Nr. 59 (3 noiembrie 2005)

 Divers

ALTE ARTE — un proiect unic in R. Moldova
Lucrarea "2:1" a fost realizata in cadrul atelierului de arta video, organizat de KSA:K, trainer — Anna Tretter (Stuttgart, Germania), in decembrie 2004 Continuare 

Spre bastina lui Eminescu
Basarabeni la Botosani Continuare 

ALTE ARTE — un proiect unic in R. Moldova

Pentru revolutionarea artei contemporane din R. Moldova, in versiunea ei video, Pavel Braila a facut, poate, tot atat de mult, cat Joyce pentru proza moderna. La fel cum autorul romanului ULISE a impus un nou tip de limbaj in genul epic, asa si Pavel Braila a reusit sa reformeze arta video (fragmentata si focalizata asupra detaliului si nu a intregului) din R. Moldova, dandu–i coerenta si pregnanta.

Dar el este un artist generos care nu–si imagineaza evolutia sa in afara artei contemporane. De aceea, incearca in fel si chip sa puna umarul la dezvoltarea si la popularizarea ei, fara a se teme ca–si va pierde laurii castigati pe buna dreptate.

Nu este deloc intamplator ca l–am descoperit pe Pasa, cum ii zic prietenii, animatorul unui proiect unic in R. Moldova prin amploarea pe care o are. Este vorba despre ALTE ARTE care, pe de o parte, incearca sa familiarizeze publicul cu tot ce este mai valoros in artele contemporane de la noi si din lume, iar, pe de alta parte, sa stimuleze crearea de noi lucrari in acest domeniu.

Centrul pentru Arta Contemporana din Chisinau ksa:k este cel care implementeaza ideile lui Pasa in colaborare cu Relations, proiect initiat de Kulturstiftung des Bundes — Federal Cultural Foundation, Germania si cu Televiziunea Publica din R. Moldova.

ALTE ARTE este, asadar, o emisiune televizata, care este difuzata timp de un an, o data la doua saptamani. O emisiune mai trasnita decat ALTE ARTE nu am mai vazut demult in spatiul nostru mioritic care sa demonstreze ca televiziunea poate fi arta, iar arta — televiziune.

Va spun foarte sincer: pe mine m–a convins aceasta emisiune, unde am descoperit reportaje nonconventionale despre oameni cu capul in nori, care vor cu tot dinadinsul sa–si comunice mesajul unui public cat mai larg.

Cred ca marele castig al acestui proiect este ca au inceput sa practice acest gen de arta foarte multi oameni care, pana atunci, nu tinusera niciodata camera de filmat in mana si nu aveau nici o legatura cu televiziunea sau cu arta contemporana. Dupa ce au vazut mai multe emisiuni, prezentate mai intai la ksa:k si apoi la televiziune, foarte multa lume s–a virusat de dorinta de–a se remarca in arta vizuala. In urma intalnirilor saptamanale de la ksa:k cu cei care au idei si vor sa faca ceva, s–au nascut ALTE ARTE.

Printre primii convertiti au fost filologii Sandu Cozmescu si Dorina Bohantov.

Sandu Cozmescu a realizat printre primii un reportaj atipic despre un om ciudat: un taximetrist care vrea sa ridice fluieratul artistic la rang de arta si sa organizeze un campionat mondial la fluierat artistic, bineinteles, la Chisinau.

Cu toate ca era cunoscuta mai mult ca eseista si poeta, Dorina Bohantov nu s–a sfiit sa realizeze un reportaj extravagant despre misterul fotografiei lui Nicu Ilfoveanu. In reportajul Dorinei, fotografiile lui Nicu au devenit imagini video, care surprindeau o ciudata neliniste a naturii.

In afara de Dorina si Sandu, s–a lasat prinsa in mreaja acestei arte si Elena Moraru care a realizat un reportaj tv despre grupul FANTOM care a luat fiinta in anii '80 ai secolului trecut, un grup despre care astazi se stiu atat de putine lucruri, dar la ora aparitiei ii speriase pe puternicii zilei.

Xenia Gazibar, cred, este una dintre revelatiile acestui proiect. E si ea o novice, dar a realizat reportaje solide. In unul dintre acestea a incercat sa afle ce–i determina pe oameni sa danseze si, mai ales, sa danseze in mijlocul naturii.

O debutanta foarte talentata este si Tatiana Fiodorova, care a realizat, impreuna cu Dorina Bohantov, un reportaj foarte interesant despre raportul dintre violenta imaginii si imaginea violentei.

Marea performanta a novicelor este ca au fost in stare sa infatiseze dintr–un unghi neobisnuit evenimentele zilei: festivaluri de film, spectacole de teatru sau expozitii de pictura.

Toti novicii care s–au aventurat pe acest teritoriu nou nu s–au multumit doar cu reportaje. Ei au incercat chiar mai mult. Adica sa faca filmulete care pot fi numite lucrari video sau vizuale si unde subiectul si mesajul nu sunt obligatorii. Xeniei Gazibar ii apartine una dintre cele mai interesante lucrari video care se cheama 2 in 1, in care individul a fost redus doar la propriii sai ochi, celelalte parti ale corpului fiind ignorate cu buna stiinta. Cei doi ochi din lucrare exprima consecutiv frica, bucuria, tristetea, incantarea, toate fiind niste reactii ale omului fata de realitatea din jur. Noi nu vedem realitatea, ci doar care sunt reactiile provocate de aceasta. Prin editarea video, Xenia a redat si stari contradictorii. In lucrarea sa, la un moment dat, un ochi plange, iar celalalt rade. Aceasta lucrare, care dureaza doar trei minute, este una dintre capodoperele proiectului.

Tatiana Fiodorova a realizat o lucrare despre brazii aruncati dupa Revelion, regretand ca atat de usor vrem sa scapam de copacii care ne–au provocat bucurii in noaptea dintre ani.

Fara doar si poate, insa, in cadrul acestui proiect nu participa numai novici, ci si multi artisti consacrati, cum ar fi Marin Turea, Mark Verlan, Stefan Rusu, Veaceaslav Druta si alti artisti profesionisti, care demonstreaza ca pana si cele mai banale motive, ca dezghiocatul grauntelor, pot fi motive artistice extrem de spectaculoase.

Toate aceste lucruri puse cap la cap, fac ca acest proiect sa fie unul demn de luat in seama.

Dumitru Crudu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com