Nr. 59 (3 noiembrie 2005)

 Politic

Anti–uzurpare
Ieri, 2 noiembrie, PPR a lansat un Apel de constituire a unui Comitet republican de contracarare a uzurparii puterii din R. Moldova. Continuare 

Lantul slabiciunilor
Continuare 

Anti–uzurpare

Ieri, 2 noiembrie, Partidul Popular Republican (PPR) a lansat un Apel de constituire a unui Comitet republican de contracarare a uzurparii puterii din R. Moldova.

Perioada ce s–a scurs de la realegerea presedintelui Vladimir Voronin demonstreaza ca acest politician nu are de gand sa renunte la practica uzurparii puterii, de care a facut uz in perioada exercitarii primului mandat. In consecinta, in centrul Europei se constituie un regim specific unui stat politienesc, o "republica bananiera", in care componenta definitorie a politicii R. Moldova este incalcarea brutala a drepturilor si libertatilor omului, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele PPR, Nicolae Andronic. In Apelul facut public cu acest prilej, se aminteste ca arestarile abuzive si nemotivate, facute din randul politicienilor, a oamenilor de afaceri, dar si din randul sutelor de simpli cetateni, natonalizarea si redistribuirea prin forta a proprietatii private, desfasurate cu genericul "luptei cu coruptia", dezinformarea programata a societatii si defaimarea oponentilor politici prin intermediul radioulului si televiziunii, declarate publice, prin intermediul presei, pretins deetatizate, sunt fenomene tipice pentru R. Moldova.

In motivarea initiativei lansate de PPR se mai subliniaza ca, dupa modificarile Legii Supreme (iulie 2000), R. Moldova a devenit formal republica parlamentara, insa, in contradictie evidenta cu normele constitutonale, este condusa, personal, de Vladimir Voronin, care dirijeaza in mod abuziv toate ramurile puterii, in baza propriilor ambitii.

Despre asa–zisul consens politic, atins la 4 aprilie 2005, lideri ai PPR au subliniat ca "acest targ a insemnat, in realitate, lichidarea opozitiei parlamentare, "parteneriatul" devenind o conjuratie a gruparilor care accepta si sustin dictatura unei singure persoane. "Este "parteneriatul" politic cu un dictator in frunte, pentru care, votandu–l, partidele lui Iurie Rosca, Dumitru Diacov, Oleg Serebrian si–au asumat si raspunderea pentru toate faradelegilece ce se comit in Moldova din initiativa si la comanda directa a actualului sef al statului", se spune in Apelul PPR.

In prezent, in R. Moldova, practica nociva de uzurpare a puterii, recurgerea la abuzuri si faradelegi, sunt fenomene aproape ca firesti. Presedintele republicii, la ultima sa aparitie publica din 22 octombrie, in cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune NIT, si–a permis sa nu respecte Constitutia R. Moldova, incalcand in mod flagrant art. 21, "Prezumtia nevinovatiei", a recurs la amenintari directe la adresa oponentilor sai politici.

PPR informeaza societatea si, in primul rand, politicieni care nu au devenit unelta in mana guvernantilor, pe toti cei care doresc sa opuna rezistenta regimului Voronin, ca au aparut posibilitati reale pentru coordonarea unor actiuni in acest sens. In acest context, PPR lanseaza initiativa crearii unui Comitet republican de Anti–Uzurpare a Puterii (CRAUP), in scopul monitorizarii actiunilor de incalcare a Constitutiei si legislatiei in vigoare de catre presedintele Voronin, de alti reprezentatnti ai partidului de guvernamant, precum si de satelitii acestora. "Ne propunem contracarea acestor actiuni abuzive ale puterii prin metode si procedee permise de legislatie", afirma liderii PPR, potrivit carora, acest organ coordonator ar putea activa in baza unui Acord–Regulament, semnat si respectat de toti membri CRAUP, partide sau politicieni din opozitia parlamentara sau extraparlamentara.

Presedintele PPR, Nicolae Andronic a precizat ca, prin prezentul Apel, formatiunea isi reafirma disponibilitatea spre colaborare cu politicenii decisi sa–si manifeste deschis dezacordul cu regimul presedintelui Voronin care, de 5 ani, a uzurpat puterea in stat.

Ziarul de Garda a solicitat opinia unor reprezentanti ai partidelor politice de opozitie pe marginea acestui subiect.

Vitalia Pavlicenco, AMN: Aprecierea data de catre Nicolae Andronic regimului comunist din R. Moldova este, in principiu corecta. Pe de alta parte, depinde ce urmaresc cei care participa la foruri dubioase la Moscova, alaturi de Antiufeev, Maracuta si alti pretinsi lideri ai unor structuri separatiste din spatiul ex–sovietic. In R. Moldova este nevoie de o consolidare a fortelor anticomuniste, insa aceasta consolidare trebuie facuta pe baze absolut clare, proeuropene, care nu ar lasa indoieli in privinta vectorului politic al statuluui care a tot balansat pana nu demult intre Est si Vest.

Mihai Ghimpu, presedinte PL: Cred ca nu as accepta sa urmez acestui Apel, deoarece Nicolae Andronic e cel care, in 1993, fiind in Parlament, provocand o criza parlamentara, a facut ca astazi sa avem comunisti la guvernare. Din aceasta cauza primul Parlament democratic nu si–a dus activitatea pana la capat. In 1994, venind pe lista PDAM, tot el a fost cel care a blocat reformele economice si reforma justitiei.

Eugen Roscovan, PSD: Ar fi o actiune importanta in conditiile acestui stat hartuit de un grup care detine puterea. O intrebare ar fi in ce masura Nicolae Andronic ar putea consolida, astazi, lumea, in conditiile excesului puterii si santajului exercitat asupra persoanelor neloiale puterii. Nu spun ca nu am avea oameni curajosi. Sunt, dar, foarte multi dintre acestia se vor gandi daca au sau nu pentru ce risca.

Pentru conformitate, A.G.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com