Nr. 49 (21 iulie 2005)

 Investigatii

Firmele comunistilor, alimentate din bugetul Parlamentului
Pentru reconstructia si reparatia cladirilor aflate in gestiunea Parlamentului sunt cheltuiti, ilegal, milioane de lei din bugetul public. Continuare 

«Legaturi primejdioase» in justitia din Moldova
"Judecatoriile si procesele de judecata s–au transformat in niste comisioane…." acesta este un fragment dintr–o declaratie a presedintelui Vladimir Voronin, facuta cu ceva timp in urma. Continuare 

O afacere de perspectiva sau un ordinar balon de sapun?
Suna telefonul. "Alo, as putea vorbi cu A. Sunt un cunoscut de–al colegei voastre si am o oferta nemaipomenita pentru voi. Am putea sa ne intalnim deseara, sa discutam despre un post care ar putea sa va intereseze?" Continuare 

Firmele comunistilor, alimentate din bugetul Parlamentului

Pentru reconstructia si reparatia cladirilor aflate in gestiunea Parlamentului sunt cheltuiti, ilegal, milioane de lei din bugetul public. Acesti bani ajung in conturile firmelor legate de numele deputatilor comunisti, dar nici unul dintre deputati nu vrea sa faca uz de legislatia cu privire la transparenta, preferand sa contribuie la "cladirea" acestor ilegalitati.

Blocul de pe str. Serghei Lazo, 36, a devenit foarte popular, de cand la parterul acestui imobil a fost croit un apartament de toata frumusetea pentru presedinta de atunci a Parlamentului, Eugenia Ostapciuc. Apoi, recent, alaturi de ea au mai fost croite inca 4 apartamente, constructia carora s–a facut tot din bugetul de stat. Desi pentru reconstructia acestor incaperi au fost cheltuiti peste un milion de lei, o treime dintre care nici nu au fost prevazuti la buget, contabilitatea Directiei pentru deservirea cladirilor Parlamentului nici macar n–a efectuat inregistrarea acestor bunuri imobiliare in evidenta contabila, fapt constatat si in actul Curtii de Conturi din 19 aprilie 2005. In urma acestei revizii financiare asupra Aparatului Parlamentului, pentru deservirea cladirilor cu pricina, inclusiv parterul blocului din str.Lazo, 36, pentru blocul–hotel "B", pentru reparatia fatadei cantinei Parlamentului s–au cheltuit mereu bani din bugetul statului in cel mai neargumentat mod. Desi pentru cheltuieli curente si investitii capitale pentru Aparatul Parlamentului (2003–2004) au fost cheltuite peste 70 milioane de lei, controlul a stabilit ca aceste sume au fost utilizate pentru capitole neplanificate. Or, "au fost efectuate cheltuieli pentru reparatia capitala a unor obiecte neprevazute in planul de finantare. In acelasi timp, la alte obiecte n–au fost executate lucrari de reparatie capitala, incluse in planul de finantare", se spune in actul Curtii de Conturi. In acelasi document se spune ca, la 1 ianuarie 2005, Aparatul Parlamentului avea o datorie de peste un milion de lei, care au fost transferati firmei "Asidcons" in 1997.

Trei firme, acelasi partid si acelasi buget

Pe aceasta cale ne–am apropiat de firmele care "au fericirea" de a efectua reparatii si constructii pentru demnitarii din Legislativ, fiind platite din nesecatul buzunar al contribuabilului moldovean.

Pe lista partenerilor de un deceniu a Parlamentului, atunci cand vine vorba de constructii si reparatii, apar firmele "Transconstructia", "Asidcons" si "Terconvit" cu filialele lor, care isi au originea in cooperarea unor comunisti inraiti cu mutatii de oameni de afaceri.

Se stie ca la capataiul acestor firme a stat vestitul om de afaceri Piotr Sari, asasinat in iulie 2003. Sari era cunoscut pentru relatia sa deosebita cu Vasili Iovv, mai ales dupa cateva publicatii si dezvaluiri efectuate de "Moldavschie Vedomosti" si alte ziare de la Chisinau.

Astfel, presa spune ca firma "Asidcons" nu este altceva decat succesoarea vestitei societati "Transconstructia", deoarece la 20 aprilie 2001 la adunarea actionarilor s–a luat decizia de a–si schimba denumirea, pastrand acelasi numar de inregistrare si acelasi cod fiscal.

Expertii sustin ca unica necesitate de modificare a denumirii ar fi fost faima proasta a unei intreprinderi cu datorii foarte mari fata de buget, de salariati si creditori, din care cauza risca sa devina falimentara.

Pe aceasta cale intreprinderea a scapat de riscul de a fi inchisa sau judecata pentru datorii. "Asidcons" a pastrat nu doar numarul de inregistrare al fostei intreprinderi, ci si lista de clienti de stat, care faceau comenzi. Noua–veche societate a ramas pe aceeasi adresa, str. Vasile Alexandri, 119–a si la acelasi numar de telefon. Site–ul www.stroy.md prezinta de fapt trei intreprinderi pe aceeasi adresa si la acelasi numar de telefon: "Transconstructia", "Asidcons" si "Ternconvit" — toate trei fiind strans legate de numele lui Piotr Sari si al partenerilor lui de afaceri.

Denumire noua, datorii vechi

Se pare ca "Asidcons" a preluat totusi traditia formarii de datorii, deoarece potrivit Actului Curtii de Conturi din 18 iunie 2004, cele mai mari datorii la plata salariilor in municipiul Chisinau o avea firma "Asidcons", cu circa 6 milioane de lei.

Cu toate comportamentele ilegale si cu toate ca "Transconstructia" si "Asidcons" au fost prezente de mai multe ori in rapoarte Curtii de Conturi si chiar in rapoartele internationale, mai ales sub acuzatia ca in 1999 ar fi prejudiciat o intreprindere italiana cu aproape 27 milioane de dolari, lista de intreprinderi de stat si internationale care efectueaza comenzi firmelor acuzate de relatii cu comunistii continua, mai ales in ultimii ani, cand relatia cu comunistii si relatia cu guvernantii inseamna una si aceeasi.

Deci firma datornica "Asidcons" a construit un stadion la Vadul lui Voda pentru care au fost cheltuiti 400 000 de dolari, oferiti de FIFA. Tot datorita acestei firme, Aparatul Parlamentului datoreaza Bugetului de Stat peste un milion de lei, spune Actul Curtii de Conturi din aprilie 2005, referindu–se din nou la constructiile locative ordonate de Parlament.

"Transconstructia" este responsabila si de blocul 23/1 din str.Petru Movila, dar nu numai de acest imobil, ci si de intregul cartier, fapt confirmat chiar zilele trecute de catre Valentin Dragan, viceministru al Transporturilor in chiar plenul Parlamentului: "Cu privire la terenul aflat la intersectia strazilor Petru Movila si Stefan cel Mare, din municipiul Chisinau, va informez ca, in conformitate cu Hotararea Executivului municipiului Chisinau din 8 august 1991, Ministerului Transporturilor si Gospodariei Drumurilor i s–a repartizat un teren cu suprafata de 5,2 ha pentru constructia pe etape a unui cartier locativ in perimetrul strazilor Petru Movila, 31 August, Toma Ciorba si Stefan cel Mare. Prin aceeasi Hotarare a fost stabilit sectorul cu o suprafata de 1,1 ha pentru constructia primei transe.

Prin Hotararea Colegiului Ministerului Transporturilor nr.7 din 8 septembrie 1992, functiile de beneficiari cu dreptul de a semna contracte pentru lucrarile de proiectare, finantarea constructiei din sursele proprii si atragerea surselor externe, cotei–parti, au fost transmise Societatii pe Actiuni "Transconstructia".

«Oi. Eu nu stiu si nimeni nu poate spune»

Din acest moment, si toate problemele privind proprietatea, proiectarea si constructia cartierului tin de S.A. "Transconstructia" si de Executivul municipiului Chisinau. Firma "Transconstructia" este o societate pe actiuni cu capital privat, de aceea problema starii actuale a constructiei cartierului, termenele de finalizare a lucrarilor nu sunt de competenta ministerului" — aceasta este dovada ministeriala ca o singura intreprindere cu mai multe denumiri are drepturi exclusive in privinta constructiilor din banii bugetului public.

Am incercat sa aducem mai multa transparenta asupra acestui parteneriat ale anumitor firme cu bugetul de stat, solicitand de la Constantin Stratan, seful Directiei Administrative a Parlamentului, detalii despre firmele care sunt abilitate sa indeplineasca comenzile "constructive" ale Parlamentului. "Oi. Eu nu stiu si nici nu stiu cine va poate spune, caci nu e nimeni pe loc, multi sunt in concediu, daca voi gasi pe cineva am sa–i spun sa va sune", ne–a spus Stratan, in timp ce unul dintre adjunctii lui, seful Sectiei constructii din cadrul acestei Directii, intr–adevar nu a raspuns zile in sir la telefon.

Desi, in aprilie 2004, grupul parlamentar al PPCD a declarat ca "se vede constrans sa recurga la blocarea sedintelor plenare ale Legislativului ca forma de protest" fata de abuzurile cauzate de Eugenia Ostapciuc, inclusiv si cel de a–si insusi locuinta de 364 mii de lei, tainuind si informatia cu privire la cele 4 apartamente vecine din str. Lazo, 36, nici dna Ostapciuc, nici grupul ei parlamentar pe care il conduce pana azi nu s–au conformat acestei cereri. In acelasi bloc cu doamna legislatoare Ostapciuc sunt situate si cateva intreprinderi. Astfel catalogul "Waro–inform" spune ca in aceasta cladire de stat sunt situate firmele "Vladra com", cafeneaua "Camelot", clubul internet "Tandem", firma "Alfa Laval International", care furnizeaza echipament de vinificatie.Insa nu am putut stabili in ce baza detin sedii acest firme in aceasta cladire.

Alina Radu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com