Nr. 59 (3 noiembrie 2005)

«Coruptia e prezenta oriunde in lume»

BERD este o banca pentru investitii in tarile post–socialiste din Europa si CSI, care sint in proces de tranzitie de la economia centralizata la economia de piata.

Din 1994 BERD a inceput activitati financiare in Moldova, iar din 1995 a devenit actionar la "Victoriabank".

Francis Delaey, Directorul oficiului din Moldova al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Larisa Manastirli, bancher, BERD

— Cum ati stabilit relatia cu "Victoriabank" si cum era aceasta banca la acel moment?

Francis Delaey: — In genere lucram cu bancile care intrunesc criterii apropiate standardelor noastre, si dupa ce examinam pozitia reala a unui partener, stabilim relatii pe care le mentinem. Astfel s–a intamplat si cu "Victoriabank", am stabilit relatii foarte bune de la inceput, oferind diferite linii de creditare si produse bancare noi, si am ramas satisfacuti de parteneriat.

Larisa Manastirli: — La momentul in care BERD a inceput sa lucreze cu "Victoriabank", la inceputul anilor 1990, aceasta era una din primele banci private, care desi era abia la infiintare, s–a prezentat ca partener foarte serios, muncind profesionist si cu interes ca sa dezvolte aceasta banca. Primul produs pe care l–am implementat cu aceasta banca a fost o linie de credit, prin care am ajutat cu asistenta tehnica, au fost consultanti care au lucrat in domeniul creditarii, a perfectionarii bancii. Dupa aceasta reusita cu implementarea primei linii de creditare, am investit si in capitalul acestei banci.

— In prezent presedintele bancii Victor Turcanu este cercetat pentru acuzatii de coruptie. Pe parcursul acestei perioade, de cand sunteti partenerul bancii, ati avut careva semnale despre eventuale cazuri de coruptie in cadrul "Victoriabank"?

Francis Delaey: — Nu pot sa comentez activitatea organelor de drept din Republica Moldova. Pot doar sa spun ca BERDul nu ar lucra niciodata cu o banca, daca ar stabili ca este implicata in cazuri de coruptie. Suntem o organizatie internationala cu standarde foarte inalte, daca auzim de un caz de coruptie legat de partenerii nostri, atunci luam decizii foarte serioase.

Larisa Manastirli: — Vreau sa remarc faptul ca sistemul de control intern si de raportare la "Victoriabank" este foarte transparent. Nu am auzit niciodata de nici un caz de coruptie la aceasta banca, chiar daca uneori vizitam si clientii "Victoriabank", care au proiecte in baza creditelor noastre, semnale concrete nu am avut.

— Ati auzit de alte banci ca ar lua totusi mita pentru primirea creditelor?

Francis Delaey: — Am auzit uneori ca in Moldova se cere mita pentru credite, dar nu am auzit despre o legatura dintre aceste cazuri si "Victoriabank".

— Ati auzit, totusi, de nume concrete?

Francis Delaey: — Nu, era vorba doar de zvonuri, ne pare rau ca nu putem oferi mai multa informatie despre asta.

Larisa Manastirli: — S–au facut mai multe studii in sectorul financiar de diferite organizatii si institutii, si in unele dintre acestea, cu referinta la tema creditelor, au fost persoane care au spus ca unul din obstacole este ca li se cerea mita. Se vorbeste in societate, dar noi la bancile cu care lucram, niciodata nu am intalnit cazuri de coruptie.

— Cunoasteti asemenea cazuri sau scandaluri in alte state cu o democratie in formare?

Francis Delaey: — Nu asi spune ca doar tarile cu o democratie in formare pot fi afectate de acest fenomen, asta se poate intampla in Moldova, dar si in tari din Europa de vest, coruptia este prezenta din pacate, oriunde, si lupta impotriva coruptiei trebuie sa fie serioasa oriunde.

Larisa Manastirli: — Cred ca am avut in experienta noastra cateva cazuri in care potentialii parteneri aveau probleme la acest capitol. In toate aceste cazuri solutia a fost identificata individual. Descoperim eventualele probleme la etapa initiala cand analizam partenerul nostru viitor, astfel ca mai tarziu sa nu avem suprize.

— Ati avut relatii de colaborare cu "Fincombank", banca care este condusa de fiul presedintelui R.Moldova?

Francis Delaey: — Nu am avut activitati in comun cu "Fincombank" si nu putem face o analiza sau comenta situatia acestei banci.

— Dar ati avut solicitari de colaborare din partea sau aplicari de granturi?

Francis Delaey: — Au fost cateva aplicari, dar proiectele solicitate de ei erau destul de mici, iar noi am preferat ca sa lucram cu banci mai mari.

— Se vorbeste tot mai mult despre asimilarea sau contopirea bancilor in Moldova, cat de necesar este si cum se poate produce acest fenomen in Moldova?

Francis Delaey: — Acolo unde am copilarit eu in Belgia erau o multime de banci belgiene la acea etapa, acum nu stiu daca acolo mai sunt banci belgiene in general, sunt vreo patru institutii financiare internationale. Este o tendinta naturala si pentru societatea moldoveneasca.. Problema aceasta nu e a bancilor mari, ci a bancilor mici care trebuie sa se gandeasca la aceasta situatie si la posibilitatile de supravietuire.

Un interviu de Alina Radu.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com