MOTTO: "Cand e prea multa putere, tot nu e asa bine!" (V. Voronin, 12 aprilie 2005)
Veseli, dezinvolti, lejeri, prietenosi, zambitori, Vladimir Voronin si Lorena Bogza sau prezentat marti la emisiunea "In profunzime". Dupa ce, in ultimele saptamani, PRO TV acceptase interventiile telefonice ale telespectatorilor, pe parcursul acestor emisiuni, iata ca, in cazul presedintelui Voronin, proaspata traditie nu a mai fost respectata, astfel presedintele fiind vaduvit de dialogul cu cetatenii. Ce lar fi putut intreba telespectatorii si care intrebari leau parut de temut realizatorilor acestei emisiuni? Si daca presedintele nu triseaza, daca spune adevarul, daca este sincer in fata poporului sau, daca nu are ce ascunde, de ce ar trebui crutat de intrebari?
Se pare ca Voronin are suficiente motive de a nu intra "in direct" cu telespectatorii. Iata de ce. Chiar din primele minute ale emisiunii, presedintele a incercat sa induca in eroare cetateanul mai putin initiat. El a spus ca poporul ia acordat "vot de incredere pentru doua mandate, consecutiv". Ar fi, deci, sa intelegem ca, cei cativa deputati care iau asigurat victoria la alegerile din 4 aprilie inseamna, in viziunea presedintelui, poporul acestui stat. Aceasta declaratie, inghitita fara replica de prezentatoare, ar fi cunoscut, inevitabil, replica intransigenta a telespectatorului care, insa, in cazul Voronin, nu a mai avut acces la telefonul din studio.
Despre greseli? "Mai, mai ci erau sa fie facute", a spus Voronin subliniind ca a reusit sa evite semnarea Memorandumului Kozak. "Neo ferit Dumnezeu!", a spus Voronin, in cadrul acestui eveniment despre care, apropo, a amintit de doua ori pe parcursul aceleiasi emisiuni. O data, in contextul greselilor "nefacute", iar a doua oara, in contextul colaborarii sale cu Iurie Rosca. Potrivit lui Voronin, anume in acele zile de proteste antiMemorandum, relatia sa cu Iurie Rosca a devenit una mai prietenoasa. Votul acordat de Rosca a constituit "un soc pentru multi, dar nu si pentru mine", pentru ca "dl Rosca de un an si mai mult e cu totul altul". Exemplu in acest sens e si faptul ca toti deputatii PCRM au votat pentru desemnarea lui in functia de vicepresedinte al Parlamentului.
Voronin se ruga ca "prietenia" lor sa continue, important fiind ca acest "consens national", la care "sa ajuns", sa dureze, astfel incat sa nu mai apara probleme care ar scoate lumea in strada.
Zambete si expresii familiare, inclusiv despre "traditia noastra", adica a lor... Intre acestea, deosebit de cochet suna adresarea: "Nu, Lorena..."
Dar sa trecem peste cochetarii si sa ne referim la ceea ce ar fi de retinut din acest program, reluat, apropo, chiar astazi de PRO TV.
Cele 4 luni, sugerate la 4 aprilie de PPCD pentru realizarea celor 10 propuneri "revolutionare", iau parut lui Voronin prea putine, mai ales ca timpul curge nemilos, si, iata ca, au ramas doar 3,5, in care nu incetam sa fim tratati cu vorbe fara fapte (parafrazand titlul emisiunii "Vorbe despre fapte", realizata de Marian Voicu la TVR 1).
Marti seara, pentru prima data dupa alegeri, Voronin a lasat sa se inteleaga clar cateva lucruri de principiu:
Pentru cele 10 propuneri (n.r.: citite solemn de Rosca dupa votarea lui Voronin la functia de presedinte) ia fost acordat insuficient timp;
Ziarele guvernamentale vor ramane asa cum sunt, fiind schimbati doar fondatorii;
Partidul (n.r.: "meu", a spus cu jumatate de voce presedintele)... "nu este vremea sa vorbim despre aceasta", a raspuns, fiind intrebat despre o eventuala reformare a partidului cu cele mai sangeroase si mai haine date, inregistrate in biografia sa (n.r.). "Nu este vremea sa vorbim", a declarat Voronin, calculand ca procesul va dura cel putin doi ani, perioada in care va trebui sa pregateasca si sa lanseze un succesor. Pana la urma, a mai spus el "a si fie tat tari normal"...
Ramanem in CSI "ca niste oameni educati, asteptand sa iasa, mai intai, cei mai marisori" de acolo;
Articolul 13 din Constitutie va ramane neatins, pentru a nu tulbura linistea profunda care domina in societate;
La 22 aprilie, (ziua summitului GUUAM la Chisinau) in virtutea traditiei si a faptului ca e o "zi importanta in calendarul partidului" si "istoria noastra este cum este", "ori ne sculam mai dimineata, ori altfel procedam", dar pe Lenin fara flori nul lasam;
Protocolul in domeniul invatamantului va fi semnat cu Romania doar daca "nu va fi un proces fortat", doar daca va fi acceptata o lista de profesii de care are nevoie statul moldovenesc si aceste specialitati nu pot fi pregatite decat in Romania.
"Daca aceste specialitati se predau in Romania, de ce nu?";
Cu Rusia? "Noi nu am distrus aceste relatii", a declarat Voronin despre relatia Chisinaului cu Moscova, precizand ca, la nivel inalt, nu ar exista nici un fel de tensiuni.
Acesta e neschimbatul Voronin. Apropo, astazi emisiunea "In profunzime" este reluata...
Aneta Grosu