Nr. 59 (3 noiembrie 2005)

EXOD

Ostaticii muncii ilegale

Gavril Volontir este cunoscut in satul sau si in imprejurimi. A lucrat in Italia, unde a suportat un traumatism si acum primeste o pensie lunara de peste 1000 de Euro de la statul italian. Se pare insa ca este ostatecul nu doar al acelei intamplari nefaste, ci si al propriei familii. In timp ce membrii familiei lui cer de la partea italiana noi despagubiri de peste 200.000 de Euro, Gavril Volontir spune ca nu stie ca interesele lui sa fie aparate de cineva in Italia si ca pensia pe care o primeste nu ar fi mai mare de 1000 de lei.

Satul Glinjeni si–a platit tributul sau exodului. Primarul satului spune ca si oamenii din acest sat au luat drumul Italiei, Spaniei, Portugaliei, Rusiei, in cautarea unui loc de munca. "Bani sunt acum in Glinjeni, poate mai multi decat in vremea sovietica", spune primarul, referindu–se la banii transferati de satenii aflati in strainatate, care ajung sa faca venitul celor cateva baruri din sat.

Totusi, cel mai renumit la capitolul venituri in sat pare sa fie Gavril Volontir. Ajuns in Italia cu 5 ani in urma, a suportat un accident in octombrie 2001, cazand de pe acoperisul unei vile la reparatia careia lucra. Pentru ca fusese angajat ilegal, ca si majoritatea cetatenilor nostri, a avut nevoie de sustinere juridica serioasa ca sa poata sa isi apere drepturile in instanta. S–a intors acasa cu o pensie lunara de 1113 de Euro neimpozabili, pe care potrivit declaratiei lui si a sotiei sale Maria, ii primeste sora lui de la Chisinau. "Nu putem merge la Chisinau mereu, de aceea sora sotului are procura si ridica banii", ne–a declarat Maria Volontir. Domnul Gavril se pare ca nu are permisiunea sa vorbeasca despre sine. Ajunsi la el acasa, fiul lui, Andrei, ne–a declarat ca nu avem voie sa vorbim cu tatal. Totusi, am reusit sa schimbam cateva vorbe, deoarece Gavril Volontir iese deseori din ograda, plimbandu–se pe ulitele satului. "Nu stiu ce pensie am, dar daca ar fi macar 1000 de lei ar fi bine", spune el adaugand ca nu stie sa fi actionat pe cineva in judecata in Italia si nici nu stie daca cineva ii apara drepturile acolo. Cu ceilalti membri ai familiei nu am reusit sa purtam un dialog civilizat, deoarece atat fiul Andrei, cat si sotia Maria ne–au spus ca nu vor sa discute cu presa si nici nu doresc sa ne faca legatura cu ceilalti membri ai familiei, nici cu sora de la Chisinau, detinatoarea procurii in cauza.

"Statul italian a stabilit aceasta pensie de 1113 de Euro pentru trauma pe care a suportat–o cetateanul moldovean, suma calculata pentru intretinerea unei persoane cu un grad avansat de invaliditate la standardele si costurile din Italia. Acum insa un avocat italian s–a adresat din nou in justitie cerand o indemnizatie suplimentara de 200.000 de Euro in acest caz. Consideram ca este o solicitare exagerata, in judecata fiind prezentate probe injuste", sustine Valentina Caraus, reprezentanta firmei italiene, venita la Chisinau pentru confirmarea probelor. Ea sustine ca s–ar putea ca cineva sa isi satisfaca interesele prin judecati in Italia, folosindu–se de numele si situatia speciala a lui Gavril Volontir.

"Am stabilit ca avocatul italian care pretinde sa ii apere interesele cerand aceasta suma exagerata, si in acelasi timp — onorarii mari pentru sine, de fapt nu l–a vizitat niciodata si nici nu cunoaste starea sa adevarata sau solicitarile clientului sau", ne–a mai spus Valentina Caraus, adaugand ca prin probarea unei atitudini neadecvate a avocatului si prin verificarea tuturor probelor, s–ar putea ajunge la revederea acestei pensii, ceea ce l–ar victimiza din nou pe Gavril Volontir, care si asa a ajuns in centrul unor contradictii fara sa stie.

"Nu stiu eu de proces", ne–a spus patimitul, in timp ce fiul lui ii amintea: "Cum nu stii, parca a fost cealalta corespondenta de la Chisinau si ti–a spus", referindu–se la un articol publicat in "Jurnal de Chisinau". Sotia lui ne–a declarat si ea ca stie ceva despre acest proces, dar fara sa ne spuna detalii. "Ei acolo in Italia stiu mai bine ce fac. Are cine decide acolo. Dar e bine ca este aceasta pensie si ca Gavril merge, ar fi fost mai rau daca era la pat si fara bani," afirma Maria Volontir, adaugand ca si cei 4 copii ai lui au nevoie de sprijin, chiar daca sunt majori.

Expertii considera ca, totusi, acesta este unul dintre putinele cazuri in care un cetatean al Moldovei, accidentat in strainatate, primeste o pensie adecvata.

"Atunci cand pleaca si accepta sa munceasca ilegal in strainatate, oamenii nostri isi asuma niste riscuri. Or, ei accepta salariul fara sa plateasca impozite sistemului social din acea tara, sperand sa nu ajunga sa aiba probleme de sanatate si sa necesite asistenta sociala in cazuri de traumatisme", ne–a declarat Oxana Coban, de la Directia juridica a Departamentul Migratie al R. Moldova. Ea a adaugat ca sunt cazuri in care conationalii nostri decedeaza si chiar in Italia s–a intamplat ca patronii sau statul sa refuze contributia financiara pentru repatrierea sicrielor lor, cheltuielile fiind suportate de rudele, si asa indurerate de pierderea celor dragi.

La Casa Nationala de Asigurari din Moldova am fost informati ca situatia juridica pentru conationalii nostri care au primit traumatisme in timpul muncii in strainatate este foarte complicata, daca acestia nu aveau activitatea de munca legalizata. Chiar daca ar avea polita de asigurare emisa in R. Moldova, pensia de invaliditate si ingrijirile pe care le pot oferi institutiile medicale de stat de la noi sunt foarte limitate, pensia de invaliditate pentru oameni cu stagiu redus de munca depasind in cazuri rare 200 de lei.

A.R.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com