Nr. 36 (14 aprilie 2005)

Proteste pentru Andrei si Tudor

"Sunt aproape 13 ani de cand detinutii politici Andrei Ivantoc si Tudor Petrov–Popa, membri ai Grupului Ilascu, mai zac in inchisorile smirnoviste. Sufletul lor a fost pus la incercare in cel mai crancen mod, au fost batuti, schingiuiti, tinuti in custi de fier, judecati ilegal, li s–au rupt tricolorurile si nu li s–a dat hrana si apa, li s–au interzis intrevederile cu familia, dar ei nu au renuntat nici pentru o zi la credinta lor ca Republica Moldova trebuie sa fie integra si libera" — se spune intr–un apel lansat de Eudochia Ivantoc si Raisa Popa, adresat comunitatii in preajma pichetarilor care vor avea loc la 19 aprilie, ora 11.00 in fata Ambasadei Rusiei la Chisinau.

Protestele urmeaza sa sensibilizeze opinia publica asupra faptului ca Rusia nu a indeplinit inca Hotararea CEDO din iulie 2004, cu privire la eliberarea detinutilor.

"Umilinta prizonierilor de razboi continua asa cum continua tacerea Rusiei. Tacerea noastra, a membrilor familiilor, a rudelor, a prietenilor, a combatantilor, a camarazilor si compatriotilor celor doi prizonieri, poate insemna tradare. Stim ca este foarte grea supravietuirea azi in Republica Moldova, stim ca fiecare lupta in parte cu saracia, bolile, nedreptatile si uitarea. Dar fiecare, care are o ora libera, fiecare care vrea sa respire aerul luptei pentru libertate, fiecare care vrea sa transmita un mesaj pentru Andrei si Tudor, poata sa o faca marti, 19 aprilie. Veniti sa fim iarasi impreuna pentru adevar, libertate si integritatea Moldovei, ca atunci, in 1992, cand Andrei si Tudor au fost trimisi la razboi si de unde nu se mai pot intoarce" — se mai spune in apelul semnat de Eudochia si Raisa.

Actiunea de protest este organizata de un grup de participanti la razboiul din Transnistria, la care urmeaza sa se alature toti cetatenii care doresc eliberarea lui Tudor si Andrei. Andrei Covrig ne–a declarat ca si Consiliul Municipal a acceptat organizarea acestei pichetari, aproband cererea combatantilor. "Pasivitatea autoritatilor Moldovei si Rusiei fata de neindeplinirea Hotararii CEDO cu privire la eliberarea celor doi prizonieri de razboi nu mai poate fi tolerata! E rusinoasa aceasta indiferenta, atunci cand patriotii, care s–au opus interventiei straine si separatismului, de treisprezece ani stau inchisi in temnitile smirnoviste si sunt dati uitarii, iar de jertfirea veteranilor razboiului din 1991–1992 profita politicieni cu un obraz pierdut.

E de datoria autoritatilor statale, oamenilor politici, societatii civile, cetatenilor de buna–credinta din tara si strainatate ca aceasta importanta hotarare sa fie indeplinita" — se spune intr–un apel lansat de Andrei Covrig.

Andrei si Tudor – La un pas de libertate

Amintim ca problema transnistreana este pe agenda celor mai inalte foruri europene, de situatia detinutilor politici de la Tiraspol fiind preocupati in prezent inalti oficiali ai UE, OSCE, CE.

Saptamana trecuta problema neexecutarii Hotararii CEDO cu privire la membrii Grupului Ilascu a fost discutata in cadrul sedintei oficiale a Comitetului de Ministri al CE. Desi se astepta sa fie pronuntata o rezolutie in acest caz, dupa mai multe ore de dezbateri ministrii au amanat votarea rezolutiei pentru data de 20 aprilie. Sedinta a avut un caracter inchis, iar la Biroul de Presa al Consiliului Europei ni s–a spus ca discutiile ministrilor nu sunt facute public, decat sub forma unei rezolutii care va fi publicata in ziua adoptarii. Ilie Ilascu nu a fost admis la aceste dezbateri, dar a incercat sa afle mai multe de la reprezentantul Romaniei in cadrul Comitetului de Ministri. Romania, prin legea rotatiei, a prezidat aceasta sedinta, de aceea toti au sperat ca mult asteptata decizie va fi in sfarsit pronuntata si Rusia va trebui sa raspunda pentru taraganarea executarii acestei decizii. Ilie Ilascu ne–a spus ca a fost foarte afectat de aceasta noua amanare. "Eliberarea camarazilor mei ramane chestiunea nr.1 nu doar pentru mine si familiile detinutilor, ea ar trebui sa ramana pe locul intai pentru autoritatile Moldovei, Romaniei, Consiliului Europei si UE, caci o data ce toate aceste foruri admit ca o tara poate sa nu respecte o decizie a CEDO si sa tina prizonieri politici in detentie, asta poate motiva multe alte tari sa–si bata joc de drepturile omului, de hotararile oficiale, incurajand enclavele si separatismul sustinut politic din alte tari", ne–a spus senatorul roman.

Zilele acestea la Chisinau s–a aflat reprezentantul UE in Moldova, care a acordat o atentie deosebita situatiei din Transnistria din moment ce hotarul Uniunii Europene va ajunge in curand pe Prut. Si seful Comitetului de Ministri al CE, Adam Daniel Rotfeld a intreprins cu o saptamana in urma o vizita la Chisinau, avand pe agenda problema detinutilor politici. Rotfeld a mers si la Tiraspol, solicitand o intrevedere cu detinutii politici Andrei Ivantoc si Tudor Popa, insa autoritatile de la Tiraspol au declarat ca Igor Smirnov e la Moscova si in lipsa acestuia problema nu poate fi tratata.

Alina Radu


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com