|
La inceputul anilor '90 sau soptit primele cuvinte despre existenta unei alte categorii de veterani, veteranii Armatei Romane mult mai nedreptatiti decat alti veterani. In primul rand, majoritatea ofiterilor Armatei Romane au fost deportati imediat in Siberia sub acuzatia ca au luptat contra Uniunii Sovietice, iar dupa ce au revenit, nu au avut dreptul la studii, la munca, la protectie sociala, la adevar, la istorie, la limba romana si la vizite la fratii sau tatii lor romani ramasi cu voia istoriei peste Prut.
Intrun deceniu de independenta a Republicii Moldova veteranii Armatei Romane au reusit doar sa isi spuna pasul, dar ei nu au fost auziti de oficiali de stat si nu au fost reabilitati completamente. Chiar daca a fost adoptata o hotarare prin care sunt echivalati veteranii de pe ambele "baricade", favoritii actualei puteri raman veteranii sovietici. La 9 mai 2001 proaspatul presedinte al Republicii Moldova a promulgat Legea cu privire la veterani, care "stabileste statutul juridic al veteranilor cetateni ai Republicii Moldova, reglementeaza drepturile si garantiile economice si sociale ale acestora, in scopul crearii conditiilor pentru un trai decent". Aceasta lege contine de multe ori notiunea de URSS si Armata Sovietica vizavi de diferite indemnizatii si o singura data notiunea de Armata Romana, in Art.7. al.2b in contextul "militarii care au participat la cel deal doilea razboi mondial in cadrul armatei romane si sunt cetateni ai Republicii Moldova", sunt inclusi in categoria veterani de razboi, categoria din care fac parte participantii la lupte "pentru apararea fostei URSS", precum si angajati ai fortelor armate, ai organelor de interne, ai "organelor securitatii de stat ale fostei URSS" care in timp de razboi au ocupat functii de raspundere, persoane care au participat la actiuni de lupta pe teritoriul altor state ca militari sau angajati civili ai Armatei Sovietice, persoane decorate cu ordine si medalii sovietice cum ar fi "pentru victorie asupra Germaniei" sau "pentru victorie asupra Japoniei", ordine si medalii pentru munca plina de abnegatie in anii razboiului, dar nu "pe teritoriile temporar ocupate ale fostei URSS". In aceasta categorie au fost inclusi si "fostii detinuti ai lagarelor de concentrare create de Germania fascista", fara sa se faca vreo referinta la situatia detinutilor exploatati in minele siberiene ale fostei URSS.
Deci, toate categoriile de veterani ai Armatei Sovietice, precum si rudele acestora beneficiaza de alocatii lunare de stat, compensatii pentru servicii comunale si procurarea de carbune, bilete de tratament gratuit la sanatorii, funeralii gratuite pentru eroii Uniunii Sovietice si detinatorii ordinelor "Slava", alte facilitati pentru detinatorii vii ai distinctiilor sovietice. "Si ostasii Armatei Romane au avut distinctii, dar pe parcursul unei jumatati de secol acestea leau daunat mai mult posesorilor, astfel incat majoritatea distinctiilor au fost distruse, ascunse sau uitate", nea spus Vadim Pirogan. Acum, in preajma zilei de 9 mai 2005, circa 14.500 de veterani sau soldati ai Armatei Sovietice, alaturi de alte sute de mii de veterani din CSI, vor primi medalia "60 let Pobedi", care nu este conferita veteranilor Armatei Romane. "Ei nu pot primi aceasta medalie, pentru ce au luptat ei?", ni sa spus la Departamentul administrativmilitar. Aceasta medalie CSIsta va fi inmanata in cadrul unei intruniri oficiale la Presedintia Republicii Moldova, unde nu vor fi invitati veteranii Armatei Romane.
Veteranii sovietici mai beneficiaza si de calatorii gratuite in tot spatiul CSI, cu trenul, autocarul sau chiar avionul. "Am scris zeci de scrisori la Caile Ferate sa ne ofere si noua macar o calatorie gratis pana la Ungheni, caci de la Iasi fiecare veteran al Armatei Romane are dreptul sa circule gratuit cu trenul in orice colt al Romaniei, dar autoritatile Cailor Ferate neau refuzat", nea mai spus Vadim Pirogan de la Asociatia Victimelor Regimului Sovietic si a Veteranilor Armatei Romane. "Veteranii acestei armate iam descoperit cu mult greu, am stabilit o relatie cu Ministerul Apararii din Romania, care ne ofera date si le confirma pe cele pe care le prezentam. Dar uneori dureaza ani de zile pana cand completam dosarele si veteranii raman tot mai putini. Acum ei au peste 80 de ani si numarul lor scade cu mai mult de jumatate in fiecare an. De aceea trebuie mereu sa verificam cine a decedat si cine a mai ramas", ni sa spus la Centrul militar Chisinau.
Alina Radu