Mai bine de o luna Ana Doban, o batranica de 60 de ani din satul Parata, raionul Dubasari, nu poate sa semene fasole si bob pe cei zece ari de pamant arabil aflati dupa traseul TiraspolDubasariRibnita, fiind impiedicata de militienii si securistii lui Igor Smirnov. Batrana, de fapt, ca si majoritatea taranilor din aceasta regiune, risca sa moara de foame...
Ana Doban locuieste de una singura, iar cu pensia mizera abia leaga tei de curmei. O mai salveaza recolta de boboase de pe cei zece ari. In primavara asta femeia nu a aruncat nici o samanta in pamant, deoarece "justitiarii" lui Smirnov ii blocheaza accesul pe deal. "Iam rugat omeneste sa ma lase sa dau cu sapa, insa ei tipa la mine: "Posla domoi staruha!" Ias lua la bataie, dar ma tem ca mor ucide...", mi se plange batrana.
Marti, rabdarea Anei Doban si altor circa 400 de locuitori ai satelor Parata, Dorotcaia, Cocieri, Pogreba, Cosnita, Corjova si MolovataNoua a crapat. Oamenii au "inundat" Ambasada Federatiei Ruse la Chisinau, revendicandusi drepturile.
Grigore Policinschi, presedintele raionului Dubasari, a mentionat ca vinovat de situatia din aceste localitati este numai Federatia Rusa. Potrivit lui, actiunile de intimidare a taranilor este un act de santaj politic, economic si social. "Oamenii isi pierd locurile de munca si fug peste hotare. Scopul regimului lui Smirnov este de a ne impune sa trecem sub jurisdictia Tiraspolului. Autoritatile de la Moscova nu stiu ce se intampla aici, fiind dusi in eroare de reprezentantii Ambasadei Ruse din Chisinau... Noi nu vrem altceva decat pamanturile noastre. Prin aceste actiuni se incalca drepturile fundamentale ale omului. Am sesizat organismele nationale si internationale, dar nu a venit nimeni sa vada ce se intampla cu adevarat in aceste sate. Noi nu vrem razboi, nu vrem sa ne implicam in politica, ci doar pamanturile noastre!", a declarat presedintele raionului Dubasari.
La randul lui, Mihai Griga, primarul de Cocieri, a spus ca multi locuitori din localitatea pe care o reprezinta inca din toamna nu au putut sasi stranga roada de pe deal, suportand pierderi enorme. "Am crezut ca pana in primavara situatia se va schimba, insa nu a fost sa fie. Anul curent nu a fost prelucrat nici un hectar de pamant. Speram ca Rusia isi va schimba pozitia si nu ne va mai incalca drepturile", a mai spus primarul de Cocieri.
Protestatarii iau adresat ambasadorului rus Nicolae Reabov o declaratie, prin care ii cer "sa stopeze intimidarea taranilor din raionul Dubasari". Grigore Policinschi a discutat si a transmis revendicarile protestatarilor printre gratiile portii misiunii diplomatice lui Alexandru Babenco, secretarul III al ambasadorului. Peste jumatate de ora, Babenco sa intors, anuntand multimea ca "scrisoarea a fost transmisa domnului ambasador si nu ofera alte comentarii".
Alexandru Postica, director executiv al organizatiei obstesti "PromoLex", a declarat pentru Ziarul de Garda ca locuitorilor din stanga Nistrului le sunt incalcate drepturile la proprietate. "Avand in vedere ca legea a fost incalcata de autoritati neconstitutionale, aceste persoane nu au dreptul la un recurs efectiv. Actualmente, intreprindem unele masuri, insa solutionarea problemei tine de competenta Rusiei. Cea mai buna solutie este adresarea masiva cu sesizari la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului. Au fost deja depuse cateva cereri si asteptam reactia Curtii", a declarat Postica.
In cazul in care situatia in jurul raionului Dubasari nu va fi detensionata, "PromoLex" intentioneaza sa desfasoare de la 11 mai, in fata Ambasadei Federatiei Ruse, proteste nonstop. Fermierii vor picheta misiunea diplomatica "cu ajutorul tehnicii agricole din dotare (tractoare, combine, semanatori etc.) pana la retragerea definitiva a posturilor vamale si de militie, instalate ilegal de catre regimul secesionist de la Tiraspol pe traseul TiraspolDubasariRabnita".
Irina CODREAN