Nr. 36 (14 aprilie 2005)

 Politic

Tarlev renascut
La 8 aprilie, presedintele, proaspat inaugurat, si–a argumentat, in Parlament, optiunea sa in favoarea premierului Tarlev. Continuare 

Stepaniuc si–a abandonat copiii
Comsomolistii de la Ialoveni dezvaluie cum s–a folosit de ei tovarasul lor, Victor Stepaniuc Continuare 

Finul isi felicita nasul la 50 de ani
Liderul PPCD si vicepresedintele Parlamentului, Iurie Rosca, a actionat in judecata "JURNALUL de Chisinau" Continuare 

«Fiecare cuvant — un imperativ, un angajament?»
S–ar putea sa aiba dreptate cei carora le trezeste anumite suspiciuni politizarea excesiva a functiei de sef al statului, apartenenta Presedintelui la un partid politic concret... Continuare 

Stepaniuc si–a abandonat copiii

Duminica, 10 aprilie, la Ialoveni, bastina deputatului comunist si a prim–secretarului comitetului raional de partid, Victor Stepaniuc, urma sa aiba loc Plenara Uniunii Tineretului Comsomolist, organizatie care numara peste 100 de comsomolisti la Ialoveni si care este condusa de o studenta de 18 ani, numele careia este Natalia Popa.

La Plenara, urma sa fie discutat planul ideologic al partidului si alte chestiuni interne ale muncii de partid. Reporterul Ziarului de Garda, venit sa asiste la adunare, nu a avut acces in sala. Dar nici Plenara nu a mai avut loc, deoarece sedinta provizorie s–a axat mai mult pe "tradarea" comsomolistei Irina Guja (secretarul III al organizatiei), astfel fiind interpretat gestul acestei domnisoare, care venise la adunarea lor insotita de o ziarista.

De la Comitetul Central al Partidului Comunistilor, de la Chisinau, intr–o zi atat de insorita cum a fost duminica trecuta, nu venisera nimeni, chiar daca la Plenara fusesera invitati vreo trei. Dintre cei maturi, era prezent doar secretarul II al Comitetului raional de partid, Alexei Ursu. La adunarea de dinaintea Plenarei, care ar fi trebuit sa aiba loc, s–au discutat urmatoarele: in primul rand, secretarul III al organizatiei, Irina Guja (o buna studenta la ULIM) a trebuit sa dea explicatii in public, la solicitarea fruntasei Natalia Popa, cum a ajuns impreuna cu o ziarista la Plenara, avertizand–o ca, din aceasta cauza, risca sa fie exclusa din organizatie. Presedinta organizatiei i–a solicitat apoi si "explicatii in scris!". In afara de aceasta, secretarii organizatiei au dat dare de seama privitor la rezultatele muncii de partid in perioada februarie–martie: unii au spus ca au lipit afise electorale, altii ca au avut grija ca acestea sa nu fie dezlipite... De la secretara Irina Guja se cerea cu insistenta sa spuna intai si intai "ce relatie are cu reporterul Ziarului de Garda?!". Sedinta a durat mai mult de doua ore. In final, prim–secretarul Natalia Popa a repartizat tuturor "planul de lucru ideologic", sarcinile fiind puse, formal, la vot de "membrii biroului permanent". Principalele responsabilitati ale secretarilor organizatiei sunt urmatoarele:

1. "...fiecare sa adune in satul sau cativa copii si sa le spuna in ce an s–a nascut Lenin";

2. "integrarea europeana in satele Horesti, Rezeni si in alte sate din raionul Ialoveni".

Alte reguli, pe care presedinta organizatiei le aminteste de fiecare data, sunt ca cei mai mari comsomolisti sa–i duca pe octombrei la muzeu si la teatru etc.

In perioada campaniei electorale, Natalia Popa le–a dat la toti comsomolistii cate un fular rosu pe care erau imprimate simbolul Partidului Comunist si cateva stelute, obligandu–i sa–l poarte si la universitate. "Ea si la discoteca si–l lega", povestesc unii comsomolisti care nu sunt intru totul de acord cu principialitatea sefei lor. Colegii spun ca presedinta organizatiei, Natalia Popa, le suna acasa si de sarbatori, si–i cheama la adunari. In satul ei, Rezeni, sunt cei mai multi activisti — vreo 50 de comsomolisti si vreo 100 de pioneri.

Multi dintre comsomolistii de la Ialoveni, cu care am discutat, sunt studenti care tind sa–si formeze o gandire moderna si sa–si poata exprima liber vointa. Ei spun ca nu sunt de acord cu ideile "primitive, inguste si prostesti", impuse in cadrul organizatiei de catre prim–secretara lor, "tovarasa" Popa. Totodata, un student a recunoscut, sub acoperirea anonimatului, ca a devenit membru sarguincios al organizatiei de comsomolisti, in semn de recunostinta fata de Partidul Comunist care, in 2003, i–a asigurat inmatricularea in sectia bugetara a ULIM–ului. Anual, cate unul–doi, dintre cei mai constiinciosi comsomolisti din republica, sunt inmatriculati gratuit in cadrul acestei universitati. In 2003, 5 comsomolisti din Ialoveni au fost inscrisi la ULIM potrivit unei cereri de recomandare, adresate rectorului acestei institutii, Andrei Galben, de ex–liderul fractiunii comuniste, Victor Stepaniuc. Deputatul, insa, nu si–a respectat pana la urma promisiunea, potrivit careia urma sa sprijine scutirea studentilor de taxa pentru studii. Astfel, studentii au ramas codasi, fiind tinuti pana in prezent in anul intai. Ei continua sa vina la cursuri de rand cu colegii lor din anul superior, dar nu sunt admisi la sesiune, in borderouri, in dreptul numelor lor, fiind scris cuvantul "stopat". Studentii spun ca la universitate li s–a explicat ca problema s–ar rezolva daca dl Stepaniuc si–ar actualiza semnatura, deoarece, in 2003, in demersul sau catre dl Galben, dl Stepaniuc solicitase inmatricularea lor fara taxe, fara a specifica durata pentru care semnase cererea. La ultima intalnire a sa cu comsomolistii de la Ialoveni, in perioada electorala, Victor Stepaniuc le–a promis studentilor ca il va suna pe dl rector de la ULIM si le va rezolva problema. Daca ar fi, sa le fie "debaricadata" trecerea in anul urmator de studii, acesti studenti vor trebui sa dea, mai intai, vreo 20 de examene, acumulate in calitate de restante. "Un singur profesor de la ULIM ne–a admis la examen lui, ceilalti nu au fost de acord..." "Media mea la invatatura era de 7,3 si nicidecum mai mica", mi–a declarat unul dintre studenti, Sergiu Condrea, prezent la adunarea de duminica. "Cand a avut nevoie de noi, partidul ne–a gasit, acum insa "tovarasul" Stepaniuc a uitat, intr–adevar, de noi. Dumnealui nu mai raspunde la telefonul mobil...", spun ei.

La ultima intalnire a "tovarasului" Stepaniuc (comsomolistii afirma ca el nu reactioneaza cand vreunul dintre ei, din greseala, i se adreseaza cu formula "domnul") cu comsomolistii, care a avut loc, la 10 februarie, in plina campanie electorala, la sediul comitetului raional de partid de la Ialoveni, a fost prezent si reporterul Ziarului de Garda. Am fost martora cum de la acea adunare, dl Stepaniuc a plecat cu lista scrisa a studentilor "partidului" carora le–au fost blocate studiile, promitandu–le public ca le va rezolva problema. Deocamdata, toate promisiunile facute de deputati in perioada electorala nu doar ca nu au fost respectate, dar au si fost incalcate grosolan. Totodata, la Presedintie, se discuta delegarea deputatului, Victor Stepaniuc, in calitate de Ambasador in Ucraina. In atare situatie, comsomolisti din toata republica, abandonati de Stepaniuc si ramasi ai nimanui, uniti–va!

Aliona AVRAM


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com