Nr. 53 (22 septembrie 2005)

 Politic

Sclavi condusi de corupti
Judecatorii, politistii, vamesii, inspectorii fiscali si cei din achizitiile publice au fost calificati cei mai corupti in Raportul "Functionarea institutiilor democratice in R. Moldova". Continuare 

Lantul slabiciunilor
Continuare 

Voronin, miza opozitiei
La 6 aprilie 2005, Vladimir Voronin a fost reales in functia de presedinte al R. Moldova. Continuare 

Liderul AMN s–a dezis de imunitate
La 16 septembrie, Serafim Urecheanu, presedintele AMN, printr–o adresare deschisa presedintelui Parlamentului si procurorului general al R. Moldova, a renuntat la imunitatea parlamentara. Continuare 

Lantul slabiciunilor

Puterea si justitia

In cadrul Reuniunii ONU a sefilor de stat si de guvern, Vladimir Voronin a sustinut un discurs in cadrul Dialogului prezidential public, organizat de Asociatia Barourilor orasului New York, care este cea mai importanta asociatie profesionala a juristilor din SUA, avand 2 mii de membri. Aspectul juridic al separatismului transnistrean a constituit subiectul central al discursului (de jumatate de ora) al presedintelui Voronin. Nici un cuvant despre controlul total al puterii asupra justitiei.

Tkaci mai bun decat Cealii?

Printr–un decret, presedintele Ucrainei, Victor Iuscenko, a instituit functia de reprezentant special al Ucrainei in problema reglementarii transnistrene. In aceasta functie a fost desemnat ambasadorul cu misiuni speciale din cadrul MAE de la Kiev, Dmitri Tkaci. Documentul a fost adoptat in scopul realizarii initiativelor Ucrainei si acordurilor internationale privind rezolvarea crizei transnistrene. Totodata, reprezentantul plenipotentiar al presedintelui Ucrainei in procesul de reglementare transnistreana, Piotr Cealii, a fost eliberat din functie.

Tacere despre libertatea lui Smirnov

Presedintele Voronin s–a intalnit, pe 21 septembrie, la Kiev cu omologul sau ucrainean, Victor Iuscenko. Intrevederea a fost axata pe ultimele evolutii in procesul de reglementare a diferendului transnistrean. Intalnirea va fi urmata de o noua runda de consultari care se va desfasura la Odesa in zilele de 26–27 septembrie, in cadrul careia SUA si UE ar putea prezenta acorduri oficiale privind participarea la procesul de solutionare a conflictului transnistrean. Nici un cuvant despre libertatea lui Igor Smirnov.

O ziarista&politia rutiera

CEDO a adoptat, la 20 septembrie, o noua sentinta impotriva R. Moldova, intr–un dosar initiat de ziarista Julieta Savitchi, reporter la Agentia "Basa–press". Ziarista a apelat la CEDO dupa ce a fost trasa la raspundere administrativa pentru un articol despre fenomenul coruptiei in Directia politie rutiera. Decizia va fi facuta publica la 11 octombrie. Amintim ca, la 4 octombrie, vor fi facute publice deciziile CEDO in cazurile Sarban si Becciev impotriva R. Moldova.

Genghiz Han vs Voronin

Specialistii rusofili de la Scoala Antropologica a lui Mark Tkaciuk au descoperit orasul lui Gengiz Han in Moldova. Ei sustin ca localitatea subterana dovedeste un inalt grad de civilizatie, cu apeduct, monede pretioase si vase de ceramica deosebite. A fost poporul lui Genghiz Han mai civilizat decat cel al lui Voronin? Daca antroplogii l–ar gasi viu pe marele han, l–ar ruga sa ne mai cotropeasca odata.

Cucerirea cu gazele

Livrarile de gaze catre Moldova vor creste, la fel ca si pentru Georgia, Armenia si Ucraina, se spune intr–o stire remisa de agentia rusa "Rosbusinessconsulting", in care se mai releva ca livrarile pentru Estonia vor fi reduse. Rusia speculeaza din nou cu gazele, ba ni le ia, ba ni le da, ba le scumpeste putin, ba le scumpeste si mai mult. Poporul care a aflat "pi undi iesi gazili" le rabda pe toate.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com