Nr. 59 (3 noiembrie 2005)

 Investigatii

Vanzatori internationali de arme in orasul Chisinau
La cativa kilometri de Presedintie se fac contracte care aduc moartea a mii de oameni in razboaiele lumii si milioane de dolari profitorilor Continuare 

Ultimatum pentru Ion Morei
Asociatia transnistreana PRO EUROPA ii cere secretarului Consiliului Suprem al Securitatii R. Moldova, Ion Morei, sa–si dea neintarziat demisia Continuare 

Saunele, faima Moldovei «turistice»
Tot mai frecvent, mediile de informare straine fac dezvaluiri despre oferte de agrement "deosebite" care pot fi "utilizate" in R. Moldova Continuare 

Vanzatori internationali de arme in orasul Chisinau

O companie aviatica din Moldova este acuzata de spalare de bani prin participarea la razboiul din Irak. Desi aceasta firma este acuzata de parteneriat cu Victor But, cel mai vestit in lume vanzator de arme, desi rapoartele ONU, ale "Amnesty International", ale Departamentului de Stat al SUA si ale Departamentului Apararii al Marii Britanii, afirma ca aceasta a participat ilegal in diferite operatiuni militare in razboaiele din Africa, Asia si Balcani, firma activeaza nestingherita in oficiul sau de la Aeroport. In timp ce presedintele Voronin declara ca autoritatile transnistrene sunt cele care vand arme, nici Consiliul National de Securitate, nici altele din multiplele structuri moldovenesti menite sa combata crima organizata, vanzarile ilicite de arme si droguri, nici un dosar national nu aduce in atentie acest caz.

Firma se numeste "Aerocom" si este plasata intr–un apartament dintr–o cladire de langa Aeroportul Chisinau. In acelasi apartament activeaza o alta firma de aviatie, numita "Jetline International". Ambele au acelasi numar de telefon, aceeasi adresa si se pare ca aceeasi destinatie: contracte cu firmele renumitului Victor But, botezat de presa "vanzatorul de moarte" pentru aeronavele sale care au carat arme in sustinerea regimurilor sanctionate de ONU din Afganistan, Angola, Congo, Liberia, Ruanda, Sierra–Leone, Sudan. "Firmele lui Victor But au beneficiat de 50 mil. de dolari oferind echipamente militare doar Afganistanului", sustine ziarul britanic "Evening Standard". Iar ziarul "Irish Eco" a aratat direct, saptamana trecuta, la conexiunile moldovenesti ale acestui personaj: "But a avut legatura si cu vanzarile de arme pentru talibani, dadacele Al–Qaeda din Afganistanul de pana la 9/11. Mai nou, el are un business cu zboruri in Irak, in aparenta pe banii unor firme care au contracte cu Departamentul Apararii al SUA, printr–o firma numita "Aerocom"".

Desi autoritatile SUA au stopat contractele cu firmele lui Victor But, "multiple rapoarte continua sa arate ca firmele care au contracte cu Departamentul Apararii au contracte si cu cele ale lui Victor But. Platitorii americani de taxe ar fi uimiti sa afle ca banii lor, destinati politicilor americane in SUA, ajung la persoane ca Victor But, un om asociat cu talibanii si cu forte care au comis atrocitati de nedescris in Africa de Vest", a declarat presei si senatorul american Russ Feingold.

Si fostul reporter de investigatii al "Washington Post", Douglas Farah, a scris mai multe articole despre conexiunile dintre firma moldoveneasca "Aerocom", agentul But si contractele Pentagonului in Irak. "Din sursele pe care le am in aceasta regiune, reiese ca compania "Aerocom" a lui Victor But continua sa efectueze zboruri pentru fortele militare americane", scrie Farah, adaugand ca desi Departamentul de Stat al SUA a emis o scrisoare prin care solicita noncooperarea cu firmele lui But, acesta si–a continuat zborurile comerciale in zona. Farah mai scrie ca acest contract al Pentagonului cu firmele mercenarilor valoreaza 293 mil. de dolari.

Cu cateva luni in urma si presa britanica a semnalat ca firmele lui But au reusit sa semneze contracte si cu firme militare din Marea Britanie, pentru actiuni in Irak. Ministrul britanic Denis MacShane a declarat in special ca "Marea Britanie a jucat un rol important in atragerea atentiei internationale asupra activitatilor lui But, initial in Angola si Liberia, iar mai recent in Al–Qaeda lui Ossama bin Laden". O revista aviatica a demonstrat ca anume But l–a asigurat pe bin Laden cu un avion personal inainte de 11 septembrie 2001.

In aceleasi rapoarte internationale figureaza si firma sora a companiei "Aerocom", numita "Jetline International", acuzata de zboruri in Kosovo, in baza unor contracte cu firme din Marea Britanie. Potrivit ziarului "Los Angeles Times" anume compania "Jetline International" figureaza pe lista companiilor lui Victor But, care a fost distribuita de catre Departamentul de Stat al SUA catre toate serviciile diplomatice din lume.

Johan Peleman, unul dintre autorii raportului ONU pe problema in cauza a declarat presei: "Nu exista dubii cu privire la conexiunile dintre But si "Jetline". Cu atat mai mult ca "Jetline" are aceeasi adresa ca si "Aerocom", o companie cunoscuta de ONU, pentru ca a participat in vanzari de arme rebelilor din Liberia. Potrivit ONU, "Aerocom" a fost implicata in vanzarea ilegala a 6000 de pistoale automat, 4500 de grenade, 350 de lansatoare de mine, 7500 de mine si milioane de alte munitii in pofida embargoului impus de ONU". In rapoarte se mai spune ca cele doua companii de la Chisinau nu doar ca fac parte din acelasi apartament si aceeasi familie, ci utilizeaza aceleasi aeronave.

Jurnalistul american Douglas Farah a mai scris ca aceasta companie "Aerocom" este acuzata si de tranzitarea unor incarcaturi cu cocaina.

Intr–un raport facut public de "Amnesty International" anul trecut, aceste companii sunt din nou citate pentru violarea embargourilor impuse de Natiunile Unite.

Acum aceste companii si Victor But sunt pe lista neagra a autoritatilor din SUA, din Marea Britanie, din Belgia, ale ONU, nu si a celor din Moldova

Zilele trecute, presedintele R. Moldova Vladimir Voronin a afirmat ca detine date concrete precum ca Tiraspolul a vandut arme regimului Saddam Hussein. In prezent, documentele din cancelaria lui Saddam Hussein, care demonstreaza ca nu numai arme, ci intregi linii de fabricatie au fost expediate Irakului din Transnistria, sunt studiate de serviciile abilitate, a precizat Voronin pentru un grup de jurnalisti rusi.

El nu s–a referit insa la aceste firme de la Chisinau care vand armament lumii intregi dintr–un apartament situat la doar cativa kilometri de Presedintie. Nici Consiliul de securitate al R. Moldova, nici alte cateva organizatii de stat active in combaterea coruptiei, a traficului ilegal, a crimelor transfrontaliere, nu au deschis nici un dosar impotriva acesteia

"Numai prin avansarea continua a dezarmarii si neproliferarii, prin prevenirea si reglementarea pasnica a conflictelor, prin combaterea terorismului, separatismului agresiv si crimei transnationale, prin contracararea traficului ilicit de arme, prin aplicarea neconditionata a normelor si a principiilor de drept international vom reusi sa asiguram functionarea eficienta a unui sistem colectiv de securitate pentru secolul XXI", a declarat Voronin in cadrul Reuniunii ONU a sefilor de stat si de guvern din septembrie 2005 la New York, fara sa intreprinda careva actiuni impotriva firmelor moldovenesti care incalca sanctiunile ONU.

"Este evident ca Transnistria e condusa de Rusia si trebuie intrebati cei care nu vor sa reglementeze aceasta problema", a declarat Vladimir Voronin unui grup de ziaristi rusi. Remarcam aici ca si Victor But, potrivit presei, locuieste la Moscova, de unde conduce fluxul de arme, prin Chisinau, spre razboaiele lumii.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com