Nr. 39 (12 mai 2005)

 Investigatii

Tiraspolul vinde rachete
Trei rachete Alazan cu incarcaturi nucleare urmau sa fie vandute la 9 mai de la Cobasna reprezentantilor unei grupari islamice din Asia. Continuare 

Refugiu din cumplita tara
Procuratura Generala a urmarit–o pe Eugenia Duca si in America, intentandu–i un dosar penal pentru tradare de patrie Continuare 

Cultura "ascultata" la Biroul CC
Anii '70 ai secolului trecut s–au inscris in istoria RSSM drept ani de ascensiune in cultura. Procesul de numire in functie de raspundere a bastinasilor, inceput la sfarsitul anilor '60 Continuare 

Valeriu Pasat va fi judecat
La sfarsitul saptamanii trecute, Procuratura Generala (PG) l–a pus sub invinuire definitiva pe Valeriu Pasat Continuare 

Tiraspolul vinde rachete

 

Trei rachete Alazan cu incarcaturi nucleare urmau sa fie vandute la 9 mai de la Cobasna reprezentantilor unei grupari islamice din Asia. Tranzactia a fost pusa la punct in centrul Chisinaului, la hotelul "Dedeman", unde "vanzatorii" transnistreni au oferit informatii cu privire la conturile in strainatate, tranzactiile financiare prin satelit, transportarea rachetelor prin Ucraina cu acte de "utilaje mecanice". Autoritatile Moldovei nu au luat nici o atitudine.

"Vino singur si fara echipament de interceptare — suntem oameni seriosi.", a auzit in receptor jurnalistul britanic Brian Johnson Thomas, care s–a dat drept reprezentant al unei grupari teroriste islamice din Algeria atunci cand a contactat un reprezentant al ministerului securitatii din Transnistria.

Jurnalistul a venit singur, la locul indicat — pe un pod de la Bender. Peste cateva clipe de el s–a apropiat un BMW negru, cu sticle fumurii, usa s–a deschis si Dmitrii — omul reprezentantului securitatii transnistrene a invitat reporterul in masina. L–a solicitat sa–si descheie haina ca sa se convinga ca nu este dotat cu utilaje de interceptare.

Dmitri, un barbat de 30 de ani, cu parul negru si in sacou de piele, vorbind o engleza perfecta, i–a prezentat jurnalistului preturile si schema afacerii:

"Racheta Alazan va costa 200.000 de dolari! Pretul nu se negociaza." Urmatoarea intalnire cu "teroristul islamic" a fost stabilita peste o saptamana in luxosul hotel "Dedeman Grand" din Chisinau. In acest hotel reporterul a fost sunat din nou de Dmitri, care i–a explicat cum se va face tranzactia. Ziaristul urma sa primeasca un mobil pentru dialoguri confidentiale si sigure, si un numar de cont dintr–o banca din Cipru, pe care urma sa fie transferat un procent din suma afacerii, in suma de 2000 de dolari, dupa care reporterul avea permisiunea sa vada racheta impreuna cu un expert. Dmitri a confirmat ca racheta contine incarcaturi de strontiu si cesiu, si ca inspectia ar putea avea loc pe 2 mai la Rabnita, cand urma sa revina acest reporter.

Revenit in ziua stabilita la Chisinau, la hotelul "Dedeman", jurnalistul a fost vizitat in camera de Dmitri, care spune ca "a intrat ocolind receptia", iar in camera i–a solicitat, in primul rand, reporterului sa–si descheie haina pentru a vedea daca nu are echipament de interceptare. Apoi, Dmitri s–a asezat pe pat si i–a spus ziaristului ca oamenii lui vor sa vanda deja 3 rachete Alazan, la un pret total de 500.000 de dolari, dandu–i reporterului 24 de ore pentru decizie.

Scenariul transportarii si achitarii rachetelor era deja pregatit. Examinarea rachetei urma sa se faca la Ribnita, confirmandu–se ca acestea provin din stocurile armatei ruse de la Cobasna, unde mai sunt 50.000 tone de armament, facand ca acest depozit sa fie cel mai mare in Europa. Acestea urmau sa fie transportate din Transnistria in Ucraina, la un aeroport din Ivano–Frankovsk, in ziua de 9 mai, cand serviciile de la hotare sunt mai putin vigilenti, datorita zilelor de sarbatoare. "Marfa" trebuia insotita de expertul "teroristilor" cu un cec de 100.000 de dolari in buzunar, pe actele de insotire a rachetei urmand sa fie scris "piese si utilaje mecanice". Reporterul urma sa astepte racheta la Ivano–Frankovsk, cu restul banilor. Totodata, prima cota urma sa fie transferata pe un cont special din strainatate direct din Transnistria prin satelit.

La acest moment reporterii britanici s–au retras din afacere, deoarece "nu puteau transfera aceste sume enorme de bani unor traficanti ilegali de arme". Ei au publicat un articol de investigatii la 8 mai in "Sunday Times", solicitand si opinia multor experti in privinta pericolelor pe care le prezinta rachetele Alazan cu incarcaturi radioactive.

Ziarul britanic citeaza si un oficial al Armatei nationale din Moldova, care declara ca: "Transnistria isi face banii vanzand arme, este o gaura neagra, unde nu exista legi si control." Alti experti europeni, solicitati de acest ziar, au declarat ca 50 g de cesiu pot infecta total un oras mic, dezactivarea fiind un proces indelungat si foarte complicat, populatia fiind supusa unui regim de teroare si panica.

Initial, prima sursa, care a comunicat reporterilor despre posibilitatea achizitionarii acestor arme, a fost un oficial ONU, care a aflat despre asta de la un angajat al securitatii transnistrene, contactat mai apoi de "reprezentantul gruparii islamice din Algeria". In acelasi articol Adrian Wilkinson, seful biroului ONU, care monitorizeaza Transnistria a declarat: "Problema cu privire la armele provenite din Transnistria exista cu siguranta." Totodata, Peter Kilfoyle, fost ministru al Apararii, a declarat: "Este problema Rusiei sa faca ceva."

Daniela Margineanu, PR manager de la hotelul "Dedeman" ne–a spus ca nu cunoaste despre aceste tranzactii cu arme care au avut loc in acest hotel. "Nu suntem politisti, oricine s–a cazat cu acte in regula are dreptul la intalniri de afaceri si noi nu putem urmari persoanele respective. Este treaba politiei si, in baza legislatiei, noi oferim in fiecare zi prin fax toate informatiile din pasapoartele persoanelor cazate catre Sectia Adrese si Informatii a Ministerului de Interne", ne–a declarat Margineanu, adaugand ca cetateni cu pasaport transnistrean nu pot sa se cazeze in acest hotel, daca nu detin un pasaport "recunoscut legal".

Nu am putut obtine o opinie a lui Ion Morei, presedintele Consiliului Suprem de Securitate, sau a lui Vasili Sova, ministrul Reintegrarii. In schimb am obtinut cu usurinta un comentariu al OSCE. Claus Neuckirch ne–a remis o scrisoare din care citam "se pare ca autorii niciodata nu au vazut o racheta de acest gen, un focos, sau careva date de pe un aparat Geiger. In acest fel nu este clar daca autorii au fost pe urmele unei reale vanzari sau au fost victime ale unei mistificari.

Pe parcursul deceniului trecut Misiunea OSCE a primit diverse rapoarte, din partea unor persoane private sau din presa, despre prezenta presupusa a rachetelor Alazan cu focoase radioactive, ascunse undeva in regiunea transnistreana. Misiunea OSCE a investigat aceste relatari de mai multe ori, insa nu a putut cu definitivare sa le demonstreze sau sa le contrazica.

Presupunerile despre existenta rachetelor Alazan cu focoase "murdare" sunt printre relatarile din cele mai senzationale despre presupusa producere ilegala si comercializarea armelor in regiunea transnistreana a Republicii Moldova.

In iulie 1999 Federatia Rusa si un numar de state participante ale OSCE au convenit asupra organizarii unei misiuni de observare la principalul depozit de munitii in Cobasna, care ar fi putut sa ofere o transparenta si incredere mai mare. Din pacate aceasta misiune nu a avut loc, din cauza rezistentei din partea autoritatilor transnistrene."

Totodata, cu cateva zile inainte de publicarea acestui articol, delegatia Moldovei la cea de–a saptea Conferinta de Evaluare a Tratatului cu privire la Neproliferarea Armelor Nucleare /NPT/, ce a avut loc la Cartierul General al ONU, a pledat pentru organizarea unei misiuni internationale de evaluare a stocurilor de armament rusesc de la Cobasna. S–a accentuat ca armele si munitiile rusesti stocate in regiunea transnistreana reprezinta o amenintare grava la adresa securitatii tarii si regiunii. In acest context, Federatia Rusa a fost chemata sa–si retraga trupele si munitiile de pe teritoriul Republicii Moldova, in conformitate cu angajamentele asumate la Summit–ul OSCE de la Istanbul din 1999. Si site–ul oficial al rmn a plasat ceva mai inainte un apel catre Rusia si Ucraina pentru organizarea unui monitoring international cu privire la fabricile si granitele transnistrene, pentru a nu mai oferi teren "povestilor cu privire la gaura neagra din Transnistria". Dupa toate aceste declaratii ale partilor, trei rachete Alazan urmau sa fie vandute chiar de 9 mai, Ziua Victoriei.

Alina Radu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com