHEIKH, imediat dupa exploziile de acum un an. Chiar daca zona era afectata de consecintele actiunilor teroriste, erau mii de turisti sositi la odihna. As vrea ca toata lumea sa inteleaga ca actele teroriste, exploziile, inca nu demonstreaza ca tara nu este sigura sau ca este in afara securitatii.

— Ce masuri suplimentare sunt intreprinse in Egipt pentru a nu pune in pericol siguranta turistilor?

— Pe de o parte, avem un sistem de securitate profesionist si bine dotat, iar pe de alta parte, chiar si simplii cetateni ai Egiptului fac tot posibilul pentru a garanta securitatea turistilor. Sunt multe tari in lume in care au loc acte de terorism. In Egipt, de altfel, aceste riscuri sunt in descrestere.

— Aproape intreaga lume este afectata de trafic ilegal de fiinte umane. Cu ce riscuri se confrunta tara Dvs. in acest sens?

— Sigur ca acest fenomen afecteaza mai putin Egiptul. Discutiile si actiunile intreprinse la nivel guvernamental, operatiunile de depistare a traficantilor, traditiile religioase din Egipt, fac ca acest fenomen sa nu ne afecteze atat de mult. Este important ca cetatenii care primesc vize turistice sau de afaceri in Egipt sa respecte regimul de sedere in tara noastra si sa nu substituie scopurile declarate cu alte scopuri care ii pot pune in pericol viata.

Egiptul este una dintre cele mai mari civilizatii ale lumii, dezvoltata de–a lungul Nilului Un regat unificat a fost creat in jurul anului 3.200 i.e.n. si o serie de dinastii au condus Egiptul in urmatoarele trei milenii. Ultima dintre acestea a fost invinsa de persi, in 341 i.e.n., care, la randul lor, au fost cuceriti de greci, romani si bizantini. In secolul al VII–lea, Egiptul intra sub dominatie araba, ramanand astfel timp de sase secole. Mamelucii, o casta militara locala, preiau controlul in 1250 si continua sa domneasca si dupa cucerirea Egiptului de catre turci, in 1517. Dupa constructia Canalului Suez, in 1869, Egiptul devine o importanta ruta mondiala de transport. Egiptul isi dobandeste suveranitatea deplina dupa cel de–al doilea razboi mondial.

Pentru conformitate, A. G.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com