Nr. 44 (16 iunie 2005)

 Politic

Un diplomat rus a iesit din sala Parlamentului
Dupa ce, la revista presei, auzii ca "Vladimir Voronin a dobandit reflexe de sef de stat", am decis sa vad cum arata un om cu astfel de reflexe. Continuare 

MAE al Romaniei va analiza cu maxima deschidere si in regim de urgenta
MAE al Romaniei a salutat "manifestarea de vointa libera, suverana si independenta a Legislativului RM ca exemplificatoare pentru preocuparea tinerei democratii de la Chisinau, pentru un viitor sigur al R. Moldova". Continuare 

Candidatii independenti trasi in teapa
Astazi, 16 iunie, la ora 14.00, Consiliul Electoral al Circumscriptiei mun. Chisinau urmeaza sa decida soarta celor trei candidati independenti. Continuare 

MAE al Romaniei va analiza cu maxima deschidere si in regim de urgenta

Ministerul de Externe al Romaniei a salutat "manifestarea de vointa libera, suverana si independenta a Legislativului R. Moldova ca exemplificatoare pentru preocuparea tinerei democratii de la Chisinau, pentru un viitor sigur al R. Moldova".

Spre deosebire de reactia MAE de la Moscova, care a acuzat R. Moldova de torpilare premeditata a procesului de negocieri si de incercarea de a impune conditii de constrangere regiunii transnistrene, institutia similara de la Bucuresti declara intr–un comunicat ca a luat nota cu interes de documentele adoptate in unanimitate de Parlamentul R. Moldova, in cadrul sedintei speciale din 10 iunie.

Votul din Parlament constituie o expresie elocventa a angajamentului fortelor politice reprezentative si a factorilor de decizie din R. Moldova, de a identifica o solutie durabila si democratica pentru restabilirea integritatii teritoriale a R. Moldova, prin rezolvarea conflictului transnistrean, apreciaza MAE al Romaniei.

Bucurestiul saluta concluziile Legislativului R. Moldova privitoare la necesitatea indeplinirii integrale, de catre toate statele implicate, a angajamentelor asumate in cadrul summit–ului OSCE de la Istanbul (1999), despre demilitarizarea raioanelor de est ale R. Moldova, principiile si conditiile de democratizare a acestei zone, precum si la instituirea unui control transparent si eficient asupra segmentului transnistrean al frontierei de stat moldo–ucrainene.

In acelasi timp, MAE al Romaniei sustine ca va analiza cu maxima deschidere si in regim de urgenta, potrivit intereselor strategice de politica externa ale Romaniei, "Apelul cu privire la principiile si conditiile demilitarizarii zonei transnistrene" si reitereaza disponibilitatea de a conlucra impreuna cu ceilalti participanti mentionati in documentele adoptate de Parlamentul R. Moldova la rezolvarea chestiunii transnistrene.

In contrast cu pozitia Romaniei, reprezentantul oficial al externelor de la Moscova, Aleksandr Yakovenko, a apreciat ca aceleasi documente "trezesc o dezamagire profunda".

Amintim ca, recent, potrivit cotidianului moscovit "Kommersant", Consiliul de Securitate al Rusiei a elaborat un document intitulat "Planul de actiune pentru pastrarea influentei Rusiei in R. Moldova". Potrivit documentului, principalul obiectiv al Rusiei este de a limita tendintele proeuropene ale R. Moldova si de a pastra prezenta trupelor rusesti, inclusiv cele de mentinere a pacii, in Transnistria.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com