Nr. 39 (12 mai 2005)

 Politic

Rusia va fi judecata la CEDO
Ieri, circa 500 de tarani si agenti economici din satele Dorotcaia, Molovata–Noua, Parata, Cosnita, Cocieri, Pohrebea si Corjova au pichetat Ambasada Federatiei Ruse din Chisinau in semn de protest fata de incalcarea drepturilor omului in Transnistria. Continuare 

Premiul Homo Homini pentru demnitatea umana a lui Gheorghe Briceag
Acum in varsta de 77 de ani, Gheorghe Briceag, a fost condamnat, in anii '40 ai secolului trecut, de puterea bolsevica la zece ani de GULAG Continuare 

Limba noastra in gura rusificata a lui Voronin
La 60 de ani de la sfarsitul celui de–al doilea razboi mondial, Vladimir Voronin a vorbit la Chisinau in limba rusa sub imnul «Limba Noastra» Continuare 

Limba noastra in gura rusificata a lui Voronin

La 60 de ani de la sfarsitul celui de–al doilea razboi mondial, Vladimir Voronin a vorbit la Chisinau in limba rusa sub imnul "Limba Noastra", in timp ce la Moscova, sub lozincile "Traiasca Stalin" presedintii Europei au denuntat Pactul Ribbentrop–Molotov.

Luni, 9 mai, Memorialul gloriei ostasesti de la Chisinau a gazduit veteranii Armatei Sovietice si pe toti admiratorii lor. Presedintele Voronin, insotit de presedintele Parlamentului si de catre primul ministru, Mitropolitul Chisinaului si al intregii Moldove, la care s–au alaturat reprezentanti ai corpului diplomatic acreditat in Moldova, au spus cuvinte emotionante, au oferit flori si au ridicat in slavi fapta eroilor sovietici. Veteranii Armatei Romane, egali in drepturi, potrivit legislatiei, cu cei ai Armatei Sovietice, nu au fost invitati nicaieri si au stat acasa, inghitind inca o data marea nedreptate si nerecunoastere. Ei au urmarit la televizor in direct spectacolul sfidarii pentru a 60–a oara.

Manifestarea de la 9 mai 2005 a inceput cu sfidarea limbii romane de catre comandantul suprem al Fortelor Armate ale Moldovei, Vladimir Voronin in alocutiunea sa. "Si implinesc sasizaci di ani di la ace luminoasi zi, in cari fiecari dintri noi o dobindit dreptul la viati. Si implinesc sasizaci di ani di la acei mareati zi, cind fortili binelui o invins fortili raului." Dupa acest singur alineat comandantul suprem a trecut la limba rusa, rostind o alocutiune plina de elogii in adresa veteranilor Armatei Sovietice, adresand cuvinte frumoase pentru "nashi soiuzniki — SShA i Velikobritania" care au facut pact cu Uniunea Sovietica in timpul celui de–al doilea razboi mondial. Acest discurs a fost inteles bine de catre vorbitorii de limba rusa, si partial de catre bastinasi, reprezentati de soldatii moldoveni, insotiti de copii si nepoti. Chiar si Ambasadoarea SUA la Chisinau, prezenta la ceremonie, care vorbeste o romana frumoasa si care tine sa isi manifeste cu diferite ocazii politetea in limba bastinasilor, a fost pusa in situatia sa asculte acest discurs in rusa.

Imn romanesc pentru ostasi sovietici

Orchestra prezidentiala a avut si ea de trait confuzii lingvistice, caci dupa ce presedintele Moldovei si–a incheiat cuvantarea pentru veteranii sovietici, instrumentistii au trebuit sa–i aminteasca acestuia ce limba se vorbeste in tara pe care o conduce, interpretand imnul Republicii Moldova "Limba noastra".

"Nu ne–a invitat nimeni nicaieri, nici la Memorial, nici la Presedintie, nu ne–a sunat si nu ne–a onorat nimeni, afara de Primaria Chisinau care ne–a adunat pe toti la 6 mai la o masa de binefacere", ne–a spus Nicolae Abajeru, veteran al Armatei Romane.

Amintim ca in aceeasi zi de 6 mai, la Presedintie a fost organizata o intalnire fastuoasa cu veteranii sovietici, unde le–au fost inmanate medalii jubiliare "in semn de omagiu si profunda recunostinta pentru spiritul de sacrificiu" si cuvinte calde din partea presedintelui. "Oricat de multe ar intreprinde societatea pentru sustinerea morala si financiara a veteranilor, pentru cinstirea memoriei celor cazuti, va fi mult prea putin. In cei 60 de ani, cati s–au scurs din ziua Marii Victorii, ati trecut prin multe alte incercari, ati avut si greutati, si bucurii", a spus Voronin fara sa se refere la veteranii uitati ai Armatei Romane.

Desi a fost la 8 mai la Moscova la un summit CSI, presedintele Voronin nu a acceptat sa stea si pe 9 mai alaturi de Regele Mihai si Traian Basescu care a declarat presei in legatura cu vizita sa la Moscova: "Ne dorim ca interesele noastre si cele ale Republicii Moldova sa fie recunoscute, si sa li se acorde atentie. Aceasta este cheia obtinerii unor excelente relatii economice si politice."

Stalin si «Valeu, mama!»

Voronin, deci, nu a gustat fastul festivitatilor din Federatia Rusa, succesoarea fostei URSS, precum si mitingul organizat in memoria lui Iosif Stalin de catre Ghenadi Ziuganov, liderul partidului comunist rus, la congresele caruia a participat recent Victor Stepaniuc. Deci, Vladimir Voronin a preferat sa vina acasa, la Chisinau, unde sub drapele rosii cu seceri si ciocane a rostit discursul de felicitare in limba lui Stalin si a lui Putin. Dupa ce l–a ascultat pe Voronin, veteranul moldovean Ion Poiana povestea corespondentului TV Moldova 1: "Acolo unde am luptat eu, erau foarte multi moldoveni. Ii auzeam strigand cand se inecau: "Valeu, mama!" Peste 50.000 de moldoveni nu s–au mai intors din acel razboi."

Chiar daca la Moscova s–au intrunit sefi ai peste 60 de state, sarbatoarea gloriei sovietice a fost umbrita de marea rusine a Pactului Ribbentrop–Molotov care a precedat razboiul si a Conferintei de la Ialta din 1945, care au legiferat "inghitirea" multor popoare de catre URSS. Chiar liderii de state prezenti la Moscova au declarat ca Rusia trebuie sa recunoasca greselile istoriei. "Recunosc ca sfarsitul celui de–al doilea razboi mondial a reprezentat pentru Occident pacea, dar in cazul tarilor baltice, acesta a adus ocupatia si represiunea comunista", a afirmat George W. Bush, intr–o conferinta de presa. Si presedintele georgian Mihail Saakasvili a declarat ca acea conferinta de la Ialta, a fost "una dintre cele mai imorale intelegeri din istoria omenirii".

Cancelarul Germaniei a sosit la Moscova, impreuna cu fosti soldati germani, care au stat in prizonieratul sovietic in Ural ani in sir. Iar cotidianul britanic "The Financial Times" a publicat recent o scrisoare deschisa semnata de zeci de personalitati, care spun: "Dupa sase decenii de la infrangerea despotismului fascist in Europa, libertatile civile si politice, statul de drept si institutiile democratice din Rusia sunt extrem de slabe si fragile."

Totodata, presedintele polonez, Alexandr Kwasniewski, aflat la Moscova, le–a spus rusilor: "Sa nu aveti teama de adevar!", evocand pierderea independentei de catre tarile baltice, in anul 1945, declarand ca Pactul Ribbentrop–Molotov a fost "o alianta a doua regimuri totalitare impotriva natiunilor libere".

In sedinta recenta a Adunarii Generale a ONU, ministrul de Externe polonez Adam Rotfeld si–a expus in fata oficialilor ONU dorinta ca Moscova sa condamne Tratatul Ribbentrop–Molotov.

Alina Radu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com