Nr. 36 (14 aprilie 2005)

 Investigatii

Fabrica de pasapoarte
Interdictiile justitiei de a parasi R. Moldova sunt solutionate la DTI contra unor sume de 1500 si 1800 USD Continuare 

Combaterea coruptiei readuce fenomenul «vrag naroda»
Luni, la Ministerul Muncii domnea panica. Nimeni nu vroia sa vorbeasca cu jurnalistii, toti se eschivau de la comentarii Continuare 

In cautarea obrazului pierdut
Alerta cu pierderea obrazului, declansata de Constantin Tanase a sensibilizat multa lume. Oameni intrigati au pornit in cautarea obrazului si a adevarului pierdut. Continuare 

Caminele Chisinaului sunt casele tinerilor actori
Potrivit oamenilor de cultura, prezenti la congresul UNITEM, ei sunt si azi saraci si dezbinati, la fel cum erau si acum patru ani. Continuare 

Fabrica de pasapoarte

Interdictiile justitiei de a parasi R. Moldova sunt solutionate la DTI contra unor sume de 1500 si 1800 USD

Ziarul de Garda detine copiile a doua pasapoarte, eliberate in 2005 de Directia Generala de Documentare a Populatiei din cadrul Departamentului Tehnologii Informationale(DTI), unor persoane, cazierul juridic al carora detine urmatoarele date: anchetat penal din luna decembrie 2004; eliberat din detentie cu conditia neparasirii locului de trai pana la expirarea termenului sentintei (anul 2008). I

Cele doua persoane, prima, anchetata penal si cea de a doua — eliberata din inchisoare cu obligatia de a nu parasi R. Moldova, nu sunt in drept sa–si perfecteze pasapoarte pentru strainatate. Despre aceste cazuri, redactia a aflat intamplator, in timpul unor discutii private cu detinatorii actelor eliberate ilegal. In prezent, copiile pasapoartelor nou–noute, cat si probele care confirma interdictia perfectarii acestora — copia ordonantei de intentare a dosarului penal si copia sentintei de condamnare, precum si sentinta modificata, sunt pastrate intr–un loc sigur. Pasapoartele ilegale au fost perfectate in schimbul unor sume de 1800 si 1500 de dolari.

Posesorii pasapoartelor, carora, din motive clare, le vom pastra anonimatul, afirma ca si–au ridicat documentele de la sediul DTI peste 6 luni din ziua in care au achitat sumele de bani. Documentele au fost acordate in mod ordinar, doar ca la intrebarea mentiuni speciale din chestionar, persoanele date erau avizate pozitiv de politie.

Persoanele vizate afirma ca, initial, au solicitat perfectarea pasaportului albastru, la o sectie raionala. Acolo, din cauza interdictiilor, cererea le–a fost respinsa. Acestia mai pastreaza scrisoarea oficiala prin care le este explicat refuzul. Intrebati cum de au fost de acord sa achite sume atat de mari pentru niste pasapoarte, acestia au declarat ca doresc sa–si realizeze cat mai rapid intentia de a pleca "la negru" in spatiul Schengen. Amintim ca "operatiunea vize false" este de doua ori mai costisitoare, deoarece, in prezent, cei care ofera angajatilor Ambasadelor straine sume de 2800–3000 de Euro, direct in mana sau prin intermediul firmelor turistice, nu ajung in conditii de legalitate in Europa.

Cele doua pasapoarte eliberate de DTI, dar mai ales costul lor, nu sunt niste exceptii, afirma surse versate in acest subiect. Am semnalat "cazul pasapoartelor" la Directia Pasapoarte a DTI, fara a divulga numele posesorilor. Seful Directiei, Valeriu Patrasko, nu a confirmat, dar nici nu a exclus posibilitatea unor astfel de tranzactii. Demnitarul a solicitat sa–i prezentam pasapoartele. "Daca numarul pasapoartelor si data eliberarii au fost fixate in registru, putem afla foarte simplu cine este autorul masinatiei", ne–a explicat Patrasko. El ne–a asigurat ca colaboreaza "strans" cu MAI in scopul verificarii statutului persoanelor care solicita documentare.

«Unii cred ca noi aici ne jucam cu pasapoartele…»

In situatia data, conchidem noi, s–ar putea ca problema pasapoartelor ilegale sa fi fost rezolvata cu ajutorul politiei, care le–ar fi "curatat" celor doi cazierele. Ne–am interesat, de la dl Patrasko, in ce regim activeaza directia sa, incercand sa stabilim cat de accesibil este acest business pentru specialistii DTI? Cine este acreditat sa–si puna semnatura de eliberare a pasaportului? Cine le primeste de la depozit? Si daca specialistii Directiei pasapoarte se implica direct in verificarea cazierelor juridice sau se multumesc cu informatia oferita de politie? Valeriu Patrasko ne–a explicat ca procedura de documentare este una secreta.

Patrasko a afirmat ca in cadrul DTI au existat persoane suspectate. "Acestea au fost chemate la sefi, confidential, si rugate sa plece…" Precizam ca, potrivit legislatiei in vigoare, in cazul unor abuzuri de serviciu intr–o institutie publica, raspunde penal faptasul, si, disciplinar, persoana cu functie de raspundere. Daca in cadrul anchetei penale se confirma ca autoritatea a stiut si a contribuit la comiterea abuzului, aceasta poate fi calificata drept complice a infractiunii.

"In cazul unor litigii civile, in special, privind tranzactiile financiare, creditorii ne solicitau, prin interpelari, sa nu perfectam pasapoarte debitorilor. Incercand sa satisfacem cererile unora, eram actionati in judecata de altii, care pretindeau ca le incalcam drepturile si libertatile constitutionale", explica dl Patrasko.

Ultima filiera de migratie ilegala, suspectata de confectionarea, detinerea, vanzarea si folosirea documentelor oficiale, a stampilelor si sigiliilor false, retinuta recent de colaboratorii DGCCO, confirma ca businessul pasapoartelor ilegale este unul deosebit de raspandit si bine pus la punct. Capul filierei, de la domiciliul careia au fost ridicate teancuri de pasapoarte, este o femeie de 70 de ani, care, se presupune, colabora cu o prietena si cu fiul ei. Seful Directiei de Combatere a Traficului de Fiinte Umane, Ion Bejan, afirma ca documentele erau completate pe numele cetatenilor care urmau sa plece peste hotare. Legalitatea actelor urmeaza a fi stabilita la DTI. De mentionat ca, anterior, in "atelierele" unor traficanti au fost descoperite si pasapoarte originale, necompletate. Valeriu Patrasko sustine ca pasapoartele albastre sunt importate din Germania. Din depozitele departamentului ar putea ajunge pe mainile traficantilor doar in cazul in care ar fi sustrase. Dar cine, oare, in afara de angajatii acestei structuri, poate patrunde in depozitele respective, in situatia in care, pana in prezent, DTI nu a semnalat nici o spargere?

P.S. Una dintre persoanele care si–a cumparat pasaportul, contra 1500 de dolari, ar fi, poate, de acord, la insistentele noastre, sa–si publice datele pasaportului. Pentru aceasta, cel mai important acum este sa plece din Moldova(!!!) la munca peste hotare, pentru a aduna banii care au fost imprumutati pentru "cumpararea" pasaportului. In cazul in care i s–ar asigura un program de protectie a martorilor si un contract legal de munca peste hotare, acesta ar putea demonstra probele si ar pleca ulterior. Asta, accentuam, doar dupa expirarea interdictiei aplicate de justitie.

Sanda Alexei


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com