Nr. 49 (21 iulie 2005)

 Social

Inexistente, colhozurile nedreptatesc taranii
Timp de 15 ani, Anastasia Zaiat din satul Pelenia, raionul Drochia, e in cautarea dreptatii… Continuare 

Fetele din mediul rural sunt cel mai prost informate despre HIV
Tinerii de 10–24 de ani, care constituie 27 la suta din populatia R. Moldova, sunt expusi unor riscuri majore de sanatate Continuare 

Casa de batrani
Ochi plini de lacrimi, privire ingandurata, suflet pustiu, iata cum arata deseori astazi cel (cea) care a avut grija sa ne fie painea calda pe masa, sa fim invatati si sa fim responsabili fata de tot ceea ce ne inconjoara. Continuare 

Fetele din mediul rural sunt cel mai prost informate despre HIV

Tinerii de 10–24 de ani, care constituie 27 la suta din populatia R. Moldova, sunt expusi unor riscuri majore de sanatate si dezvoltare si asta, pentru ca majoritatea cetatenilor se adreseaza la medici doar in caz de urgenta sau atunci cand starea sanatatii lor se agraveaza. Tinerii isi motiveaza neglijenta prin lipsa unui loc de munca si a unor resurse financiare care le–ar permite achitarea tuturor costurilor.

Prevenirea HIV printre tineri devine una dintre prioritatile zilei in R. Moldova. Sanatatea si dezvoltarea tinerilor din Moldova este prejudiciata de oportunitati reduse de educatie, lipsa deprinderilor de viata si accesul redus la servicii prietenoase si adaptate varstei. Cert este faptul ca aceste persoane isi gasesc loc doar prin categoria societatii care e cea mai expusa riscurilor. Aceste concluzii transpar din studiul UNICEF "Sanatatea si dezvoltarea tinerilor", prezentat la Chisinau.

Acest studiu reprezinta prima initiativa de aceasta amploare in R. Moldova si in regiune, ingloband un esantion de 3405 tineri cu varste intre 10–24 de ani. Datele releva ca principalele probleme cu care se confrunta tinerii din Moldova, in opinia lor, sunt saracia, dificultatile de continuare a studiilor, somajul, dificultatile de comunicare cu parintii si semenii lor, violenta, oportunitatile reduse de organizare a timpului liber si deprinderile nocive ce le prejudiciaza sanatatea, lipsa unor centre de comunicare si specialisti in domeniu. Cazuri sunt multe, dar problema cea mai principala este neresponsabilitatea parintilor fata de copii lor.

"In acest studiu se demonstreaza ca riscurile raspandirii rapide a virusului HIV printre tineri sunt foarte mari, deoarece cunostintele acestora in domeniul protectiei si practicile de protectie sunt foarte reduse. In conditiile in care HIV afecteaza in Moldova in special tinerii, iar persoanele de 20–29 de ani reprezinta mai mult de jumatate din numarul total de persoane bolnave de SIDA, actiunile de prevenire, adresate tinerilor, devin o urgenta", a declarat Givanna Barberis, reprezentant UNICEF in Moldova. Interogand tinerii despre transmiterea HIV pe cale sexuala si infectiile care pot surveni, doar 8,3 la suta dintre respondenti au raspuns corect la toate intrebarile chestionarului. Fetele din mediul rural si tinerii din institutiile rezidentiale sunt categoriile de tineri cel mai putin informate despre transmiterea HIV si urmarile acesteia.

Drept rezultat, folosirea metodelor de protectie este foarte limitata.

Astfel, doar ceva mai mult de o treime dintre tinerii care au avut deja relatii sexuale utilizeaza prezervativul la fiecare act sexual, altii, consultand medicul specialist, folosesc ca metoda de protectie contraceptivele. Drept urmare, tinerii se ciocnesc de probleme grave, asociate cu activitatea sexuala — infectii cu transmitere sexuala, sarcini nedorite. Doua treimi dintre tinerii care au raportat diverse probleme de sanatate reproductiva nu au urmat un tratament (corespunzator cerintelor medicale), motivele de neadresare fiind frica si lipsa de confidentialitate din partea personalului medical, cat si neincrederea in ei. Studiul dezminte opiniile frecvente, precum ca informarea tinerilor la tema sexualitatii si a protectiei ar grabi initierea lor in viata sexuala.

Tinerii care au discutat cu parintii lor despre dezvoltarea sexuala si contraceptie au avut prima relatie sexuala, in medie, cu aproximativ un an mai tarziu decat cei care nu au avut aceasta oportunitate.

22,8 la suta dintre tinerii de 10–24 de ani au indicat ca au avut relatii sexuale, varsta medie la primul contact sexual fiind de 16–32 de ani. Totodata, conform rezultatelor studiului, desi ar dori sa fie instiintati despre sanatate si sexualitate de catre parinti si alti adulti informati (medici, psihologi etc.), in lipsa acestor oportunitati, tinerii gasesc cel mai des informatia la aceste teme printre prieteni si in mass–media. Ceea ce nu este o sursa atat de sigura. Doar la jumatate dintre tinerii participanti la sondaj li s–a vorbit despre sexualitate in familiile lor, la trei din zece — despre prevenirea infectiilor cu transmitere sexuala si HIV , insa doar la doi din zece — despre contraceptie.

In studiu se mai mentioneaza ca serviciile de sanatate sunt disponibile in majoritatea localitatilor tarii, dar tinerii nu le solicita din cauza ca nu sunt prietenoase, calitative, accesibile financiar, confidentiale si adaptate varstei sau pe motiv de frica. Chiar daca aproape 80 la suta dintre tinerii chestionati au avut probleme de sanatate pe parcursul ultimului an, doar 37,7 la suta dintre ei s–au adresat medicului cu aceste probleme. In acelasi timp, s–a demonstrat ca doar 3 la suta dintre tineri beneficiaza de servicii psiho–sociale si 3,7 la suta — de servicii de planificare familiala, si doar 17 la suta dintre tineri beneficiaza de serviciile centrelor pentru tineri, pentru ca acestea exista deocamdata in foarte putine localitati. Studiul mai include date privind consumul de substante (alcool, tutun, droguri), violenta, atitudinea fata de propria sanatate s.a. In baza datelor adunate, expertii care au studiat cunostintele, atitudinile si practicile tinerilor din Moldova, au formulat recomandari privind politicile de tineret, accesul lor la informatie si servicii, pregatirea profesionistilor care sa lucreze cu adolescentii, organizarea unor cursuri in cadrul institutiilor s.a. Larisa Lazarescu–Spetetchi, coordonatorul Programului UNICEF, a declarat ca: "Datele studiului au fost deja utilizate la elaborarea cursului scolar, "Deprinderi de viata" si la redactarea Conceptului serviciilor prietenoase a tinerilor, cat si la intocmirea unui program de prevenire a comportamentelor riscante si directionate spre grupurile de tineri vulnerabili si expusi riscurilor." Este foarte important ca toate politicile si strategiile in domeniul tineretului, programelor destinate ameliorarii comportamentului si a gradului de responsabilitate a tinerilor sa fie elaborate in baza datelor reale privind cunostintele si practicile acestora.

Natalia VASILACHE


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com