Nr. 53 (22 septembrie 2005)

 Politic

Sclavi condusi de corupti
Judecatorii, politistii, vamesii, inspectorii fiscali si cei din achizitiile publice au fost calificati cei mai corupti in Raportul "Functionarea institutiilor democratice in R. Moldova". Continuare 

Lantul slabiciunilor
Continuare 

Voronin, miza opozitiei
La 6 aprilie 2005, Vladimir Voronin a fost reales in functia de presedinte al R. Moldova. Continuare 

Liderul AMN s–a dezis de imunitate
La 16 septembrie, Serafim Urecheanu, presedintele AMN, printr–o adresare deschisa presedintelui Parlamentului si procurorului general al R. Moldova, a renuntat la imunitatea parlamentara. Continuare 

Sclavi condusi de corupti

Judecatorii, politistii, vamesii, inspectorii fiscali si cei din achizitiile publice au fost calificati cei mai corupti in Raportul "Functionarea institutiilor democratice in R. Moldova". Documentul a fost deja facut public de catre oficialii APCE si, dupa 10 ani de monitorizare din partea APCE, Moldova ramane inca una dintre tarile cele mai corupte, cu un nivel inalt de saracie, cetatenii careia suporta limitarea crasa a drepturilor fundamentale, devenind victime ale sclaviei moderne.

In raport se mentioneaza ca Moldova ramane una dintre cele mai afectate de coruptie, "ceea ce nu surprinde daca observam dificultatile economice prin care trece aceasta tara". Mai sunt aratate institutiile cele mai afectate de coruptie: politia, judecatorii, vamesii, inspectoratele fiscale si achizitiile publice sunt actorii–cheie in acest domeniu.

"In societatea moldoveneasca se considera ca este o legatura foarte stransa intre crima organizata (care e dezvoltata la scara larga si are relatii internationale importante) si reprezentanti ai autoritatilor publice care au menirea sa combata aceste fenomene", se spune in documentul CE, mentionandu–se ca traficul de femei si evaziunile fiscale sunt domenii "ocrotite" de catre oficialii care ar trebui sa le combata.

Printre cele mai ingrijoratoare institutii este numit CCCEC–ul "care este abilitat cu puteri considerabile in teorie, dar independenta si transparenta caruia sunt foarte limitate". Potrivit expertilor Consiliului Europei, si MAI, si Procuratura Generala, si CCCEC — activeaza, dedublandu–si functiile intr–un mod ineficient. Cel putin, unele dintre abilitatile oficiului Anti–coruptie al Procuraturii Generale sunt similare cu cele ale CCCEC–ului, se spune in raport.

In document se mai indica asupra conexiunii complexe dintre fenomenul coruptiei si cel al traficului de copii, femei, organe. In raport se spune ca fetite de la 5 ani sunt vandute pentru exploatare sexuala, circa 100.000 de femei si fete din Moldova facand parte din grupul de risc ca potentiale victime ale sclaviei, fenomen care implica vamesi, politisti, si responsabili din institutiile de documentare a populatiei.

"Cauza plecarii tinerilor din Moldova ramane saracia, somajul si lipsa unor perspective reale de viitor", se arata in raport. Accentul este pus si pe unul dintre cele mai oribile tipuri de comert — cu organe umane. "In timp ce autoritatile Moldovei spun ca aceasta problema este politizata si ca ar exista doar doua cazuri fundamentate de comert cu organe, raportorul APCE a discutat cu mai multe victime, tineri intre 18 si 28 de ani".

Prin acest raport, autoritatile R. Moldova sunt solicitate sa revada statutul si conditia independentei judecatorilor, precum si competentele procurorului general, eliminand coruptia din acest sistem.

Totodata, exista multe solicitari de reforme in domeniul drepturilor omului, care ar asigura respectarea libertatii de expresie, revederea legislatiei cu privire la defaimare. Un sir de recomandari vizeaza cresterea economica, care ar asigura un trai decent tuturor cetatenilor R. Moldova

Raportorii CE mai cer sa se garanteze prin legislatie faptul ca membrii Parlamentului sa poata activa fara frica de a–si pierde imunitatea din cauza unor probleme politice, sa se revada legislatia cu privire la partide politice in corespundere cu standardele europene, sa se asigure autonomie puterii locale, in special statutul municipalitatii orasului Chisinau si a finantelor publice locale, organizand noi alegeri in Chisinau in corespundere cu standardele europene dupa esecul celor din 10 si 24 iulie, sa se elucideze cauzele deschiderii unor dosare penale impotriva liderilor opozitiei, conducatori ai autoritatilor locale.

Ieri, unica declaratie politica cu privire la acest raport a fost emisa din partea presedintelui AMN, Serafim Urecheanu, care a declarat ca "monitorizarea R. Moldova, in calitate de tara angajata in asimilarea standardelor Consiliului Europei, este cea mai lunga in istoria forului european. Dar, cat n–ar fi de jenanta aceasta situatie, efectele guvernarii comuniste cer continuarea monitorizarii cu o exigenta sporita". "Suntem de acord cu imperfectiunea procedurilor parlamentare si prezenta presiunilor politice asupra deputatilor in cadrul exercitarii mandatului. Raportorii arata ca legislatia cu privire la partide este departe de standardele europene", a mai afirmat liderul AMN cu referire la Raportul "Functionarea institutiilor democratice in R. Moldova".

Alina Radu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com