Nr. 53 (22 septembrie 2005)

 Social

Refugiati la CEDO
Antonina Soludico, o pensionara din Chisinau si veterana a celui de–al II–lea razboi mondial, cauta adevarul pe la autoritatile de stat si prin instantele de judecata. Continuare 

Justitia din R. Moldova crede in viata fara de moarte
Cititi si va cruciti! O chisinauianca de 57 de ani isi va recupera cei 6.200 dolari "pierduti" intr–o tranzactie imobiliara timp de... 46 de ani. Continuare 

Refugiati la CEDO

La adunarea generala a Miscarii Refugiatilor Transnistreni a fost decisa adresarea la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO) impotriva R. Moldova si Federatiei Ruse pe motivul neexecutarii Hotararilor Curtii Supreme de Justitie din 20.12.2004 prin care Guvernul R. Moldova se obliga sa asigure refugiatii cu spatiul locativ si a deciziei din 27.05.2005 care viza atribuirea in folosinta acestora a unor loturi de pamant.

In urma conflictului armat din anul 1992, pentru apararea integritatii si independentei teritoriale ale R. Moldova, persoanele participante la conflict au fost nevoite sa se refugieze din localitatile lor de bastina, din raioanele de est ale R. Moldova, in care au locuit si activat pana la acel moment. O parte dintre acestia, fiind colaboratori ai organelor de forta, au fost impusi, in baza unui acord interstatal dintre Federatia Rusa si R. Moldova, sa paraseasca zona de conflict.

In baza Hotararii Guvernului R. Moldova, nr. 172, din 17 martie 1992 "Privind unele masuri urgente intru ajutorarea refugiatilor fortati sa–si paraseasca locurile de trai aflate in teritoriile R. Moldova din stanga Nistrului", ei au fost cazati provizoriu in hotelurile "Doina" si "Zarea", precum si in unele camine din Chisinau.

Mai apoi, in luna octombrie 1993, in baza Hotararii Guvernului R. Moldova, nr.720, din 5 noiembrie 1992, "Cu privire la masurile de ajutorare a cetatenilor si familiilor care au parasit zona conflictului militar", unora le–a fost repartizat spatiu locativ in raioanele Basarabeasca, Cimislia, Rascani, Ungheni etc. Celorlalti le–au fost date in folosinta provizorie garsoniere cu statut de camin, in mun. Chisinau, bd. Mircea cel Batran 5/3. Camerele de aici au suprafata de 12 — 18 m?. Conform Hotararii Guvernului, nr. 658, din 21 octombrie 1993, "Privind asigurarea cu spatiu locativ a cetatenilor fortati sa–si paraseasca locul de trai din raioanele de est ale R. Moldova", statul si–a luat angajamentul de a asigura cu spatiu locativ, in termen de cinci ani, participantii la actiunile militare si cetatenii care au desfasurat o activitate politica activa impotriva separatismului.

La 20 decembrie 2004, Guvernul R. Moldova a aprobat alta Hotarare, nr. 1410, "Cu privire la Planul de actiuni privind asigurarea cu spatiu locativ a persoanelor intern deplasate din raioanele de est ale R. Moldova", in care se obliga, din nou, ca in perioada 2005–2007 sa asigure refugiatii cu spatiu locativ.

"Majoritatea dintre noi suntem participanti la lupte si avem statut de veterani de razboi, am contribuit la apararea independentei si a suveranitatii R. Moldova, am crezut in promisiunile statului si am rabdat atatia ani, insa am ramas numai cu sperantele si promisiunile. Suntem disperati si dezamagiti. Nu mai suntem in stare sa asteptam pana cand statul va binevoi sa–si onoreze obligatiile, pentru ca majoritatea dintre noi avem varsta de 35–70 ani si pana la solutionarea problemei in cauza, am putea sa nu mai fim in viata", spun patimitii.

In prezent, la evidenta Primariei municipiului Chisinau sunt 140 de familii intern deplasate, inclusiv 24 de familii ale colaboratorilor MAI. Majoritatea locuiesc in garsoniere provizorii, in conditii precare, neavand un statut adecvat, oferit de legislatia nationala.

Anastasia NANI, pentru Ziarul de Garda


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com