Nr. 49 (21 iulie 2005)

 Investigatii

Firmele comunistilor, alimentate din bugetul Parlamentului
Pentru reconstructia si reparatia cladirilor aflate in gestiunea Parlamentului sunt cheltuiti, ilegal, milioane de lei din bugetul public. Continuare 

«Legaturi primejdioase» in justitia din Moldova
"Judecatoriile si procesele de judecata s–au transformat in niste comisioane…." acesta este un fragment dintr–o declaratie a presedintelui Vladimir Voronin, facuta cu ceva timp in urma. Continuare 

O afacere de perspectiva sau un ordinar balon de sapun?
Suna telefonul. "Alo, as putea vorbi cu A. Sunt un cunoscut de–al colegei voastre si am o oferta nemaipomenita pentru voi. Am putea sa ne intalnim deseara, sa discutam despre un post care ar putea sa va intereseze?" Continuare 

«Legaturi primejdioase» in justitia din Moldova

"Judecatoriile si procesele de judecata s–au transformat in niste comisioane…" acesta este un fragment dintr–o declaratie a presedintelui Vladimir Voronin, facuta cu ceva timp in urma. Atunci seful statului argumenta, intr–un fel anume, eficienta constituirii la noi a unui Centru pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei.

Cam in aceeasi perioada, cand dezideratul "punerii la duba a functionarilor corupti si pedepsirea coruptiei incuibate in sistemul de stat" devenise emblematic la Presedintie, intervin si modificari ale legislatiei penale (anul 2002), prin care se impune trecerea pe seama MAI a unei categorii de crime grave care, pana atunci, revenisera Procuraturii (violurile, omorurile, rapirile de persoane), astfel intentionandu–se inclusiv si largirea potentialului procurorilor de a exercita urmarirea penala in cat mai multe abuzuri savarsite de inaltii functionari din sistemul de stat.

Urmariti, in continuare cum s–a schimbat starea de lucruri in judecatorii, cum, si cu "cine, si "in schimbul la ce", isi "chibzuiesc" unii (si "aceiasi"!) judecatori deciziile de judecata in pofida demararii, de catre seful statului a unui plan rigid de lupta cu judecatorii care "au transformat instantele de la toate nivelurile in SRL–uri, iar procesele de judecata — in comisioane".

Prin concursul unor functionari MAI si a unor patimasi, am analizat, timp de mai multe saptamani, doua sentinte ale uneia si aceleiasi judecatoare, de la instanta Buiucani, Liuba Pruteanu, verdicte date de ea in diferite dosare penale, ce dezvaluiau crime grave (intr–un caz, este vorba de un viol comis de 10 persoane asupra unei minore de 13 ani; iar in al doilea, infractorilor li se incrimineaza "atac armat la viata a doua tinere"). In ambele cazuri, inculpatii sunt extrem de periculosi, iar unii, avand la activ cate 7–8 antecedente penale. In pofida probelor incombatibile din punct de vedere al jurisprudentei, judecatoarea Liuba Pruteanu decide eliberarea din arest, la 28 iunie 2004, a inculpatului Aurel Cebanu. Motivele eliberarii acestui inculpat, comunicate reporterului Ziarului de Garda de judecatoarea Pruteanu sunt: "Asa a hotarat instanta!" (n.r. adica judecatoarea Pruteanu). In cazul "violului minorei de 13 ani" judecatoarea a reactionat cu cuvintele: "partea vatamata este vinovata, deoarece a provocat tergiversarea examinarii cauzei"; "victima violului nu trebuia sa mearga la examinarea cauzei si in Curtea de Apel, in acest fel a pierdut si acea recompensa baneasca pe care o castigase in urma sentintei mele. Violatorii, intr–adevar, au fost lasati la libertate".

Ex–ofiterul de politie, Valentina Soltoian, afirma ca a ajuns sa urmareasca deliberarile ilegale si abuzive ale judecatoarei Liuba Pruteanu dupa ce acestea au avut reminescente tragice pentru cele doua fiice ale ei, care o urmaresc la tot pasul pana in prezent. Este vorba ca, la 24 septembrie 2001, fiica–sa, impreuna cu o prietena, au fost atacate cu pistolul, bata si cutitul de catre grupul mafiot "Miteai". Ulterior s–a constatat ca atacatorii sunt Aurel Cebanu (a.n. 1974), Vasile Gavrilita (a.n. 1978) si Veaceslav Spanu (a.n. 1979). Precizam ca A. Cebanu este unul dintre cei 13 frati Cebanu, implicati in torturi, escrocherii, sustrageri, santaj, tentative de omor si multe alte crime grave. In prezent, dosarul este examinat de judecatoarea sect. Buiucani, Liuba Pruteanu. Pana a ajunge sa fie predat ei, "angajatii MAI au depus eforturi supraomenesti, dormind prin ambuscade si cheltuind pana si ultimul leu din buzunarul propriu, iar unii procurori, ca Andrei Pantea, care avea in procedura dosarul, pentru ca a instrumentat cu deosebita luare de seama probele in dosar, a fost amenintat cu lichidarea fizica de catre membrii gruparii. Apropo, dosarul a ajuns sa fie instrumentat de un procuror cumsecade doar dupa ce parintii patimitei au mers in audienta la ex–procurorul general, Vasile Rusu si viceprocurorul Alexandru Stoianoglo, solicitand retragerea de urgenta a dosarului de la anchetatorul Sergiu Ivantoc, care, potrivit victimelor, reusise sa distruga mai multe probe si corpuri delicte din dosar. In afara de procurorul Pantea, au fost amenintati si acuzatorii de stat care au incercat sa apere cauza acestui dosar. Amintim aici de procurorul Gheorghe Tipa care ulterior a fost nevoit sa se elibereze din organele Procuraturii, fiind acum plecat la munca in Italia. Actualmente, acuzatorul de stat, Victor Pitel, este atacat de judecatoarea Pruteanu in timpul desfasurarii sedintelor de judecata, aceasta reactie fiind motivata de faptul ca, la 16 mai curent, procurorul a inaintat un nou demers in care solicita schimbarea masurii de reprimare a lui Cebanu, din "obligatiunea de a nu parasi localitatea" in cea de "arest", prezentand si probe concludente cum ar fi savarsirea de catre acest inculpat a unei escrocherii la Ialoveni (dosarul penal nr. 2004440329).

SRL «Inculpat–avocat–judecator»

Cat priveste judecarea cauzei de L. Pruteanu, aflarea grupului de infractori aflati acum la libertate se datoreaza "bunavointei" unui alt grup — de judecatori, care, prin simplitatea cu care au recurs la acest pas, demonstreaza transformarea instantelor de judecata intr–o imensa piata, cat si trainicia relatiei "criminal–avocat–judecator". Or, cum se explica faptul ca, la 22 septembrie, inculpatul Vasile Gavrilita, care inregistreaza 7 antecedente penale, din 1999 fiind dat in cautare de Interpol pentru savarsirea mai multor crime grave, fiind arestat in aprilie 2002, in legatura cu infractiunea savarsita impotriva familiei Soltoian. Expertii spun ca gravitatea crimelor comise, in conditiile unei justitii echidistante, i–ar fi asigurat o pedeapsa cu privatiune de libertate pe viata.

La noi, insa… Desi, la momentul retinerii, Gavrilita a opus rezistenta ranindu–l cu cutitul, in regiunea inimii, pe inspectorul operativ, Ion Balcan, iar anterior tot el fiind executorul tentativei de omor a colaboratorului de politie Vadim Gudi, este eliberat, la 22 septembrie 2004, chiar din sala de sedinta, in urma unei decizii pe o cauza penala anterioara, desi fusese retinut si arestat in dosarul familiei Soltoian. Completul de judecata care a emis hotararea respectiva era compus din Iurie Melinteanu, Vasile Grib si Gheorghe Iovu, de la Curtea de Apel. Anume ei i–au redus lui Gavrilita pedeapsa pana la 1,5 ani (perioada pe care inculpatul deja o absolvise, fiind in arest preventiv pe dosarul nominalizat mai sus). De altfel, in dosar era inclusa informatia potrivit careia Gavrilita fusese arestat in urma comiterii unei grave infractiuni asupra a doua tinere din Chisinau, astfel incat, din punct de vedere legal, acesta nu putea fi eliberat ca fiind cercetat in alt dosar.

Patimasii spun ca acesti judecatori nu ar fi adoptat o astfel de decizie in mod dezinteresat. "Oare cat de tentanta le–a parut suma contra careia l–au eliberat si cati oameni vor mai fi impuscati si aruncati la caini o data cu eliberarea inculpatilor care, pana nu demult, n–au prea avut probleme cu libertatea de a comite crime?", se intreaba victimele. La 25.11.2004, PG a demarat un dosar penal (nr. 2004018887), pentru eliberarea ilicita din sala de judecata a lui Gavrilita. Insa, pana in prezent, nici unul dintre cei trei judecatori de la Curtea de Apel nu au fost audiati in calitate de banuiti, ei continuand sa detina aceleasi functii si pana in prezent. Vizavi de dosarul avizat, si judecatoarea Liuba Pruteanu a avut acelasi stil de a decide si, la 28 iunie 2004, l–a eliberat din arest pe Aurel Cebanu, in lipsa unui temei legal, stiind perfect ca inculpatul nu dispunea de un loc permanent de trai. In aceeasi zi, tatal patimitei, judecator la Botanica, a adresat o plangere presedintelui Colegiului Superior al Magistraturii, Valeria Sterbet, sesizand despre eliberarea ilicita a lui Ceban, de catre Pruteanu, ultima fiind invinuita de "interes personal" si "luare de mita". Valeria Sterbet nu a reactionat, desi legislatia prevede initierea unui amplu control de serviciu privind activitatea judecatoarei Pruteanu.

De mentionat ca Cebanu, fusese retinut anterior pentru un ciclu de crime grave comise in complicitate cu alte patru persoane (sustrageri in proportii deosebit de mari din avutul proprietarului, santaj, fals de documente si huliganism (redactia veche a CP al RM, dosarul nr. 2000420758), tot atunci, toti inculpatii fiind achitati de pedeapsa de judecatorul sect. Botanica, Gh. Balan. In plus, judecatorul Balan dispune si restituirea armelor acestui grup mafiot (model "CZ–75", "Baical — 422", "Erma–Werke"). Peste doua luni de la pronuntarea respectivei hotarari, judecatorul Balan si–a cumparat un apratament (nr. Contractului de cumparare 1112). In rechizitoriul cauzei date, anchetatorul mentioneaza ca Cebanu "are antecedente penale", iar in sentinta semnata de judecatorul Balan este scris ca nu le–ar avea.

In cazul victimei familiei Soltoian, consecintele sunt extrem de primejdioase. Peste doua luni din ziua "intamplarii", patimasa, impreuna cu care fusese maltratata, a fost atacata de un grup de barbati necunoscuti, care au batut–o cu bata, fracturandu–i degetele mainii si craniul. Dupa aceasta i–au transmis "salutari de la Aurel Cebanu". In legatura cu aceasta crima a fost intentat dosarul penal nr. 2001422798. Valentina Soltoian si cele doua fiice ale sale au fost amenintate in repetate randuri de catre autorii crimei, ultima data A. Cebanu i–a spus femeii ca "au comandat–o si i–au pregatit groapa, insa n–au fixat inca data lichidarii sale fizice", la fel fiind amenintate si fiicele ei. In afara de aceasta, dupa eliberarea de sub straja a lui Ceban, acesta continua sa comita crime, pentru una dintre ele a stat si inchis in Izolatorul politiei de la Ialoveni, el fiind sub interdictia neparasirii locului de trai, continua sa–si rezolve interesele mafiote. Astfel, la 21 august 2004, el se deplaseaza pe la frontiera de la Tudorovca, iar la 2 noiembrie 2004 a traversat–o pe cea de la Palanca. Soltoian nu cedeaza in eforturile sale de a scoate la lumina vechile si noile "legaturi primejdioase" dintre justitiari si recidivisti, legaturi care i–au imbolnavit fiicele, deoarece, folosindu–se de libertatea pe care le–au oferit–o pe tava, unuia — judecatoarea Pruteanu, si altuia — completul Melinteanu, Grib si Iovu, acestia ii ameninta incontinuu fiicele. La 2 iulie 2005, Ceban a intrat in ograda acesteia, fiind la volanul automobilului "Mercedes" CBB — 455 si avandu–l ca pasager pe complicele Vasile Gavrilita, care, din februarie curent, fusese dat in cautare repetata de Interpol. Totodata lui A. Cebanu, despre care in argumentarea eliberarii de sub straja se spune ca ar fi bolnav incurabil (invaliditate de gradul II din cauza epilepsiei), in anul 2002, i–a fost retras permisul auto de catre Procuratura. Potrivit investigatiei noastre, acesta, la 23 decembrie 2004, primeste de la Serviciul Inmatriculari Auto un permis nou. In acelasi timp, Gavrilita, care este cautat de Interpol, se "stabileste" in ograda familiei Soltoian, speriindu–i fiicele. "Cea mai mica, fiind adolescenta, nu iese din casa si, in 2005, nu a frecventat scoala timp de 198 de zile, neabsolvind anul de studii. Tot ea, la 19 mai 2005, a cedat stresului, fiind internata la Spitalul de Copii nr. 3, facand distonie neurochirurgicala de tip cardiac. In prezent, cei doi si–ar fi inchiriat un apartament in cartierul in care locuieste si familia Soltoian. La 30 martie curent, patimita Soltoian inainteaza un demers prin care solicita luarea deciziei de repunere in arest a lui Cebanu si asigurarea pazei de corp partilor vatamate. In aceeasi zi, Pruteanu respinge demersul, motivand ca nu exista probe, iar ulterior, chiar in seara de 6 aprilie (ora 18.00) curent, cea de–a doua patimita pe dosarul respectiv a fost impuscata in picioare, in momentul in care se afla vizavi de casa Soltoian. Cazul respectiv a fost inregistrat la Spitalul Salvarii, unde ultima a fost operata. Certificand aceste atentate, Valentina Soltoian a adresat demersuri repetate privitoare la repunerea inculpatului in arest si dispunerea pazei. Toate cererile au fost respinse de instanta, totodata, aceste decizii pot fi atacate doar dupa pronuntarea sentintei. Aceleasi surse mai dezvaluie ca, dupa eliberarea inculpatului Cebanu, s–au produs schimbari si in viata fiicei judecatoarei Pruteanu. Aceasta a plecat la studii in Franta. In acelasi timp, patimita careia i–a fost fracturat craniul, iar dupa eliberarea lui Cebanu si Gavrilita a fost impuscata in picior, se simte tot mai rau…Actualmente, judecatoarea Pruteanu locuieste intr–o casa luxoasa de pe str. Pelivan, 40, tot aici, la intersectia cu V. Lupu, detinand un imens lot de pamant. Vizavi de comportamentul justitiei, patimitii ar mai avea ceva de adaugat despre raporturile periculoase ale justitiei cu avocatii acestor infractori care fac parte din "veriga tare" a organelor de drept. Asadar, potrivit sursei, Vasile Ceclu, avocatul lui Cebanu, este fost procuror si ofiter al MAI, iar Eugen Tetelea, avocatul lui Gavrilita, este si el "de–al casei", tot el aparandu–l pe cel mai mare hot in lege, "Patron".

Solicitata de Ziarul de Garda, vizavi de cele relatate mai sus, judecatoarea Pruteanu a declarat urmatoarele: "Refuz in demersurile de acordare a pazei pentru familia Soltoian, deoarece acestea nu sunt insotite de probe. In privinta eliberarii lui Ceban de sub straja? Eu am reluat examinarea dosarului si l–am eliberat de sub straja. Asa am decis! Inculpatul deja statuse vreo doi ani in arest preventiv. Privitor la activitatea in politie a sotului, Vasile Pruteanu, lucrurile stau intr–o absoluta ordine. Daca mi–au propus inculpatii mita? Daca am sa va zic "nu", totuna n–o sa ma credeti. Intrebati colegii ce fel de persoana sunt eu in sistemul judiciar?!", a spus judecatoarea Pruteanu, pe care am sunat–o la domiciliul de pe str. Pelivan, 40 (vezi in imagine casa judecatoarei). Aceasta a declarat ca, in prezent, se afla in concediu.

Vizavi de absolvirea de sub straja a celor mai periculosi infractori, care ajung sa fie deferiti instantei, figurand in dosare al carui continut este separat in mai multe episoade de crima, sursele noastre prezinta multiple argumente potrivit carora acestea "nu constituie decat o incercare de a face confuza legislatia, de a crea un hatis de clauze contradictorii, astfel incat nimeni sa nu mai poata pricepe nimic". "Nici lacomia nemarginita a unor judecatori nu da o explicatie mai clara decat ceea ca "au nevoie sa–si procure apartamente si case luxoase, sa–si schimbe mobilierul, garderoba, automobilul, or, sa–si trimita odraslele la studii peste hotare", conchid sursele noastre. In afara de cazul familiei Soltoian, eroii acestei investigatii ne–au prezentat inca trei infractiuni grave care, in diferite perioade, au fost musamalizate de instanta de judecata. In unul este vorba de un caz de viol, care s–a intamplat inca in anul 1997 si in care o fetita, de 13 ani, fiind violata de 10 infractori, a fost lasata de judecatori fara nici o recompensa, cel putin materiala. In prima instanta, cazul a fost examinat tot de judecatoarea Liuba Pruteanu care a tergiversat examinarea cazului pana la expirarea termenului limita de tragere la raspundere a violatorilor. Curtea de Apel a casat cazul.

Sa analizam si reactia dezinvolta a judecatoarei Pruteanu, vizavi de cele doua dosare examinate de ea, crime extrem de grave si dificile (cercetate mai mult de 7 ani de zile), iar apoi… clasate. Sa judecam impreuna: seamana sau nu "balanta justitiei cu un "cantar de la piata?!"

Vizavi de continutul acestui material, am solicitat si raspunsul presedintei Curtii Supreme de Justitie si a Colegiului Superior al Magistraturii, de unde ni s–a comunicat ca vom primi un raspuns cat de curand. De asemenea, am adresat un demers si la Procuratura Generala, si la CCCEC si la Ministerul Justitiei. Raspunsurile le vom prezenta in investigatia urmatoare, unde vom prezenta cazuri concrete la aceeasi tema.

P.S. Inainte de inchiderea editiei, surse din cadrul DGCCO ne–au comunicat ca, la 18 iulie curent, a fost retinut Aurel Cebanu (care a fost pus in libertate de judecatoarea Pruteanu) pentru comiterea crimei de la Ialoveni (vezi in randurile de mai sus). La 20 iulie Cebanu a fost arestat.

Aliona Avram


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com