Nr. 39 (12 mai 2005)

 Politic

Rusia va fi judecata la CEDO
Ieri, circa 500 de tarani si agenti economici din satele Dorotcaia, Molovata–Noua, Parata, Cosnita, Cocieri, Pohrebea si Corjova au pichetat Ambasada Federatiei Ruse din Chisinau in semn de protest fata de incalcarea drepturilor omului in Transnistria. Continuare 

Premiul Homo Homini pentru demnitatea umana a lui Gheorghe Briceag
Acum in varsta de 77 de ani, Gheorghe Briceag, a fost condamnat, in anii '40 ai secolului trecut, de puterea bolsevica la zece ani de GULAG Continuare 

Limba noastra in gura rusificata a lui Voronin
La 60 de ani de la sfarsitul celui de–al doilea razboi mondial, Vladimir Voronin a vorbit la Chisinau in limba rusa sub imnul «Limba Noastra» Continuare 

Premiul Homo Homini pentru demnitatea umana a lui Gheorghe Briceag

Gheorghe Briceag, cunoscut aparator al drepturilor omului in R. Moldova si presedinte al Filialei Balti a Comitetului Helsinki pentru Apararea Drepturilor Omului, considera ca presa a jucat un rol decisiv in stoparea procesului de reinstalare a monumentului lui Vladimir Lenin in municipiul Balti.

Agentia Monitor Media aminteste ca autoritatile locale, dominate de fortele politice de stanga, au intentionat, in vara anului trecut, sa reinstaleze simbolul liderului bolsevicilor rusi in centrul urbei, insa reprezentanti ai societatii civile locale s–au opus prin proteste vehemente, iar Gheorghe Briceag, fost detinut al GULAG–ului sovietic, care a initiat protestele, a amenintat autoritatile locale ca se va autoincendia, daca se va recurge la reinstalarea monumentului.

"Chiar daca imi dadeam foc, monumentul ar fi fost adus in centrul orasului. Acest lucru insa nu s–a intamplat, pentru ca un sir de institutii mass–media au mediatizat pe larg evenimentele respective", a declarat intr–o conferinta de presa Gheorghe Briceag, specificand ca presa a reusit sa atentioneze atat opinia publica din Moldova, cat si cea internationala despre pericolele reinstalarii ilegale a monumentului lui Lenin in Balti. In context, Briceag a declarat ca acolo unde presa nu tace, este loc si pentru respectarea drepturilor omului.

De mentionat ca Gheorghe Briceag a intrat recent (27 aprilie 2005) in posesia Premiului Homo Homini ("Premiul pentru Demnitate Umana") pentru anul 2004, oferit de Fundatia People in Need. Ceremonia de inmanare a premiului s–a produs in cadrul Festivalului de film documentar "One World Human Rights" ("Drepturile Omului in Lume"), care s–a desfasurat la Praga intre 27 aprilie si 5 mai sub egida ex–presedintelui ceh Vaclav Havel si autoritatilor Republicii Cehe. Gheorghe Briceag este unicul reprezentant al R. Moldova, care s–a invrednicit de acest premiu si al saptelea din lume. Premiul Homo Homini i–a fost acordat pentru contributia la protectia drepturilor omului in R. Moldova si pentru opunerea sa procesului de reinstalare a simbolurilor si ideologiei sovietice. La Praga, Gheorghe Briceag a fost si unul dintre cei cinci membri ai juriului la editia a saptea a Festivalului "One World Human Rights", manifestare care face parte dintr–o retea de 200 de festivaluri video/audio din Europa.

In noiembrie trecut, doi jurnalisti cehi au realizat un film documentar despre protestele din Balti legate de intentia autoritatilor de a instala in centrul orasului monumentul lui Lenin. Filmul a fost realizat de televiziunea ceha si difuzat de acest post TV. Unul dintre principalii protagonisti ai filmului este Gheorghe Briceag.

Acum in varsta de 77 de ani, Gheorghe Briceag, a fost condamnat, in anii '40 ai secolului trecut, de puterea bolsevica la zece ani de GULAG si mai apoi la sapte ani de exil pentru ca a organizat unul dintre primele grupuri de rezistenta antisovietica din Basarabia.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com