De cateva zile, Teatrul de Opera si Balet din Chisinau a ajuns atractia sutelor de oameni, pasionati de pustiu, piramide egiptene, faraoni si libertate.
"Egiptul e departe de Moldova, e tocmai in partea nordestica a continentului african. Situata pe tarmurile a doua mari, tara noastra a devenit una dintre cele mai vizitate de turisti, inclusiv de foarte multi cetateni ai R. Moldova. Dar tara dvs. este destul de saraca, iar oamenii de aici au destule probleme ca sasi poata permite o calatorie in Egipt. Deseori, turisti din Moldova, ajunsi la Cairo sau in alte locuri din tara noastra, ne intrebau de ce nu exportam suvenire, obiecte de larg consum sau dulciuri exotice in R. Moldova. Asta incercam sa facem prin intermediul acestei expozitii", ne spun organizatorii evenimentului, ajunsi la Chisinau dupa zile in sir de calatorie cu masini de mare tonaj. Mobila, dulciuri, articole vestimentare, suvenire toate au fost incarcate in camioane si aduse, peste mari si tari, la Chisinau.
In partea de nord, Egiptul este scaldat de Marea Mediterana, in partea de est de Marea Rosie. Egiptul se invecineaza la vest cu Libia, la sud cu Sudan si la nordest cu Israel. Intre desert si tarmul muntos al Marii Rosii, intregul teritoriu este strabatut de fluviul Nil.
Organizatorii expozitiei neau recunoscut ca drumul a fost unul destul de anevoios. Pentru a vizita Egiptul, cetatenii R. Moldova au nevoie de un pasaport pentru strainatate, valabil minimum 6 luni, si de o viza turistica. Viza poate fi obtinuta la Consulatul General al Egiptului la Bucuresti. Si egiptenii, pentru a veni in Moldova, au nevoie de mai multe acte oficiale si de viza. Astfel, pentru a ajunge cu articolele prezentate la expozitie, vamile, in special vamile, au fost destul de dificile. Chiar in ziua inaugurarii, vizitatorii reuseau cu greu sa ocoleasca ambalajele din holul teatrului, iar egiptenii, in paralel, isi desfaceau marfurile si isi prezentau exponatele.
Moneda oficiala in Egipt este lira egipteana (LE). Importul si exportul lirei egiptene nu sunt permise. In Egipt poate fi adusa orice valuta liber convertibila. Egiptenii veniti la Chisinau, pentru prima data in cadrul unei expozitii, au cunoscut si leul moldovenesc. Mai greu in primele zile si ceva mai familiar intre timp, or, expozitia este desfasurata pe parcursul a 10 zile, timp in care, la Chisinau, cumparaturile pot fi facute exact ca in bazarurile egiptene, unde preturile sunt libere, iar posibilitatea de a negocia este una aproape ca obligatorie. Comerciantii, foarte amabili, iar uneori chiar nespus de insistenti, isi prezinta marfa, laudando si demonstrand calitatile acesteia. Cat despre dulciuri gustati cat va pofteste inima!
Desi, la Chisinau, marfurile si produsele egiptene sunt prezentate amplu, nimeni, deocamdata, nu poate spune daca unii dintre participantii la eveniment ar dori sasi desfasoare o adevarata afacere in Moldova, pentru ca, venind incoace, ei descopera o tara saraca, poluata de afaceristi vicleni si expusa unor mari riscuri economice. Poate ca fetele, pe care, recunosc chiar ei, egiptenii, le prefera in locul tinerelor de acasa, mult mai incatusate si sobre decat ale noastre, ar putea sai determine sa zaboveasca in Moldova.
Camelia Prodan