Nr. 38 (28 aprilie 2005)

 Politic

Tarlev pus la indoiala

Un expert occidental se declara sceptic fata de «ortodoxia liberala a Guvernului Tarlev»  Continuare 

Romania intre binecuvantare si sentinta
Nopti albe in fata televizorului. Comentarii, mesaje, dezbateri… Se pare ca nimic nou nu poate sa se intample pana in seara din ajunul aparitiei acestui numar de ziar. Continuare 

Vin Femeile
Femeile trebuie sa se comporte ca barbatii pentru a reusi in politica? Continuare 

Taranii de pe Nistru striga la Putin
Mai bine de o luna Ana Doban, o batranica de 60 de ani din satul Parata, raionul Dubasari, nu poate sa semene fasole si bob pe cei zece ari de pamant arabil aflati dupa traseul Tiraspol–Dubasari–Ribnita, fiind impiedicata de militienii si securistii lui Igor Smirnov. Continuare 

Tarlev pus la indoiala

Un expert occidental se declara sceptic fata de "ortodoxia liberala a Guvernului Tarlev"

Expertul de la Economist Intelligence Unit, Stuart Hansel, s–a aratat sceptic fata de sperantele Guvernului de la Chisinau de a semna un acord de stabilizare si asociere cu Uniunea Europeana, dupa finalizarea Planului individual de Actiuni R. Moldova – UE.

Hansel a declarat intr–un interviu pentru Europa Libera ca Moldova va trebui sa lucreze din greu pentru obtinerea unui regim de comert liber sau a unui regim facilitat de vize pentru UE. "Lucrurile nu sunt deloc clare, nu cred ca in Moldova exista vointa politica pentru a realiza sarcinile dificile stipulate in Planul de Actiuni. Exista o mare probabilitate ca Moldova nu va respecta o parte din angajamente si, respectiv, nu va ajunge acolo unde si–a propus sa fie peste trei ani", a apreciat analistul britanic.

Potrivit lui, acest lucru va oferi tarilor membre ale UE, care sunt reticente fata de extinderea facilitatilor pentru tari ca Moldova sau Ucraina, "o scuza pentru a ezita mai mult inainte de a lua o decizie".

Pe de alta parte, expertul de la Economist Intelligence Unit si–a exprimat ingrijorarea pentru faptul ca noul Cabinet de la Chisinau nu va indreptati asteptarile comunitatii europene, data fiind "mostenirea mixta a primului Guvern Tarlev". Hansel a opinat ca fostul guvern nu a dat dovada de angajamente serioase pentru privatizarea si liberalizarea economica. "Totusi, noul Guvern are un sprijin mai puternic in Parlament, e mai angajat in favoarea integrarii europene si presedintele Voronin este acum mai hotarat in acest sens, ceea ce va fi de folos in activitatea Cabinetului Tarlev–2 ", a declarat Hansel.

Analistul britanic considera ca pentru Moldova este vital sa–si sporeasca credibilitatea pe arena internationala. Potrivit lui Hansel, pana acum a existat o prapastie intre declaratiile oficialitatilor si vointa lor reala de a realiza anumite lucruri, atat in plan politic, cat si economic, ceea ce a frustrat capitalele europene. "Partenerii occidentali asteapta consecventa din partea Chisinaului, astfel incat, daca semneaza un angajament, acesta sa fie si realizat intr–o maniera rapida si transparenta", a estimat Stuart Hansel, expert de la Economist Intelligence Unit.

Programul Guvernului Tarlev–2 anunta drept prioritati:

modernizarea economiei, realizarea Planului de Actiuni R. Moldova – UE, reintregirea tarii si integrarea in UE. Pe termen mediu, Guvernul si–a asumat sarcina sa realizeze SCERS, Programul de Dezvoltare Durabila si un Program de debirocratizare si liberalizare economica.

Guvernul are sefi de Birouri si Agentii

Serviciile, Birourile si Agentiile nou create in urma reorganizarii Departamentelor, sunt conduse de:

Serviciul Vamal — Nicolae Valcu;

Serviciul Graniceri — Igor Colenov;

Serviciul Standardizare si Metrologie — Sergiu Baban;

Biroul National Migratiune — Olga Poalelungi;

Biroul National de Statistica — Vitalie Valcov;

Biroul Relatii Interetnice — Olga Goncearova;

Agentia Agroindustriala "Moldova–Vin" — Valeriu Mironescu;

Agentia pentru Silvicultura "Moldsilva" — Anatolie Popusoi;

Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei — Valentin Mejinschi;

Camera de Licentiere — Zinaida Chistruga;

Agentia pentru Dezvoltare Regionala — Vitalie Vrabie;

Agentia Rezerve Materiale, Achizitii Publice si Ajutoare Umanitare — Ion Turcanu;

Agentia Relatii Funciare si Cadastru — Alexandru Banicov.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com