Nr. 38 (28 aprilie 2005)

 Politic

Tarlev pus la indoiala

Un expert occidental se declara sceptic fata de «ortodoxia liberala a Guvernului Tarlev»  Continuare 

Romania intre binecuvantare si sentinta
Nopti albe in fata televizorului. Comentarii, mesaje, dezbateri… Se pare ca nimic nou nu poate sa se intample pana in seara din ajunul aparitiei acestui numar de ziar. Continuare 

Vin Femeile
Femeile trebuie sa se comporte ca barbatii pentru a reusi in politica? Continuare 

Taranii de pe Nistru striga la Putin
Mai bine de o luna Ana Doban, o batranica de 60 de ani din satul Parata, raionul Dubasari, nu poate sa semene fasole si bob pe cei zece ari de pamant arabil aflati dupa traseul Tiraspol–Dubasari–Ribnita, fiind impiedicata de militienii si securistii lui Igor Smirnov. Continuare 

Vin Femeile

MOTTO: In statele guvernate de femei, cetatenii nu sufera de foame.

Sub egida Institutului Republican International (IRI) si cu sustinerea Agentiei SUA pentru Dezvoltare Internationala la Chisinau s–a desfasurat un Atelier pe tema promovarii femeilor in politica si protejarii intereselor lor. Reprezentante ale diferitor partide politice, parlamentare si extraparlamentare, au abordat experientele si realizarile politice ale femeilor in recenta campanie parlamentara din Moldova, precum si in campaniile prezidentiale din Ucraina si Romania.

Potrivit expertilor, de obicei, implicarea femeilor in activitatea politica intampina trei bariere importante: lipsa de disponibilitate a insesi femeii, lipsa deciziei partidelor de a le nominaliza si lipsa voturilor alegatorilor care le–ar fi acordate in mod preferential.

Daca e sa credem statisticilor, in urmatorul deceniu in R. Moldova, numarul femeilor parlamentare ar putea fi egal cu cel al barbatilor. Asta pentru ca, de la 1994 incoace, se inregistreaza o crestere constanta a numarului femeilor alese in Parlament pe listele diferitor formatiuni politice. In 1994 in Legislativ, proportia femeilor constituia 4,8 la suta. In 1998 — 8,9 la suta, in 2001 — 15,9 la suta, iar in 2005, in urma recentelor alegeri parlamentare, in Legislativ au fost alese 21 de femei.

E mult sau putin? Exista sau nu in R. Moldova deficienta de activism politic al femeilor? Predomina sau nu democratia interna in partidele politice si care este impactul acesteia asupra deciziilor de nominalizare a femeilor in functii publice? Care sunt criteriile de selectare a femeilor pentru listele electorale? Aceste si alte intrebari au fost abordate in contextul lectiilor invatate in cadrul si in urma campaniei electorale 2005.

Cea mai importanta, pentru Ziarul de Garda, pare intrebarea:

FEMEILE TREBUIE SA SE COMPORTE CA BARBATII PENTRU A REUSI IN POLITICA?

Opiniile femeilor:

Dr. Ala Mandacanu, sef al Catedrei Comunicare Publica, ULIM:

Nu cred ca femeile ar trebui sa intre in politica la fel ca si barbatii. E un model gresit, pentru ca, oricum, ca ei, nu vom fi niciodata. In politica trebuie sa vii cu punctul tau de vedere, fiind o persoana impartiala. Femeile, ajunse in politica, ar trebui sa–si pastreze individualitatea, in cazul in care nu doresc sa fie, pur si simplu, "folosite", iar apoi abandonate, de barbati. Criza de lideri din societatea noastra s–a produs si din cauza ca barbatii accepta cu mult greu sa–si cedeze locurile, atunci cand sunt depasiti de timp si de situatie. Asa cum evolueaza lucrurile, insa, s–ar putea ca, intr–o buna zi, sa constate ca au scapat momentul, pentru ca prezenta si ponderea femeilor va deveni una semnificativa. Mai e un aspect: nu putem vorbi despre democratie atata timp, cat cele 52 la suta din societate, reprezentate de femei, sunt atat de greu acceptate la guvernare. Chiar daca Legea privind partidele (art.9, al.6) prevede ca "partidele respecta principiile egalitatii intre barbati si femei in organele decizionale de la toate nivelurile", la noi se mai intampla sa aiba succes, in exclusivitate, femeile agreate de presedintii de partid.

Loreta Handrabura, PSDM:

Chiar daca si la noi se aud tot mai frecvent voci care sustin ca femeile ar trebui acceptate in organele decizionale, respectandu–se principiul "zebrei", situatia ramane inca departe de a fi una adecvata acestui criteriu. De fapt, cred ca ar trebui sa ne detasam de acest principiu care, indirect, trateaza femeia ca pe un fel de povara in viata publica de la noi. De ce ar trebui sa acceptam aceasta delimitare? In abordarea temei ar fi sa pornim de la o simpla intrebare, poate incomoda pentru unele doamne: cate femei bine pregatite de a se lansa in politica avem astazi? Cat priveste selectarea acestora, ca si in cazul barbatilor, ar trebui sa fie respectat criteriul meritocratiei.

Ecaterina Mardarovici, AMN:

Femeia in politica, la fel ca si in alte domenii, ar trebui sa se reprezinte pe sine. Gresesc acele femei care incearca sa se implice in politica dupa regulile de joc ale barbatilor. In orice conditii, femeia care incearca sa se implice in politica ar trebui sa respecte principiile moralitatii, poate chiar mai mult decat in alte domenii ale vietii.

Opiniile barbatilor

Anatol Onceanu, deputat AMN:

Femeile ar trebui sa vina in viata publica pe aceleasi cai ca si barbatii, utilizand insa si farmecul, si abilitatile deosebite pe care le detin. Reprezentativitatea ar trebui sa fie, cel putin, la nivelul egalitatii genurilor. Sa ne amintim de exemplul tarilor nordice, unde nivelul de viata al populatiei este foarte inalt. Nimeni nu pune la indoiala faptul ca acest succes este, in primul rand, meritul femeilor. La noi, facand abstractie de proportii, ar trebui sustinute femeile care merita, care ar face fata lucrurilor mai mult chiar decat barbatii. Aceste femei trebuie promovate, daca dorim schimbari calitative in viata societatii.

Mihail Camerzan, deputat PCRM:

In toata lumea, in politica, sunt femei care au carisma si pregatirea necesara. Si in fractiunea noastra sunt multe femei. Nu cred ca, in politica, femeile ar trebui sa intre intr–un mod mai special decat barbatii. Si ele, ca si barbatii, trebuie sa aiba o buna pregatire profesionala si experienta de viata.

Valeriu Guma, deputat PDM:

In principiu, caile de ascensiune in politica nu ar trebui sa difere. Aceeasi cale, insa, o poti parcurge cu diverse metode. Specific in problema respectiva e ca femeile sunt si raman femei... Desi, in ultimul timp, diferenta dintre barbati si femei devine tot mai neinsemnata. Cat ma priveste, regret aceasta uniformizare si nu pot urmari cu indiferenta fenomenul in cauza.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com