Nr. 44 (16 iunie 2005)

 Editorial

Transnistria — joc politic la o singura poarta
"Problema transnistreana" va ramane problema atata timp, cat nu va fi corect abordata. Si argumentele nu trebuiesc cautate nici la Moscova, nici la Kiev, nici la OSCE si nicaieri in alta parte. Continuare 

EMINESCU si Andropov
Zilele trecute câteva buchete de flori cu panglici tricolore si cu inscriptia „Din partea presedintelui R. Moldova” s-au perindat prin Gradina Publica „Stefan cel Mare si Sfânt”. Continuare 

EMINESCU si Andropov

Zilele trecute cateva buchete de flori cu panglici tricolore si cu inscriptia "Din partea presedintelui R. Moldova" s-au perindat prin Gradina Publica "Stefan cel Mare si Sfant". Mai intai, la 6 iunie, - un cos de flori, prezidential, a fost aranjat chiar in centrul Gradinii - la bustul lui Puskin. Apoi, la cateva zile in Piata Marii Adunari Nationale din fata Guvernului Republicii s-a perindat un show cu drapele ale Federatiei Ruse, dedicat zilei independentei statului slav, statul care are arme si armate in Moldova independenta, statul pentru care risipeste comunitatea europeana si internationala bani, ca sa rezolve conflictul transnistrean. Abia dupa asta, ieri, buchete cu flori si panglici tricolore au adus pasii conducatorului Moldovei la bustul lui Mihai Eminescu.

Firele slave au facut noduri destul de stranse pe trupul demnitatii demnitarilor moldoveni. Demnitarii, care priveau din geamurile Casei Guvernului balul independentei Rusiei, nu au privit niciodata din aceleasi geamuri o ceremonie fastuoasa de 1 decembrie, Ziua Independentei Romaniei, in Piata Marii Adunari Nationale. Independenta Romaniei nu poate fi serbata in fata Guvernului, pe locul de unde a fost demolata Mitropolia Basarabiei in anii ocupatiei sovietice. Zilele Romaniei la Chisinau se fac departe de ochii oficiali si de berariile centrale, de obicei, prin biblioteci, librarii, sali de teatru. Zilele Romaniei si ale lui Eminescu sunt sarbatori retrase, caci nu degeaba in ziua in care a murit Eminescu, la statia Nagutskaia din Rusia s-a nascut Iurii Andropov, seful KGB-ului sovietic, nu degeaba in ziua in care autorul poemului "De la Nistru pan' la Tisa" a luat calea vesniciei, la Venetia s-au intalnit Hitler si Mussolini.

Cand mor poetii, cotropitorii ne scriu proza. Si in acest an de ziua lui Eminescu, victimele imbatranite ale deportarilor au batatorit asfaltul din fata Parlamentului si Guvernului, in cautare de reabilitare. Si in acest an blestemele cotropirii si abandonului s-au spus in soapta peste Basarabia, si in acest an Puskin, autorul versurilor "prokliatii gorod Kisiniov", a stat in centru, iar Eminescu - la umbra, intr-o parte. Si in acest an poezia nemuririi lui Eminescu a fost inghitita de dezbateri prozaice despre prezenta armatei ruse pe teritorii anexate Kremlinului, fara voia poporului. Armata a 14-a si Eminescu mai raman fata in fata. Stam de Garda.

Alina Radu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com