La 6 aprilie 2005, Vladimir Voronin a fost reales in functia de presedinte al R. Moldova.
Pentru a aduna cele 75 de voturi necesare acestei alegeri, PCRM sia asumat responsabilitatea in fata PPCD, PSL si PD, promitand reformarea si restructurarea institutiilor fundamentale ale statului. De asemenea, presedintele Voronin sa angajat sa aplice principiul separarii puterilor in stat prin elaborarea unui program de liberalizare, debirocratizare si democratizare a societatii .
Isi respecta sau nu promisiunile V. Voronin? Ce consecinte va avea neglijarea, de catre PCRM, a acestor angajamente si cum ar trebui sa se comporte opozitia?
Igor Botan, analist politic, presedintele Asociatiei pentru Democratia Participativa (ADEPT) :
Pentru realegerea lui V.Voronin, PCRM a mers la un compromis cu o parte din opozitia parlamentara, actiune intreprinsa spre binele democratiei din R. Moldova. Pana acum, din punct de vedere legislativ, au fost satisfacute sapte din cele zece conditii inaintate de PPCD, PD si PSL, a mai ramas sa se ia vreo decizie asupra proiectelor de legi cu privire la Administratia Publica Locala, la reformarea Procuraturii si al Consiliului Coordonator al Audiovizualului. Nu cred ca ar exista motive din care nu sar tine de cuvant. Nu cred ca cineva sar opune votarii acestor proiecte de legi. Ideea e ca, in viitor, aceste legi ar trebui implementate coerent si eficient de catre Guvern. Atunci cand Executivul nu va reusi sa implementeze aceste legi, opozitia va trebui sa raspunda daca beneficiaza cu adevarat in urma compromisurilor.
Valerii Calmatui, deputat PCRM:
In principiu, din cate il cunosc pe dl Voronin, cred ca se va tine de cuvant. Eu nu cunosc cazuri cand dlui sa dat in laturi. In ceea ce priveste opozitia, tine de decizia ei daca vor sa merga impreuna cu noi, daca nu vor, nau decat sa nu o faca. Integrarea R. Moldova in structurile UE este un scop comun si impartim cu opozitia aceleasi responsabilitati, dar sa stiti ca avem divergente vizibile, in special cu PPCD, in ceea ce priveste modalitatile de solutionare a problemelor pe plan intern.
Eu insa va asigur ca chiar daca exista si alte voci in randul colegilor nostri, orice conflict sau oricare alta problema de ordin social si politic, care ar aparea intre timp, va fi rezolvata de noi in baza principiilor democratice, respectand drepturile si libertatile fundamentale ale omului, pentru ca o alta cale de solutionare nu exista.
Igor Munteanu, analist politic:
Nu sunt ghicitor in stele ca sa va raspund la aceste intrebari. Sigur, un om politic in cadrul unei campanii electorale sau in ajunul semnarii unor acorduri interpartidale promite marea si sarea. In caz de esec opozitia no sa ne spuna altceva decat faptul ca le pare rau si ca a gresit atunci cand lea acordat incredere comunistilor.
Vadim Misin, deputat PCRM:
Eu personal nu vad motive reale pentru care noi nu neam indeplini promisiunile facute fata de opozitie, o parte din ele au fost satisfacute deja si vom continua in aceeasi maniera. Nu stiu cum se va comporta opozitia mai apoi, dar daca ei se vor tine de cuvant, asa cum face PCRM, vom trai in liniste si pace. Sa stiti ca totul depinde de faptul daca aceste partide vor incepe sau nu lupta pentru campania electorala din 2007 inainte de termenul prevazut de legislatie, pentru ca alegerile parlamentare pentru ei reprezinta tortul din care fiecare va incerca sa muste o bucata cat mai mare.
Pentru conformitate Dumitru CHITOROAGA