Acum cateva zile, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele Asociatiei transnistrene PRO EUROPA, Boris Asarov, a facut dezvaluiri socante despre cauzele tergiversarii solutionarii conflictului transnistrean si despre implicari si interese mafiote in mentinerea acestui conflict.
Despre Porosenko:
Un pericol mare pentru R. Moldova continua sal prezinte activitatile lui Piotr Porosenko, cel care, pana nu demult, ocupa postul secretarului Consiliului Securitatii Nationale si Apararii Ucrainei (CSNAU). Cu toate ca, in prezent, Porosenko nu mai ocupa nici un post in structurile de stat ale Ucrainei, nu este deputat al Radei Ucrainei, in privinta lui fiind intentate cateva dosare penale, acesta continua sa exercite puternice influente negative asupra situatiei din R. Moldova, avand interese de cateva intreprinderi aflate pe teritoriul regiunii transnistrene a R. Moldova. Partenerul omului de afaceri in Transnistria si reprezentantul intereselor acestuia in regiunea Odesa este fostul colaborator al asazisului minister de interne al rmn, in rang de capitan, cetateanul R. Moldova, originar din or. Tighina, fost coleg de clasa al lui P. Porosenko, Serghei Volosin, concediat din interne pentru abuzuri. Porosenko si Volosin detin actiuni ale uzinei "Moldavkabeli", ale uzinei de extragere a uleiului din Tighina, ale combinatului de paine din Tighina, ale fabricii de bere, precum si ale fabricii "Tighina" si "Floare". Avand afaceri in Transnistria, Porosenko se afla in relatii apropiate cu reprezentantul opozitiei regimului transnistrean, Serghei Moseiz, asupra caruia, dupa ocuparea de catre Porosenko a postului de secretar al CSNAU, in martie 2005, a fost comis un atentat. Drept consecinta, Moseiz, soferul si garda sa personala au decedat. Potrivit unor date, Porosenko continua sa mentina relatii cu gruparea criminala "Kura", furnizand, din regiunea Odesa, combustibil si lubrifianti pentru statiile de alimentare ale acesteia.
Interesele lui Porosenko fata de mentinerea regimului de la Tiraspol sunt stimulate si de faptul ca detine actiuni ale uzinei "Electromas", unde, potrivit unor date mediatizate deja in presa, este pusa la punct si producerea ilegala a diferitor sisteme de armament. PRO EUROPA sustine ca prezenta intereselor de afaceri ale lui Porosenko in R. Moldova la determinat sa participe la elaborarea planului privind reglementarea conflictului transnistrean, cunoscut drept Planul Iuscenko.
Proprietatea cea mai cunoscuta in R. Moldova, in posesia careia incearca sa intre Porosenko este centrul comercial "Gemeni". Dosarul "Gemenii" a devenit deja cunoscut in intreaga Europa si se afla, in prezent, la controlul Comisiei Consiliului Europei de monitorizare a R. Moldova. Paralizand programul "Contrabandastop", propus de fostul premier ucrainean Iulia Timosenko, Piotr Porosenko a legalizat contrabanda pe sectorul transnistrean al hotarului moldoucrainean, fapt recunoscut si de reprezentantul Comisiei Europene, Emma Udvin, dar musamalizat la nivel oficial. PRO EUROPA afirma ca Porosenko a reusit sa corupa un grup de functionari care detin inalte posturi in stat.
Intrucat activitatea lui Porosenko prejudiciaza securitatea R. Moldova, Departamentul de Investigatii al Asociatiei transnistrene PRO EUROPA efectueaza o investigatie a gradului de implicare a clanurilor criminale transnationale in R. Moldova. In aceasta caracatita, sustine PRO EUROPA, un rol aparte ii revine secretarului Consiliului Suprem al Securitatii R. Moldova, Ion Morei care, in permanenta, intervine in actiunile organelor de Interne, ale Procuraturii Generale si ale justitiei. Scopul este acapararea fortata si ilegala a SA "Gemenii" de catre clanul criminal transnational "Porosenko". Nu mai este un secret pentru nimeni faptul urmaririi administratorului centrului comercial Ilie Rotaru din partea reprezentantilor organelor care urmeaza sa combata criminalitatea si coruptia. In schimbul acestor activitati, organele respective executa doleantele lui Porosenko, fabricand dosare in cele mai clasice traditii postsovietice. Mai mult decat atat, reprezentantul intereselor de afaceri ale lui Porosenko, V. Ciofu, arestat pentru santaj si estorcare, a fost eliberat, din dosar fiind sustrase ilegal documente si transmise, cui credeti, lui Porosenko.
Despre Morei:
Detinerea de catre Ion Morei a acestui post responsabil pentru procesul de solutionare a conflictului transnistrean provoaca cel putin nedumerire. PRO EUROPA aminteste ca, fiind procuror al or. Balti, Morei ar fi fost implicat in comanda omorului directorului pietei baltene, Gheorghe Grumatchi. In actuala sa functie, de secretar al Consiliului Suprem al Securitatii R. Moldova, executa presiuni asupra organelor de drept, deseori dezinformandul chiar si pe presedintele Voronin, prin denaturarea informatiilor raportate. De asemenea, de pe cand ocupa postul procurorului or. Balti, protejeaza gruparea criminala a fratilor Ceban, suspectati de violuri, estorcare de mita, chiar si omoruri. Morei ia ajutat de mai multe ori sa evite pedeapsa.
Asociatia PRO EUROPA constata ca, astfel de activitati ale lui Ion Morei nu sunt demne de functia pe care o detine, motiv din care ar trebui sasi prezinte neintarziat demisia din functia de secretar al Consiliului Suprem al Securitatii R. Moldova. Boris Asarov, presedintele Asociatiei, precizeaza ca demisia lui Morei ar trebui sa se produca pana vineri, 4 noiembrie, in caz contrar, PRO EUROPA va insista asupra initierii unor cercetari penale. (Adaptat dupa declaratia ONG "Pro Europa").
«Nu am facut nici o taina din intalnirile noastre»
Contactat de Ziarul de Garda, Ion Morei a declarat ca abia acum aude despre aceasta solicitare a Asociatiei PRO EUROPA. Cu referire la acuzatiile ce i se aduc, secretarul Consiliului Suprem al Securitatii R. Moldova afirma ca sunt "niste scorniri provocatoare si ca, fiind ghidat chiar si de simtul elementar al autoapararii, ca orice fiinta vie, afirma ca nu are nici un temei pentru asi prezenta demisia". Morei sustine ca nui cunoaste pe fratii Ciobanu, iar cu Porosenko nu a avut decat intalniri de lucru, pe cand aveau functii omoloage. "Nu ne intalneam in secret si nu am facut nici o taina din intalnirile noastre", sustine Morei.
La Serviciul de presa al Presedintiei, am fost informati ca "despre o eventuala demisie a lui Ion Morei" nu sa discutat la nivel oficial.