Ieri, circa 500 de tarani si agenti economici din satele Dorotcaia, MolovataNoua, Parata, Cosnita, Cocieri, Pohrebea si Corjova au pichetat Ambasada Federatiei Ruse din Chisinau in semn de protest fata de incalcarea drepturilor omului in Transnistria. Ei considera ca Rusia, in calitate de stat garant, este responsabila de faradelegile din partea de est a R. Moldova si poate contribui direct la aplanarea conflictului din raion.
Taranii au mai protestat in fata Ambasadei Ruse si la 26 aprilie a. c., in speranta ca oficialii rusi il vor determina pe Smirnov sa renunte la actiunile de intimidare. Insa, potrivit lui Ion Manole, presedintele Asociatiei "PROMOLEX" autoritatile ruse nu au intreprins nimic, iar regimul separatist de la Tiraspol continua blocarea accesului proprietarilor la terenurile agricole situate dupa traseul TiraspolDubasariRabnita. Din aceasta cauza fermierii iarasi au iesit in strada pentru asi revendica drepturile.
"Separatistii iarasi ne arunca in saracie. Ca sa nu murim de foame vom cersi in strada. Daca dorim sa folosim terenurile noastre, atunci trebuie sa ne conformam unor conditii impuse de Tiraspol. Smirnov a emis un decret, care prevede ca toate pamanturile de dupa traseu sa treaca in gestiunea colhozului transnistrean "Dzerjinski" din satul Larga, iar noi trebuie sa luam pamantul in arenda si sa incheiem un contract cu acest colhoz. Multi sateni nu au inteles "afacerea" lui Smirnov si au semnat contractele. Conditiile lui Smirnov sunt o tampenie! Cum sa le ia daca aceasta este proprietatea noastra?" exclama Andrei Ciornii din Cocieri, mototolind in maini o copie a unui astfel de contract.
Protestatarii purtau pancarde pe care scriau "Nu puneti mana pe ceea ce nu va apartine!", "Opriti batjocura!", "Nu suntem robii nimanui!", "Putin asa se comporta numai ocupantii!" etc.
Grigore Policinschi, presedintele raionului Dubasari a declarat ca acesta este ultimul protest al proprietarilor de pamant. Ultimul cuvant in acest conflict il va spune Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO).
"Pana in prezent autoritatile ruse nu au intreprins nici o masura si nu au raspuns la apelurile noastre. Saptamana aceasta ambasadorul Nokolai Reabov a declarat, intrun ziar de limba rusa, ca acest conflict este "delo cisto economicescoe". Din aceasta cauza, nu vom mai vorbi cu Nikolai Reabov, deoarece el nu se comporta ca un reprezentant al unui stat garant in solutionarea problemei transnistrene. Fermierii si agentii economici au depus deja cereri la CEDO si vom cere ca sa se faca dreptate. Avem motive temeinice de a cere solutionarea conflictului pe cale legala, deoarece, ne sunt incalcate drepturile, iar pierderile estimative ce leau suportat taranii sunt de peste 45 de mln. de lei. Vrem ca principiile democratice sa fie respectate si la noi!", a mai spus Policinschi.
Simion Papuc, din satul Parata, raionul Dubasari de sapte ani are la activ o afacere. El a arendat de la locuitorii satului circa 400 de hectare de pamant, pe care creste culturi cerealiere, fructe, legume etc. El afirma ca din cauza lui Smirnov anul trecut a suportat pierderi de 1,5 mln. lei. In plus, cei circa 100 de angajati risca sa ramana someri, iar el sa nusi respecte obligatiile de sef, deoarece nu are de unde sa le dea salarii pentru munca lucrata. Deja nu mai tine minte numarul plangerilor expediate in adresa autoritatilor locale, organizatiile internationale etc. Insa, totul a fost in van...
"Paharul sa umplut. Am depus o cerere la CEDO pentru ca Smirnov si alte parti implicate in conflict sa fie pedepsiti in conformitate cu legislatia. Sau legat de noi, deoarece suntem bieti tarani si ne considera slabi. Dar noi nu ne vom lasa atat de usor. Este pamantul nostru, munca si hrana noastra. Ne intimideaza ori de cate ori incercam sa trecem cu tehnica dupa traseu. Mai mult, un militian la atentionat pe un angajat de al meu ca daca voi mai trece dupa traseu ma vor aresta. Este o situatie critica", exclama antreprenorul.
Serghei Popa din Cocieri, proprietar a 1254 de ha de pamant, nea povestit ca "garda" lui Smirnov pe langa faptul ca nui permite sa lucreze pamantul ia "arestat" din varii motive tehnica agricola. "In Transnistria nu sunt obisnuiti sa raspunda la plangeri. Poate CEDO ii va pune la respect!", spune fermierul.
Taranii sunt decisi sa depuna cereri impotriva Federatiei Ruse la CEDO pentru violarea art. 1 din Protocolul Aditional la Conventia Europeana pentru Apararea Drepturilor Omului li a Libertatilor Drepturilor Fundamentale. Asociatia PROMOLEX a primit deja peste 650 de astfel de petitii si le va acorda tot sprijinul si suportul juridic in acest proces.
"Locuitorii nu se vor mai injosi in fata Rusiei si nu va mai fi nici o actiune de protest, deoarece autoritatile ruse si partile garante la medierea conflictului nu reactioneaza la apelurile noastre. De aceea vom examina posibilitatea ca anume R. Moldova sa actioneze in judecata Federatia Rusa", a declarat Ion Manole.
Delegatia moldoveneasca in Comisia Unificata de Control sia intrerupt activitatea in cadrul comisiei din cauza nerezolvarii problemei din preajma satului Dorotcaia. Ion Leahu, membru CUC, a declarat presei ca asteapta reactia presedintelui in exercitiu al OSCE la apelul Republicii Moldova in vederea delegarii unor experti in scopul monitorizarii situatiei din zona de securitate.
Ulterior, Ministrul Reintegrarii Vasili Sova a declarat ca sunt cautate noi solutii ale conflictului din Dubasari, inclusiv in cadrul consultarilor cu reprezentantii organizatiilor internationale.
Irina Codrean