Stefan Uratu, presedintele Comitetului Helsinki, a adresat o scrisoare de protest Ministrului Afacerilor Externe si al Integrarii Europene, solicitand sa ia atitudine fata de gesturile de curtoazie ale Ambasadorului Rusiei la Chisinau fata de liderul separatist Igor Smirnov, in situatia in care cei doi detinuti politici mai sunt in inchisorile transnistrene, iar alti mii de cetateni suporta abuzuri din partea administratiei autoproclamate de la Tiraspol. Prezentam pe scurt, continutul acestei adresari.
"Pe siteul agentiei de presa "Olvia-Press" (www.olvia.idknet.com) pagina oficiala a autoritatilor autoproclamate de la Tiraspol, a fost plasata o informatie din care rezulta ca ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Federatiei Ruse, Nicolai Reabov, a adresat un mesaj de felicitare liderului separatist de la Tiraspol in legatura cu aniversarea a 60 de ani de la incheierea celui deal doilea razboi mondial.
Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din R. Moldova isi exprima profunda ingrijorare in legatura cu modul in care ambasadorul Reabov sa adresat lui Igor Smirnov, atribuindui calitatea de "presedinte al rmn".
Mentionam ca, atunci cand CEDO si Comitetul de Ministri al Consiliului Europei solicitau autoritatilor Federatiei Ruse, inclusiv Ambasadei Federatiei Ruse la Chisinau, ca Rusia sa execute Hotararea Inaltei Curti europene, privind eliberarea celor doi detinuti politici, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov Popa, si sa exercite presiuni asupra liderilor separatisti pentru aceasta, Federatia Rusa a refuzat sa faca acest lucru si a negat orice implicare, influenta sau legatura cu regimul separatist. In fapt, insa, prin modul in care ambasadorul Reabov sa adresat lui Igor Smirnov se dovedeste contrariul, si anume ca Federatia Rusa se implica direct in treburile interne ale Republicii Moldova si ca sustine in mod deschis si oficial regimul separatist.
Autoritatile Federatiei Ruse recurg la acte de curtoazie repetata, alimentand si incurajand haosul si faradelegile pe teritoriul R. Moldova, violand in asa fel prevederile art. 55 al Conventiei de la Viena din 24 aprilie 1963 cu privire la relatiile consulare, precum si art. 5 din Tratatul de prietenie si cooperare intre R. Moldova si Federatia Rusa, din 19.12.2001, care prevede abtinerea partilor de la orice actiuni care ar conduce la prejudicierea celeilalte parti contractante, a suveranitatii, independentei si integritatii ei teritoriale."